Mer

  Morgenkaffen mandag 9. juni: Kerry forsvarer Bergdahl-byttet mens mediene leser og refererer fra Hillarys nye bok

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Well, you know Sandy, this is not a soldier. This is a U.S. soldier. We bring our people home.»

  Pensjonert general James Mattis omtalte Bergdahl-saken på CNNs «State of the Union.»

  #AMPOL-NYTT

  Utenriksminister John Kerry forsvarte i går avgjørelsen om å frigi fem Talibanmedlemmer i bytte mot Bowe Bergdahl, og sa at de frigitte er under kontroll i Doha, Qatar. Stadig flere i Kongressen uttrykker imidlertid sin skepsis. Den demokratiske lederen av Senatets etterretningskomité Dianne Feinstein (D-California) kommenterte på CBS’ «Face the Nation» at Det hvite hus kanskje har holdt kortene for tett til brystet. Feinstein ønsket seg en bredere avtale hvor man sikret seg en kontinuerlig dialog, og hun lurer på i hvor stor grad USA har kontroll over de frigitte fangene i Doha. I det hele tatt føler hun at Kongressen har vært helt tilsidesatt i denne prosessen, noe som forklarer den økende kritikken fra stadig flere kongressmedlemmer. «It’s hard to be comfortable when you really haven’t been briefed on the intricacies of carrying out this agreement,» slo Feinstein fast og la til at komiteen aldri har lekket fortrolig informasjon. På CNN trakk senator John McCain (R-Arizona) i tvil Qatars evne til å holde på de fem frigitte fangene, og påpeker at avtalen om at de skal være der bare er for ett år. Han er urolig over at man lar Taliban rekonstituere lederskapet sitt samtidig som man trekker seg ut fra Afghanistan, noe som i hans øyne kan gi en reprise av utviklingen i Irak. En deklassifisert kjennelse fra 2011 hvor Khairulla Khairkhwa, en av de fem, dømmes til fortsatt forvaring finner du her.

  Avisene har begynt å få fingrene på Hillary Clintons nye bok Hard Choices. Washington Post skriver at det ikke er en fullstendig fortelling om tiden som utenriksminister, og at hun unngår å kritisere andre i Obama-administrasjonen for hardt. Ei heller påpeker hun i detalj mange av de sakene hvor aktørene var uenige. Boka inneholder dog en del insider-avsløringer. Hun innrømmer at hun ikke ville gått like hardt ut mot Israel som nåværende utenriksminister John Kerry har gjort. Clinton ville heller ikke ha bestemt seg på forhånd at «the surge» i Afghanistan, med 30 000 ekstra soldater ville vare i 18 måneder, slik Obama valgte å gjøre. Hun var allerede i utgangspunktet overbevist om at den tiden ville være for kort til å utrette varig endring. Det var også uenighet om forholdet til Egypt, hvor Clinton var blant dem som ønsket være forsiktig med å omfavne anti-Mubarak bevegelsen. Når det gjelder Syria var hun en hauk og ønsket amerikanske våpen i opprørernes hender. Hun innrømmer at Obamas avgjørelse om å ikke gjøre det var en tøff kamp å tape. En av de tingene hun var mest stolt over var åpningen til Burma, hvor USA fikk muligheten til å utfordre den kinesiske dominansen i landet. Det er en åpning Kerry ikke har fulgt nevneverdig opp i ettertid. Ikke overraskende angrer hun også på sin stemme for invasjonen av Irak.

  Republikanerne i Representantenes hus har offentliggjort sin sommeragenda, og den inkluderer ikke immigrasjonsreform, melder Washington Examiner. Det betyr mest sannsynlig at man ikke har klart å komme til enighet innad i partiet om en vei framover før mellomvalget i høst.

  Stadig færre ender opp med å måtte betale den ekstra skatten for ikke å ha helseforsikring, skriver Roll Call. Slik det ligger an nå er det bare 13 prosent av dem uten forsikring som må betale. Obama-administrasjonen forsøker i det lengste å unngå å vekke motvilje mot helsereformen, men bare den siste bølgen av unntak gir 3 milliarder dollar mindre i finansiering hvert år.

  Kritikere hevder at Obama-administrasjonen utfordrer prinsippet om delstatenes rettigheter når den nå utformer en omfattende vurdering av praksisen rundt dødsstraff i USA, melder The Hill. Utredningen kommer i kjølvannet av skandalehenrettelsen i Oklahoma i april. Forsvarere av utredningen mener de vil finne en balanse, og at føderale standarder kan håndheves gjennom tilførsel av midler heller enn sanksjoner. Administrasjonen har tidligere lykkes ganske greit i å unngå beskyldningen om statens klamme hånd i beslutningen om at stater står helt fritt i hvordan de vil senke utslipp av CO2 fram mot 2030, men man er usikre på om slike kreative idéer som et fleksibelt mandat vil overleve en runde i Høyesterett.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Stalltipsene for juni er klare! Sjekk oversikten for guvernørene, senatorene og representantene.

  Dernest er påmeldingsfristen ute i Massachusetts og i Minnesota.

