Mer

  Morgenkaffen tirsdag 10. juni: Hillary Clinton i alle kanaler

  God morgen! Det er tirsdag, Karl Rove er i Oslo, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «This data shows the extent of the systemic problems we face, problems that demand immediate actions,»

  Fungerenede Veteran Affairs-sjef Sloan Gibson, etter det ble klart at over 100 000 veteraner venter på medisinsk behandling ved VA sine fasiliteter. En revisjon av VA viste samtidig til at ca. halvparten må vente omlag 90 dager før de får behandling.

  #AMPOL-NYTT

  I et intervju med ABCs Dianne Sawyer mandag, snakket Hillary Clinton om sine erfaringer fra Washington og hennes nye bok, som slippes i dag. Mye fokus ble så klart lagt på Benghazi og hennes rolle i det hele. Sawyer spurte Clinton om hva hun personlig kunne ha gjort for å beskytte amerikanerne i Benghazi. «What I did was give very direct instructions [to] the people who have the expertise and experience in security…That is personal.» svarte Clinton. Clinton valgte å ikke svare på om hun vil vitne foran Kongressens nye spesialkomité som skal undersøke omstendighetene rundt angrepet. Clinton legger nå ut på bokturné, og det blir mye Clinton i amerikanske medier framover.

  I det samme intervjuet kom Hillary Clinton med en noe uheldig formulering om sin økonomiske situasjon etter at Clinton forlot Det hvite hus. Hun sa blant annet at de ikke hadde «noen penger», og følgende: «[we] struggled to piece together the resources for mortgages for houses, for Chelsea’s education.» Hus, i flertall. Republikanerne er allerede på ballen.

  Senatets majoritetsleder Harry Reid (D- Nevada) talte i Senatet i går og presset for strengere våpenlover etter helgens skyteepisode i Las Vegas. Reid ønsker å få gjennom lovgivning som pålegger universelle bakgrunnssjekker ved alt våpensalg. “We in Congress have a duty to put in place laws that prevent these deranged, evil people from carrying out such acts of violence.” Reid gjorde det klart at han ikke snakket om bannlysning av våpen, men at det er nødvendig med nye våpenlover etter skyteepisodene i Santa Barbara, Seattle og Las Vegas.

  Obama-adminstrasjonen vurderer et nytt lovforslag som vil gi indianere i USA sine egne valglokaler, melder Reuters. Beskyldninger om at den nåværende valglokal fordelingen i diverse stater forhindrer at mange indianere får avlagt sine stemmer, er katalysatoren for den foreslåtte reformen. Om den blir en realitet vil stater med indianerstammer bli pålagt å ha minst ett valglokale som blir bestemt av stammens ledere. «Our proposal would give American Indian and Alaska Native voters a right that most other citizens take for granted: a polling place in their community where they can cast a ballot and receive voter assistance to make sure their vote will be counted,» sa visejustisminster Tony West.

  Høyesterett bestemte mandag at barn som venter på innvandringsvisa må stille seg bakerst i køen dersom de fyller 21 før visaene blir godkjente. Bestemmelsen kom ned til en 5-4 avstemning, og bare ved svært spesielle tilfeller vil barns posisjon i køen bli ivaretatt etter 21 årsdagen. Saken omhandler et program som lar borgere sponse utenlandske familiemedlemmer på sin egen borgerstatus.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  I natt er det første runde i South Carolina, andre runde i Arkansas og primærvalg i Maine, Nevada og Virginia. Les oversikten her!

  Iowa: Det er en republikansk måling, så ta det med en klype salt, men Vox Populi finner delstatssenator Jon Ernst (R) med en 49-44 ledelse på kongressmann Bruce Braley (D) i senatsvalget.

  Massachusetts: En måling fra Suffolk finner justisminister Martha Coakley (D) med en 36-39 ledelse på republikaner Charlie Baker i senatsvalget. I primærvalget leder hun 44-12 over sin nærmeste demokratiske konkurrent, finansminister Steve Grossman.

  Mississippi: To uker før andre omgang har utfordrer Chris McDaniel en 51-48 ledelse på senator Thad Cochran (R-Mississippi) i det republikanske primærvalget ifølge Chism. En republikansk måler har racet på 52-46 til McDaniel.

  Oregon: Et initiativ er på gang for å få Oregon til å skifte til et såkalt top-two valgsystem, slik California og Washington har. Et slikt system innebærer at de to kandidatene som får flest stemmer i primærvalget, uavhengig av parti, går videre til november.

  South Dakota: Rasmussen har målt senatsracet og finner tidligere South Dakota-guvernør Mike Rounds (R) med 44% mot 29% for demokrat Rick Weiland. Tidligere senator Larry Pressler, som vurderer et uavhengig kandidatur, har 18%.

  Virginia: Republikanernes gruppeleder i Huset Eric Cantor (R-Virginia, 7. distrikt) offentliggjorde en intern måling for å tilbakevise at han var i et overraskende tett primæroppgjør med professor Dave Brat. Den interne målingen gir ham en ledelse på 62-28, mens den andre hadde 40-28 (postet i gårsdagens Valgsnacks). Valget er i natt.

  Vermont: Tidligere delstatssenator Randy Brock vil allikevel ikke stille til guvernør, og dermed står republikanerne uten en seriøs kandidat til guvernørvervet to dager før påmeldingsfristen går ut.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Karl Rove, på spørsmål fra Tove Bjørgaas på Civita-frokost i dag tidlig: «Jeg vil ha en [kandidat] som kan vinne.»

  The Hill melder at Hillary Clinton har begynt den «delikate dansen» med å distansere seg fra president Obama. I hennes nye bok, som slippes i dag, tar Clinton for seg noen av punktene hun var uenig med Obama utenrikspolitisk, blant annet Syria. Vi kommer tilbake med mer i det vi jobber oss igjennom boka.

  New Jersey-guvernør Chris Christie (R), kjent for å være både brysk og breial, snakket i går om hvorvidt en slik oppførsel vil fungere utenfor New Jersey dersom han bestemmer seg for å stille i 2016. “I hear people say all the time, ‘Oh you know, you wouldn’t play well in the South, or you wouldn’t play well in Iowa.’ It’s all garbage. People are people,” sa Christie til en Philadelphia basert radiokanal mandag. « This is who I am…I would rather lose than try to pretend to be somebody else». Hele intervjuet hører du her.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Will Obama Ever Be Popular Again?» av Rhodes Cook (Politico): «History, though, says don’t bet on a revival. The norm since World War II is for presidents to score their highest job approval ratings in their first term, then slump dramatically in their second.» LINK

  «Hillary Clinton by the numbers» av Paul Steinhauser (CNN): «Polling indicates that the former secretary of state, who says she’ll probably decide next year whether she’ll make another run for the White House, would instantly become the overwhelming frontrunner for the 2016 Democratic presidential nomination.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også