God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

«There’s no one who works harder, or puts more thought, into advancing our principles and the solutions we want to enact for the American people. We’re losing a leader, but you’ll never stop being our colleague and our friend.»

Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) kommenterte onsdag sittende majoritetsleder Eric Cantors (R-Virginia) overraskende og ikke minst historiske nederlag i primærvalget mot Tea Party-favoritten David Brat. Mer i gårsdagens utgave av Panelet.

#AMPOL-NYTT

Primærvalgtapet til Eric Cantor (R-Virginia, 7. distrikt), majoritetslederen i Representantenes hus, har skapt et maktvakuum i det republikanske lederskapet i Huset. Det betyr posisjonering, og valg på stillingene majoritetswhip (nr. 3 i lederskapshierarkiet) og majoritetsleder (nr. 2 i lederskapshierarkiet). Valgene går av stabelen 19. juni, mens Cantor i følge Washington Post avtrer som majoritetsleder 31. juli. Dette innebærer maktkamp i Huset, og vi gleder oss til å dekke det hele her på AmerikanskPolitikk.no.

En tidlig favoritt til stillingen som majoritetsleder: Dagens majoritetswhip Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt), som støttes av avtroppende leder Eric Cantor. Den mer konservative Jeb Hensarling (R-Texas, 5. distrikt) er for øyeblikket den mest seriøse utfordreren.

David Brat, som vant gårsdagens primærvalg i Virginias 7. distrikt mot majoritetsleder Eric Cantor, sa i går at årsaken til den overraskende seieren lå i at republikanerne er for opptatt av Wall Street og ikke av Main Street. Uttalelsene kom i et Fox News-intervju med Sean Hannity. Brat sa at det amerikanske folk vet at landet går i gal retning, og at han stilte til valg på republikanske prinsipper. Ifølge ham selv betyr dette en satsing på det frie markedet, budsjettansvarlighet, et solid nasjonalt forsvar og en sterkt moralsk karakter. Brat sa imidlertid at hans motstand mot en innvadringsreform, som han mener inkluderer amnesti til udokumenterte innvandrere, var et  betydningsfullt element i hans seier fordi det skapte en kontrast til Eric Cantor.

Senator Rand Paul (R-Kentucky) argumenterte onsdag for at innvandringsreformen ikke var hovedgrunnen til at Eric Cantor tapte primærvalget, slik mange kommentatorer har hevdet. Paul påpekte at han selv er tilhenger av innvandringsreform, men at det er problematisk at republikanerne har benyttet begrepet ”amnesti” på en misforstått måte: ”We’ve been somewhat trapped by rhetoric and words, and amnesty’s a word that has kind of trapped us”, sa Paul. Senatoren understrekte at senator Lindsey Graham (R-South Carolina), som var en av hovedarkitektene bak den tverrpolitiske innvandringsreformen som ble vedtatt i Senatet i fjor, vant primærvalget i South Carolina med god margin, og at det derfor er feil å forklare Cantors primærvalgtap som et resultat av én sak. Paul stemte for øvrig i mot Senatets innvandringsreform fordi han mente at den ikke inneholdt tilstrekkelig bevilgninger til grensekontroll.

Josh Earnest, den nye pressesekretæren i Det hvite hus, uttrykte sterk bekymring for det som ble omtalt som en forverret situasjon i Irak etter at militante islamister har tatt kontroll over deler av den nordlige byen Tikrit onsdag. Opprørerne tok kontroll over Tirkit kun få dager etter at islamistiske grupper tok kontroll over Mosul, Iraks nest største by. Earnest sa Obama-administrasjonen frykter at den pågående ustabiliteten i Irak kan føre til en humanitær krise, samtidig som det ble understreket at Irakiske myndigheter har det overordnede ansvaret for innbyggernes sikkerhet.

FBI skal undersøke hvorvidt det er begått kriminelle lovbrudd ved Veteran Affairs -administrasjonen i Arizona, melder Reuters. Nyheten ble kjent onsdag, to dager etter at VA offentliggjorde en rapport som viser at mer enn 100 000 veteraner måtte vente mer enn 90 dager på helsetjenester, samtidig som det ble meldt om utstrakt bruk av ordninger for å skjule forsinkelsene for at ansatte i VA skulle motta bonus.

