Mer

  Verdens Mektigste By: #Winning

  President Barack Obama knoter med sin Blackberry. Foto: Getty Images.
  President Barack Obama knoter med sin Blackberry. Foto: Getty Images.

  WASHINGTON, D.C. — Det er fredag i Verdens Mektigste By, og the Central Intelligence Agency har tvitret for aller første gang.

  VerdensMektigsteBy“Vi kan verken bekrefte eller avkrefte at dette er vår første tweet,” tvitret den føderale etterretningsorganisasjonen. Det falt i god smak for de av oss som hang på Twitter fredag ettermiddag. (Jeg må dessverre innrømme at også jeg retweetet den på min norske konto.)

  Til og med amerikanske nyhetsorganisasjoner — blant dem The Washington Post, bladet Time og ABC News — hadde tydeligvis lite å gjøre på jobben. Det samme gjaldt Aftenposten og Dagbladet lørdag morgen.

  Twitter har noe for alle, enten du er journalist, belieber eller død. Men Twitter har også gjort det mye enklere for mennesker og organisasjoner i nyhetsbildet å påvirke deres omdømme ved å gjemme seg bak sosiale medier. Det er kanskje derfor CIA “ser frem til å dele uklassifisert informasjon” med Twitter.

  Personlige twitterkontoer er, om mulig, enda verre. Skal vi tro at det var utenriksminister John Kerry som selv twitret tilbake at han bare tok seg “et langt blunk” og ikke en blund i Warszawa — og ikke en av hans assistenter?

  Det verste er at smiskende politiske journalister, som skal dekke folkene bak disse kontoene med et kritisk blikk, deler ut gratis PR på denne måten. Gawker, en nyhetsorganisasjon som selv gjør tvilsomme valg cirka annerhver dag, sa det best: «Look at These Dumb Motherfuckers Fawning Over the CIA’s First Tweet

  Litt ros skal de få. Denne uken gikk Bowe Bergdahl fra å være en modig prisoner of war til potensiell desertør, og mange av medlemmene i hylekoret på Twitter som har angrepet Obama for at han ikke har fått Bergdahl hjem endret fort mening.

  Bare se på godeste Bob, som okkuperer brukernavnet @p8triat og er en flittig bruker av konservative amerikaneres yndlingshashtag, #tcot («top conservative on Twitter»).

  Det var den gang. To år senere har tweeten fått en annen lyd:

  Bob og flere av hans likesinnede hyklere har nå blitt brettet ut i media, og greit er det. Men hvis vi skal stille oss kritiske til oppførsel på Twitter, bør vi bruke mer tid på de som møysommelig planlegger hvert eneste av de 140 tegnene.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også