Mer

  Morgenkaffen mandag 16. juni: Cantor snakker, lederskapsvalget nærmer seg og Irak brenner

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Oh, I think [another 9/11 is] inevitable. The seeds of 9/11s are being planted all over Iraq and Syria. You don’t have to believe me. This is what they’re telling you they’re going to do. They’re not hiding their agenda.»

  Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) på CBS` Face the Nation.

  #AMPOL-NYTT

  Sjokket over Eric Cantors (R-Virginia, 7. distrikt) tap i primærvalget var et emne som gikk igjen i søndagens talkshows. Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) var i en liknende situasjon, men vant overveldende mot sine Tea Party utfordrere. Han utalte på CNNs State of the Union at han hadde gjort det så bra fordi han var klinkende klar over at han støttet en immigrasjonsreform som 65% av republikanske velgere også støtter, uten å prøve å blidgjøre begge sider i debatten, noe Graham mener Cantor har gjort. Han trakk også fram sin store grasrotbevegelse, som lot han beholde initiativet blant aktivistene. På CBS’ Face the Nation utdypet Graham sin posisjon med å si at republikanerne gjør det OK nå fordi demokratene gjør det verre. Om partiet skal ha en sjanse på lang sikt må de komme opp med et realistisk immigrasjonsregime og ikke bare stå på kravet om selvdeportasjon. Eric Cantor selv var på State of the Union og ABCs This Week, men var svært forsiktig med å analysere årsakene til at han tapte, annet enn at han ikke trodde immigrasjonsreform var den eneste grunnen.

  Hva skjer så med lederskapet i Representantenes hus på republikansk side? På Fox News Sunday ble emnet debattert, og man var ganske enige om at den republikanske innpiskeren Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt) er den opplagte favoritten, på tross av at han regnes som mer moderat enn Cantor. Spenningen er større når det gjelder hvem som kan bli ny innpisker. Peter Roskam (R-Illinois, 6. distrikt) er neste i rekken, men blir utfordret av Tea Party kandidatene Marlin Stutzman (R-Indiana, 3. distrikt) og Steve Scalise (R-Louisiana, 1. distrikt). Det er ikke unaturlig at en Tea Party tilhenger får plass i ledelsen når Eric «the tea-whisperer» Cantor går ut. Roll Call skriver at Scalise kan se ut til å gå forbi Roskam i støtte, blant annet fordi Scalise er eneste kandidat fra sørstatene. Politico sin analyse er at Scalise har omtrent 100 stemmer i boks, at Roskam har litt under 90 (man trenger 117 stemmer for å vinne), men at Roskam satser på å vinne i 2. avstemning. Mye avhenger av hvordan de rundt 50 som støtter underdogen Stutzman stemmer i 2. runde.

  En annen stor sak på søndagsshowene var naturlig nok ISIS sin erobring av Mosul, og republikanernes reaksjoner. Tidligere presidentkandidat Mitt Romney mente på NBCs Meet the Press at Obama gjorde en kardinalfeil når han ikke inngikk en avtale om å beholde 10-20,000 amerikanske soldater i Irak. Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) argumenterte for at ingen framgang var mulig uten at statsminister Nouri al-Maliki går av. Graham mente også at et samarbeid med Iran var en mulig løsning hvis Bagdhad er truet, med iranske bakkestyrker og amerikansk luftstøtte. Dette oppsiktsvekkende forslaget fikk ingen støtte fra lederne av Husets etterretnings- og sikkerhetskomitéer, Mike Rogers (R-Michigan, 8.distrikt) og Michael McCaul (R-Texas, 10. distrikt) på Fox News Sunday, som også mente Obamas krav om at Maliki må starte en forsoningsprosess mellom shiaer og sunnier er dødfødt. Rogers trakk fram den arabiske liga som en mulig militær styrke, noe som nok er vanskelig å få til siden opprørsbevegelsen er sunni basert. I det hele tatt mente man at noe må gjøres, men ingen visste helt hvor bakkestyrkene som trengtes skulle komme fra.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Alaska: En måling av det republikanske primærvalget gir Dan Sullivan 32%, Mead Treadwell 23% og Joe Miller 15%.

  Colorado: Republikanske Magellan har målt, og finner kongressmann Cory Gardner (R) med en 47-45 ledelse på senator Mark Udall (D-Colorado).

  Georgia: Kongressmann Jack Kingston har fortsatt en klar ledelse på forretningsmann David Perdue i det republikanske senatsprimærvalget. En måling gir ham et 46-35 forsprang.

  Hawaii: Sjokkerende måling fra Hawaii; delstatssenator David Ige leder 48-37 over guvernør Neil Abercrombie i det demokratiske primærvalget. I selve valget har Abercrombie 27% mot Duke Aiona (R) 33% og uavhengige Mufi Hannemann 18%. Ige ville ligget likt med Aiona på 31%, med Hannemann på 18%.

  Louisiana: En republikansk måling gir kongressmann Bill Cassidy (R) en 50-44 ledelse på senator Mary Landrieu (D-Louisiana).

  Michigan: En republikansk måling gir demokrat Gary Peters en 50-41 ledelse på republikaner Terry Land i senatsvalget.

  Minnesota: SurveyUSA har målt og finner Minnesota-guvernør Mark Dayton (D) med en 46-40 ledelse på fylkeskommissær Jeff Johnson (R).

  Samme måling viser senator Al Franken (D-Minnesota) med en 48-42 ledelse på investor Mike McFadden (R).

  Mississippi: En intern måling for Chris McDaniel gir ham en 49-41 ledelse på senator Thad Cochran (R-Mississippi) i det republikanske primærvalget.

  Montana: En republikansk måling fra Montana gir kongressmann Steve Daines (R) en 55-39 ledelse på senator John Walsh (D-Montana).

  North Carolina: En republikansk måling gir senator Kay Hagan (D-North Carolina) en 47-46 ledelse på republikaner Thom Tillis.

  Virginia Ifølge Rasmussen leder senator Mark Warner (D-Virginia) 53-36 over republikaner Ed Gillespie.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The Cantor Omen» av Charles M. Blow (The New York Times): Har republikanerne gjort seg selv en bjørnetjeneste ved å perfeksjonere gerrymandering? Det gjør det ihvertfall ganske risikofritt å gjøre opprør mot kandidater som Eric Cantor i primærvalget når man knapt kan tape i kongressvalget. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også