Mer

  Primærvalg i fem delstater

  I natt er det primærvalg i fem delstater. Det er andre runde i Arkansas, første runde i South Carolina og primærvalg i Maine, Nevada og Virginia. Det kunne vært valg i North Dakota også, men som så ofte før er det ingen krangel om noen av nominasjonene her. Linker til valgsidene fra Associated Press ligger nedenfor og som alltid nevnes kun de valg der det er kamp om et partis nominasjon.

  Arkansas

  I Arkansas er det kun andre runde i ett valg; det republikanske primærvalget til justisminister. Her gikk advokatene Leslie Rutledge og David Sterling videre. Rutledge har mesteparten av partietablissementet i ryggen, mens Sterling er mer av en Tea Party-type. Det meste tyder vel på seier til Rutledge i natt.

  Maine

  me2-mike-michaud
  Stiller til guvernørvalget: Mike Michaud

  I Maine er det kun primærvalg til det 2. kongressdistriktet, som blir ledig fordi Mike Michaud (D) stiller til guvernør. Det er to kandidater i begge partier. For demokratene stiller delstatssenatorene Troy Jackson og Emily Cain. En del grupper på venstresiden har donert penger til Cain, fordi de anser Jackson som for næringsvennlig og hun må anses som klar favoritt.

  Republikanerne stiller med 2012-kandidat og tidligere senatsleder Kevin Raye og tidligere finansminister Bruce Poliquin. Raye har samlet inn lite med penger, og lokalt er man bekymret for at den mer konservative Poliquin kan ta nominasjonen.

  Nevada

  I Nevadas første distrikt får Dina Titus (D) intern konkurranse fra pensjonist Herb Peters.

  Advokat Jose Padilla og lege Annette Teijeiro stiller for republikanerne.

  I NV-2 stiller fire totalt uinteressante demokrater: Lege Vance Alm, butikkmanager Brian Dempsey, dataingeniør Ed Lee og advokat Kristen Spees.

  I NV-3 får Erin Bilbray, som er medlem av demokratenes nasjonalkomite, en intern utfordring fra Zachary Campbell. Han utgjør ingen trussel.

  I NV-4 utfordres Steven Horsford (D) internt av sjømann Mark Budetich og veteran Sid Zeller. Igjen, ingen av dem byr på reell motstand.

  For republikanerne stiller Mike Monroe, rengjøringsarbeider Carlo Poliak, delstatsrepresentant Cresent Hardy og konsulent Niger Innis. De to sistnevnte er de eneste som har samlet inn penger.

  NV-Brian-Sandoval
  Brian Sandoval kan smile hele veien til sin andre periode.

  Guvernør Brian Sandoval (R) er blant de tryggeste i hele USA, men får allikevel en drøss utfordrere; fire interne og åtte demokrater. De republikanske kandidatene er forretningsmann Ed Hamilton, eiendomsinvestor Gary Marinch, Thomas Tighe og pensjonist Bill Tarbell.

  For demokratene stiller Charles Chang, Frederick Conquest, Allen Rheinhart, Abdul Shabazz, pensjonist Steve Frye, kasinomanager Chris Hyepock, advokat John Rutledge og forretningsmann Bob Goodman.

  Viseguvernørsetet blir ledig, og på republikansk side er det bitter kamp mellom delstatssenator Mark Hutchison og tidligere delstatssenator Sue Lowden. Sandoval har gitt full støtte til Hutchison, men Lowden fikk støtte fra delstatskonventet, som var dominert av Ron Paul-tilhengere. Veteran Chris Dyer stiller også.

  Delstatsrepresentant Lucy Flores og veteran Harley Kulkin stiller for demokratene.

  Økonom Ron Knecht og regnskapsførerne Cort Arlint og Barry Herr kjemper alle om den republikanske nominasjonen til det åpne controllervervet.

