Mer

  Morgenkaffen onsdag 11. juni: Sjokktap for majoritetsleder Eric Cantor

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Det er skuffende, selvfølgelig. Men jeg tror på dette landet. Jeg tror det finnes muligheter for oss alle rett rundt hjørnet.»

  Majoritetsleder i Representantenes hus, Eric Cantor (R-Virginia, 7. distrikt), gikk på et historisk nederlag i primærvalget i Virginias 7. distrikt i natt. Det sender sjokkbølger gjennom Washington og det republikanske lederskapet i Huset.

  #AMPOL-NYTT

  Dagens store sak er majoritetsleder Eric Cantors (R-Virginia, 7. dsitrikt) sensasjonelle tap i primærvalget mot den ukjente Tea Party-kandidaten David Brat. Det er første gang en majoritetsleder i Huset taper et primærvalg. Tea Party-bevegelsen er langt ifra død og begravet. Carl Straumsheim leverte den første norske saken om nederlaget fra Washington, D.C. i natt, flere timer før andre norske medier. Jeg anbefaler deg å lese saken for å få et bedre innblikk i hva som egentlig skjedde i natt.

  Cantors tap kommer til å bli stående som et eksempel på farene som lurer selv for prominente og overlegent finansierte kandidater som utfordres av en av sine egne. Størrelsesforholdet mellom Cantors valgkampmidler og Brats var 26-1, og Cantor-kampanjen brukte nesten mer på biff ($168,637) enn det totalte beløpet utfordreren David Brat hadde å rutte med ($200,000)!

  Nederlaget har sjokkert det republikanske lederskapet i Huset, der det nå er en lederkabal som skal legges, både på kort og lang sikt. Cantor ble nemlig ansett som Speaker of the House John Boehners (R-Ohio, 8. distrikt) etterfølger. Det oppstår nå et vakuum, og en intern maktkamp partiet gjerne skulle vært foruten med tanke på høstens mellomvalg. Konservative krefter snakker allerede om Jeb Hensarling (R-Texas, 5. distrikt), mens Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt), nummer tre i det republikanske lederskapet, kan tekke mer moderate medlemmer. Det blir fascinerende å følge utviklingen de neste dagene og ukene, ikke minst på hva Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) foretar seg.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Kjapp oppsummering fra noen av nattens hendelser (fyldigere oversikt her):

  I South Carolina ble både Lindsey Graham og Tim Scott renominert til de republikanske senatsnominasjonene.

  I VA-7 ble republikanernes gruppeleder i Huset, Eric Cantor sensasjonelt vippet ut av økonomiprofessor Dave Brat, som hadde samlet inn en brøkdel av Cantor (1/26!); du kan lese vår egen Carl Straumsheims analyse her. Tidligere viseguvernør Don Beyer tok den demokratiske nominasjonen i VA-8.

  California: Rasmussen finner California-guvernør Jerry Brown (D) med en 52-33 ledelse på republikaner Neel Kashkari.

  Florida: PPP har målt guvernørracet i helgen og finner Florida-guvernør Rick Scott (R) og Charlie Crist (D) med 42% hver. En måling fra SurveyUSA gir Crist en knapp 44-42 ledelse.

  LA-5: Avtroppende representant Vance McAllister, som ble avslørt da han klinte med en dame som ikke var hans kone tidligere i år, innrømmer å ha stemt mot et forslag i Huset fordi han ventet å få valgkamppenger for det i ettertid. Det er nok like greit at han ikke tar gjenvalg…

  Maryland: Washington Post har målt det demokratiske guvernørprimærvalget og finner viseguvernør Anthony Brown med 46%, justisminister Doug Gansler med 23% og delstatsrepresentant Heather Mizeur med 16%. På republikansk side leder Larry Hogan med 35%, David Craig med 19%,Charles Lollar med 13% og Ronald George med 5%. Resultatene er ganske like det Baltimore Sun fant. I selve valget ville Brown ledet 51-33 over Hogan.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Hillary Clinton er igang med bokkampanjen, og hun er både høyt og lavt i amerikansk media om dagen. Hun overskygger resten av de potensielle kandidatene — for å si det mildt — både på demokratisk og republikansk side. De gjør best i å vente på at buzzen legger seg, mens Hillary må gjøre sitt ytterste for ikke å tråkke feil. Det har hun allerede gjort, til en viss grad, noe jeg kommer tilbake til. Jeg er igang med boka, og kommer med diverse saker og en anmeldelse etter hvert.

  Senator Ted Cruz (R-Texas) har frasagt seg sitt kanadiske statsborgerskap, effektivt 14. mai. Cruz ble født i Calgary, Alberta 22. mai 1970 til en amerikansk mor og en cubansk far som ble amerikansk statsborger i 2005.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Majoritetsleder Eric Cantor tapte i Virginia» av Carl Straumsheim (AmerikanskPolitikk.no): «WASHINGTON, D.C. – Eric Cantor (R-Virginia), majoritetslederen i Representantenes hus, tapte overraskende primærvalget i Virginias 7. distrikt tirsdag kveld. Det er en av de mest overraskende nederlagene i Huset i moderne tid.» LINK

  «Karl Rove: It’s good to be home» av Hilde Restad (AmerikanskPolitikk.no): «… Rove, som visstnok var i Norge på «privat besøk» ettersom han harnorske aner, besatt en uventet fløyelstunge. Jeg forventer ikke at nerdete bakromsstrateger skal ha noe særlig publikumstekke, men Rove hadde det (helt klart allerede vennlige innstilte) publikum i sin hule hånd fra første setning, som selvsagt var: «It’s good to be home.»» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også