Mer

  Majoritetsleder Eric Cantor tapte i Virginia

  Majoritetsleder Eric Cantor (R-Virginia, 7. distrikt) med Speaker of the House John Boehner i bakgrunnen.
  Majoritetsleder Eric Cantor (R-Virginia, 7. distrikt) med Speaker of the House John Boehner i bakgrunnen.

  WASHINGTON, D.C. — Eric Cantor (R-Virginia), majoritetslederen i Representantenes hus, tapte overraskende primærvalget i Virginias 7. distrikt tirsdag kveld. Det er en av de mest overraskende nederlagene i Huset i moderne tid.

  Det er første gangen at en sittende majoritetsleder har tapt sitt eget primærvalg. Nederlaget vil sende sjokkbølger gjennom det republikanske lederskapet, siden Cantor (51) ble ansett som en mulig ny Speaker of the House til å etterfølge John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt).

  Cantor måtte se seg slått av økonomiprofessoren og Tea Party-kandidaten David Brat (49), som under valgkampen angrep Cantor for at han støttet lovforslag som ville gjøre det enklere for udokumenterte innvandrere å få oppholdstillatelse i landet.

  Brat ledet med 55 mot Cantors 44 prosent av stemmene da 98 prosent av valglokalene hadde rapportert sine resultater.

  Valgskredet sender også et urovekkende signal til Obama-administrasjonen, som har sett på Cantor som en nøkkelfigur i kampen om å reformere USAs innvandringssystem.

  Det hindret imidlertid ikke deltakere på en middagsfest hos minoritetsleder Nancy Pelosi (D-California,12. distrikt) fra å feire nederlaget. «Jeg kan fortsatt ikke tro det», sa Pelosi selv.

  «Det er skuffende, selvfølgelig,» sa Cantor til en lamslått valgvake i Virginia. «Men jeg tror på dette landet. Jeg tror det finnes muligheter for oss alle rett rundt hjørnet.»

  Cantor, den eneste ikke-kristne republikaneren i Kongressen (Cantor er jødisk), hadde ressursene på sin side i valgkampen. I slutten av mai meldte Brat at han kun hadde tatt inn rundt $200 000 mot Cantors $5,4 millioner, og senest som på lørdag viste en meningsmåling at Cantor hadde et forsprang på 13 prosentpoeng, 52-39.

  «Det er vanskelig å si dette, men [innvandringsreformen] er offisielt død,» sa Ileana Ros-Lehtinen (R-Florida, 27. distrikt).

  Siden Virginia har det som kalles en «sore loser»-lov, kan han ikke stille i høstens valg som partiuavhengig kandidat.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også