  South Carolina

  South Carolina har to senatsvalg i år, ett ordinært og ett suppleringsvalg. I det ordinære valget får senator Lindsey Graham (R) seks interne utford­rere; advokatene Det Bowers, Bill Connor og Benjamin Dunn, delstatssenator Lee Bright, pastor Richard Cash og forretningskvinne Nancy Mace. Jeg tror Graham tar over 50% allerede i kveld; i motsatt fall blir det en ny runde allerede 24. juni. Dersom dette mot formodning skulle skje, er Bright og Cash de to mest sannsynlige til å slå følge med ham.

  På demokratisk side stiller delstatssenator Brad Hutto og forretningsmann Jay Stamper. Her er Hutto klar favoritt.

  SC-Tim-Scott
  Første svarte republikaner i Senatet folkevalgt fra sørstatene: Timothy Scott

  I suppleringsvalget får den guvernøroppnevnte senatoren Tim Scott en intern utfordring fra dataadministrator Randall Young. Dette er Jim DeMints gamle sete, som ble ledig da han gikk av i januar 2013 og som er på ordinært valg for en seksårsperiode i 2016.

  For demokratene stiller fylkesråd Joyce Dickerson, tidligere fylkesråd Sidney Moore og advokat Harold Pavilack.

  I SC-2 får Joe Wilson (R) intern motstand fra veteran Eddie McCain, men skal være helt trygg. For demokratene stiller tidligere skolestyremedlem Phil Black og helseforsikringsarbeider Ed Greenleaf.

  I SC-3 stiller forsikringsselger Hosea Cleveland og pensjonist Barbara Jo Mullis for demokratene.

  SC-6 får James Clyburn (D) intern konkurranse fra Karen Smith. For republikanerne stiller Anthony Culler og pastor Leon Winn.

  Fire republikanere kjemper om nominasjonen til det ledige vervet som viseguvernør; tidligere justisminister Henry McMaster, prest Ray Moore og forretningsmennene Pat McKinney og Mike Campbell.

  Finansminister Curtis Loftis (R) får intern konkurranse fra konsulent Brian Adams, mens lederen for delstatens nasjonalgarde, Bob Livingston (R) utfordres av pilot James Breazeale.

  Til sist blir jobben som skoleinspektør ledig. For republikanerne stiller lærer Sally Atwater, skolestyremedlemmene Gary Burgess og Elizabeth Moffly, tidligere viseskoleinspektør Meka Childs, advokat Amy Cofield, aktivist Sheri Few, professor Don Jordan og tidligere delstatsrepresentant Molly Spearman.

  Delstatsrepresentant Jerry Govan, samt lærerne Montrio Belton, Sheila Gallagher og Tom Thompson stiller for demokratene.

  Virginia

  va8-jim-moran
  Etterlater seg en kaosnominasjon: Jim Moran

  Virginia har alt ferdigstilt flere nominasjoner via distriktskonvent og distriktsbaserte primærvalg. Imidlertid er det fortsatt tre valg som avgjøres i natt.

  I det første kongressdistriktet får kongressmann Rob Wittman (R) intern konkurranse fra PR-spesialist Anthony Riedel.

  I det 7. distriktet får republikanernes gruppeleder i DC, Eric Cantor en overraskende sterk intern utfordring fra økonomiprofessor Dave Brat. Motviljen mot Cantor skyldes i hovedsak hans påståtte vingling over en innvandringsreform som mange på høyresiden i partiet ikke liker. En seier for Brat vil sende sjokkbølger gjennom hele partiet.

  I det 8. distriktet forsvinner kongressmann Jim Moran (D), og hele ti demokrater kjemper om nominasjonen: Tidligere viseguvernør Don Beyer, non-profit direktør Lavern Chatman, delstatssenator Adam Ebbin, borgermester Bill Euille, delstatsrepresentantene Charniele Herring og Patrick Hope, professor Derek Hyra, aktivist Satish Korpe, tidligere kongressrådgiver Mark Levine, samt forretningsmannen Bruce Shuttlesworth som tok 26% mot Moran i primærvalget i 2012. Beyer må anses som favoritt, om ikke annet så fordi han er desidert mest kjent.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også