  Colorado: Demokratene i Colorado gjør sitt for å få republikanerne til å nominere den kontroversielle Tom Tancredo som guvernørkandidat, i stedet for den mer valgbare Bob Beauprez. Denne typen politiske dirty tricks betegnes for øvrig med det poetiske uttrykket ratfucking.

  Georgia: SurveyUSA har målt og finner Georgia-guvernør Nathan Deal (R) med en 44-38 ledelse på delstatssenator Jason Carter (D).

  Samme måling gir kongressmann Jack Kingston en 52-41 ledelse på forretningsmann David Perdue i det republikanske senatsprimærvalget. Kingston leder 43-37 på demokrat Michelle Nunn, mens Perdue leder 43-38.

  Iowa: En måling for Rasmussen gir delstatssenator Joni Ernst (R) en 45-44 ledelse på kongressmann Bruce Braley (D) i senatsvalget. Loras College har også målt, og finner Ernst med en 48-42 ledelse.

  Rasmussen har også målt guvernørvalget i Iowa, der de finner guvernør Terry Branstad (R) med en 49-40 ledelse på delstatssenator Jack Hatch (D). Loras College har også målt, og finner Branstad med en 52-38 ledelse.

  Massachusetts: En måling for Boston Globe gir justisminister Martha Coakley en 37-32 ledelse på Charlie Baker (R) i guvernørvalget. Baker leder 32-26 på finansminister Steve Grossman (D).

  Maryland: Baltimore Sun har målt de to guvernørprimærvalgene. På demokratisk side leder viseguvernør Anthony Brown med 41%, foran justisminister Doug Gansler med 20% og delstatsrepresentant Heather Mizeur med 15%. Hos republikanerne leder tidligere kabinettsekretær Larry Hogan med 27%, foran fylkesrådmann David Craig og forretningsmann Charles Lollar med 12% hver og delstatsrepresentant Ron George med 6%.

  Montana: Vox Populi har målt senatsvalget, og finner kongressmann Steve Daines (R) med en 56-33 ledelse på senator John Walsh (D).

  South Dakota: Rasmussen har målt og finner South Dakota-guvernør Dennis Daugaard (R) med en 55-35 ledelse på delstatsrepresentant Susan Wismer (D).

  Virginia: Republikanernes gruppeleder i Huset, Eric Cantor (R-Virginia, 7. distrikt) kan ha fått en uventet seriøs konkurrent i professor Dave Brat, som ser ut til å ha blitt høyresidens fanebærer mot særlig innvandringsreformen, som Cantor har vinglet en smule på. En ny måling fra Vox Populi gir Cantor en 40-28 ledelse på Brat, fortsatt komfortabelt.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Tidligere utenriksminister og vordende presidentkandidat Hillary Clinton var på ABCs «This Week» for å snakke om sin nye bok Hard Choices. Det alle lurer på ble raskt avklart: det blir mest sannsynlig ikke tatt noen avgjørelse om å stille til valg før en gang i 2015. Hun avklarte helsesituasjonen ved å si at hun hadde dobbeltsyn en kort periode, men ingenting som har vært langvarig. Hun kommenterte Karl Rove sin bekymring om en mulig «hjerneskade» med den noe kryptiske uttalelsen «I know he was called Bush’s Brain in one of the books written about him and I wish him well.» Dessuten nevnte hun at Paul Ryan har hatt gjentatte hjernerystelser og at han også tok det rolig i etterkant. Mitch McConnells vitsing om at 2016 blir et gjensyn med the Golden Girls (komiserie om en gjeng eldre damer) ble godmodig møtt med «that was a very popular, long running TV series.» PS: For alle Hillary-fans der ute sendes et lengre intervju på ABC i kveld.

  ABC la også fram en Washington Post-måling hvor 7 av 10 demokrater vil ha Clinton som kandidat, 6 av 10 amerikanere mener hun er til å stole på (opp fra 5 av 10 før 2008 kampanjen), på tross av at 5 av 10 kritiserer henne for Benghazi-affæren. Kanskje mest positivt er det at 6 av 10 mener hun bringer til torgs nye idéer om å styre Amerika.

  Republikanerne blir ikke lei av senator Ted Cruz (R-Texas). Denne helgen var han, Rand Paul (R-Kentucky) og Texas-guvernør Rick Perry til stede på Texas sitt republikanske konvent. Men det var Cruz som var stjernen og han slo knockout på de to andre kandidatene i en strawpoll (43% mot Paul og Perrys 12% hver). Så får vi se om Cruz sin hashtag #makedclisten trender nasjonalt fram mot 2016.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Evidence of a Clinton 2016 run is conspicuous, though she remains silent» av Chris Cillizza (Washington Post): «Hillary Clinton is running for president. That simple sentence is one that the political-media complex seems incapable of uttering though evidence is sprinkled absolutely everywhere — including in comments from Clinton herself — that she will be a candidate in 2016.» LINK

  «Women are having fewer kids, and demographers don’t know why» av Joseph Lawler (The Washington Examiner): Er det demografiske unntaket i USA over? Landet er nå nede på europeisk nivå, og spesielt Hispanics får langt færre barn nå enn før finanskrisen.LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også