Mer

  Verdens Mektigste By: I dårlig form – Hillary Clintons haltende start

  "Ready for Hillary"-bussen slår seg vrang på tur gjennom Pennsylvania (Foto: Ben Terris).
  «Ready for Hillary»-bussen slår seg vrang på tur gjennom Pennsylvania (Foto: Ben Terris).

  WASHINGTON, D.C. — Hillary Clinton har lagt ut på veien til Verdens Mektigste By. Heldigvis har hun to år til foran seg.

  Hvor enn Hillary Clinton beveger seg om dagen, følger bussen med hennes navn og bilde etter. Men Clinton stiller ikke til valg — ikke offisielt, uansett — og dette er ikke hennes kampanjebuss.

  Hun skal snakke om utenrikspolitikk. Boka «Hard Choices» kom på tirsdag, og Clinton har benyttet sjansen til å ta tempen på 2016-landskapet — i 2014. Bussen, forresten, eies av «Ready for Hillary,» super PAC-en som har ventet siden januar 2013 på at hun skal stille.

  Entusiasmen er med andre ord på plass, men formen? Det er et annet spørsmål.

  Clinton er rusten om dagen. Først uttalte hun at familien Clinton var «dead broke» (og her svikter det norske språket) da de forlot Det hvite hus i 2001. Så kom boka, der hun måtte ta oppgjør med sin stemme for invasjonen av Irak.

  «Jeg var ikke den eneste som tok feil. Men jeg tok feil uansett. Rett og slett,» skriver hun. Det er Clintons måte å bryte med fortiden, men det kunne ikke vært dårligere timet. Irak står på kanten av stupet, tross alt.

  Clinton har vært i medienes søkelys i flere tiår, så man bør kanskje forvente en litt mer profesjonell begynnelse på det som blir en lang valgkamp. Men det at hun har vært en offentlig figur siden 1970-tallet betyr også at hun har litt av en fortid bak seg.

  På torsdag ble Clinton spurt 10 ganger om likekjønnet ekteskap, og om hun hadde endret mening. NPR-journalist Terry Gross prøvde så godt hun kunne, men hun greide ikke å få et klart fra nesten-kandidaten.

  Likevel: «Jeg har det gøy,» sa Clinton til ca. 1 500 oppmøtte på George Washington University fredag kveld.

  En annen som har det gøy: New Jersey-guvernør Chris Christie, som demonstrerte evolusjonen av pappadans med Jimmy Fallon denne uken. Er dette USAs neste president?

  New Jersey-guvernør Chris Christie (R) slår seg løs på «The Tonight Show with Jimmy Fallon.»

  Mitt Romney, derimot, er i form om dagen. Han kommer stadig med kritikk av det han kaller «Obama-Biden-Hillary-Clinton-utenrikspolitikken,» og er vertskap denne helgen politikere i Park City, Utah. Men Romney stiller ikke til valg — ikke offisielt, uansett.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også