Mer

  Hillary Clinton, grillet om likekjønnet ekteskap

  Foto: Frank Plitt
  Foto: Frank Plitt

  Hillary Clinton, som gikk ut offentlig med sin støtte til likekjønnede ekteskap først i fjor vår, ble nylig grillet om når og hvorfor hun egentlig endret standpunkt. Det er et spørsmål venstresiden kommer til å vende tilbake til.

  Clinton er på en nasjonal bokturné for å promotere sin nye bok «Hard Choices», der hun tar for seg sine fire år som utenriksminister. Hun har blant annet snakket med Terry Gross, programleder for NPR-programmet Fresh Air.

  I intervjuet vendte Gross gjentatte ganger tilbake til spørsmålet om Clintons endrede standpunkt på likekjønnede ekteskap.

  Clinton uttalte at en av prioriteringene hennes da hun møtte ledere over hele verden som utenriksminister var å kjempe for homofiles rettigheter.

  «Det har blitt – og jeg tror det vil fortsette å være – en svært viktig sak for USA å kjempe for rundt om i verden, [nemlig det] å stå opp for rettighetene til alle mennesker,» sa Clinton.

  Overbevisning eller timing?

  Gross spurte gjentatte ganger om hvorvidt Clintons beslutning om å ikke støtte en kjønnsnøytral ekteskapslov offentlig før hun gikk av som utenriksminister i 2012 kom som et resultat av at hennes syn på saken var forandret, eller om det kom som en følge av den økende nasjonale aksepten for likekjønnet ekteskap.

  Clinton besvarte blant annet med å beskrive Gross som i overkant «utholdende» i spørsmålene sine og for å «leke» med ordene hennes.

  «Jeg prøver bare å avklare slik at jeg forstår,» svarte Gross.

  «Nei, jeg tror ikke du prøver å avklare,» svarte Clinton. «Jeg tror du prøver å si at jeg først motarbeidet det, og at jeg nå er for det av politiske årsaker. Og det er fullstendig feil.»

  I likhet med Obama og andre ledere i Det demokratiske partiet var ikke Clinton en tilhenger av likekjønnet ekteskap i 2008.

  Det var ikke før i mars 2013 at Clinton gikk ut offentlig og ga sin støtte til saken.

  Kunngjøringen kom imidlertid først et snaut år etter at visepresident Joe Biden og president Obama hadde uttrykt sin støtte til likekjønnet ekteskap, og først noen dager etter at Rob Portman (R-Ohio) ble den første republikanske senatoren som støttet homofiles rett til å gifte seg.

  I NPR-intervjuet indikerte Clinton videre at hennes usikkerhet rundt likekjønnet ekteskap kom som et resultat av at saken vokste frem nokså nylig, og at hennes tidligere standpunkt skyldes en annen tid.

  «Nasjonen lever i en tid med ekstraordinære endringer, og jeg er stolt av landet vårt,» fortsatte Clinton.

  To be continued.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også