Representant og potensiell 2016-kandidat Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) proklamerte at USA må vise mer styrke i globale sikkerhetsanliggender, samtidig som han gikk langt i å angripe Obamas utenrikspolitikk, i en omfattende tale for Center for a New American Security i Washington onsdag. Ryan uttalte at Obama kun har gjort minimum innsats for å beskytte USAs interesser, og at presidenten har ”brutt ned USAs troverdighet” internasjonalt. USA må, ifølge Ryan, bygge opp militæret, men Romneys visepresidentkandidat sa også at ”den største trusselen mot amerikas lederskap” globalt er den nasjonale gjeldsbyrden.

 Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Arkansas: Kongressmann Tom Cotton (R) har en 51-43 ledelse på senator Mark Pryor (D-Arkansas) ifølge en republikansk måling.

Florida: Den tredje målingen på to dager fra Florida har guvernør Rick Scott (R) så vidt i ledelsen, med 43-41 over ex-guvernør Charlie Crist (D).

Michigan: En måling gir Michigan-guvernør Mitch Snyder (R) en 46-41 ledelse på demokrat Mark Schauer.

Samme måling gir kongressmann Gary Peters (D) en 45-42 ledelse på Terry Lynn Land (R) i senatsracet.

Oklahoma: En organisasjon som støtter delstatsrepresentant T. W. Shannons senatskandidatur har sluppet en måling som gir ham 37% mot 39% mot kongressmann James Lankford i det republikanske primærvalget.

Senatet: Tidligere justisminister og tapende guvernørkandidat for republikanerne i Virginia, Ken Cuccinelli, tar over den konservative organisasjonen Senate Conservatives Fund, som har engasjert seg med politisk og finansiell støtte i flere republikanske primærvalg med blandet hell. Organisasjonen ble opprinnelig stiftet av tidligere senator Jim DeMint (R-South Carolina), som nå styrer tenketanken Heritage.

Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

2016-NYTT

En ny Gallup-måling lansert onsdag viser at Hillary Clintons popularitet går noe tilbake. Populariteten til demokratenes favorittkandidat har falt med 5 prosentpoeng siden februar; i meningsmålingen fra juni oppgir 54 % av amerikanere at de er positive til Clinton. Dette er den laveste oppslutningen Clinton har hatt siden august 2008, to måneder etter at hun tapte demokratenes nominasjonskamp mot Obama. Det er spesielt blant republikanerne at Clintons popularitet har gått ned; mens 90 % av demokratiske velgere har et positivt inntrykk av Clinton, oppgir kun 21 % av republikanske velgere det samme. Tallet kommer til å synke desto mer politisk den tidligere utenriksministeren framtrer.

Hillary Clinton benyttet majoritetsleder Eric Cantors (R-Virginia, 7. distrikt) tap i gårsdagens primærvalg i Virginia til å fremheve egen innvandringspolitikk. ”We just saw the race in Virginia where Eric Cantor, the second-ranking Republican in the House, was defeated by a candidate, who basically ran against immigrants. His argument was this: there are Americans out of work, so why should we allow immigrants into our country to take those jobs? I think that’s a fair question, but the answer is not to throw out of work and deport the 11 million immigrants who are contributing already to our economy. The answer is to grow our economy, to create more jobs,” sa Clinton på Chicago Ideas Week, der hun promoterte sin nye bok “Hard Choices”.

Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

«Panelet: Eric Cantors historiske nederlag» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Majoritetslederen i Representantenes hus, Eric Cantor (R-Virginia, 7. distrikt), tapte primærvalget mot Tea Party-kandidaten David Brat. Det er første gang en majoritetsleder har tapt et primærvalg i amerikansk historie. Brat tok 56 % (36 110 stemmer), Cantor 44 % (28 898 stemmer). Hva betyr Cantors nederlag?» LINK

«Eric Cantor’s Loss: A Stunning Upset» av Molly Ball (The Atlantic): «For the first time in history, the House majority leader has lost in a primary. Nobody saw it coming.» LINK


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.