Mer

  Stalltips for juni: Senatet

  Det er fem måneder til valgdagen i november og det er duket for en ny runde med stalltips for høstens senatsvalg. Republikanerne styrker sin stilling.

  STALLTIPS-senatet2-juni

   

  I år er 36 senatorer i 34 delstater på valg; normalt skulle det bare vært avholdt 33, men det er suppleringsvalg på Hawaii og i South Carolina, der guvernøroppnevnte senatorer må foran velgerne. I tillegg blir det et ekstra åpent sete i Oklahoma. Av de 64 setene som ikke er på valg er 34 demokratiske og 30 republikanske.

  En foreløpig analyse per juni måned gir et knapt 52-48 flertall for republikanerne i Senatet fra og med januar 2015.

  Endringene er at Louisiana er vippet fra svakt demokratisk til svakt republikansk, og at Mississippi er nedgradert fra trygt til trolig republikansk.

  Stalltips-Senatet-juni

  Som før nevnt har jeg tre kategorier for vurderingen av de enkelte valgene:

  Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.

  Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.

  Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre partiet.

  D-SVAK

  Jeg har følgende 4 stater som svakt demokratiske; alle holdes av demokrater i dag: Colorado, Iowa, Michigan og New Hampshire.

  I Colorado kommer senator Mark Udall til å måtte slite kraftig, nå som kongressmann Cory Gardner har klar bane til den republikanske nominasjonen. Gardners er konkurransedyktig på målingene, til tross for at det er gravd frem noen saker han har flip-floppet på. Dette setet kan fort vippe til svakt republikansk.

  I Iowa har vi et åpent sete, der demokraten Tom Harkin forsvinner. Demokratene stiller med kongressmann Bruce Braley. Republikanerne nominerte delstatssenator Joni Ernst med over 50% i primærvalget og hun kan vise seg sterk mot Braley, som har hatt et par brølere så langt.

  I Michigan går mangeårig senator Carl Levin av, til tross for at han ville vært garantert gjenvalg. Demokratenes kandidat er kongressmann Gary Peters, som representerer deler av Detroit. Distriktet hans har en majoritet svarte velgere, og Detroit er ikke akkurat blitt mer populært blant delstatens øvrige velgere etter alt det økonomiske rotet der de siste årene. Administrasjonsminister Terry Lynn Land stiller for republikanerne. Hun har samlet inn overraskende bra med penger, men har også virket usikker når hun har blitt presset på politikk. Hun har hatt en liten ledelse på de fleste målingene og dette setet er vel det som sterkest kvalifiserer som «tossup» akkurat nå.

  New Hampshire er en delstat som ofte svinger kraftig mellom republikansk og demokratisk. Delstaten har imidlertid generelt gått litt til venstre de siste årene og tidligere guvernør Jeanne Shaheen (D) skal i utgangspunktet være favoritt til gjenvalg. Imidlertid ser det nå ut til at republikanerne nominerer tidligere Massachusetts-senator Scott Brown. Dermed er dette setet inntil videre svakt demokratisk.

  De fire ovenstående delstatene er allerede i dag demokratiske. Jeg anser det som usannsynlig at demokratene erobrer en eneste republikansk stat i 2014.

  R-SVAK

  Jeg har følgende 5 stater som svakt republikanske; alle holdes i dag av demokrater: Alaska, Arkansas, Louisiana, Montana og North Carolina.

  I Alaska har senator Mark Begich en svært vanskelig oppgave foran seg. Det ser ut til at tidligere direktør for delstatens naturressurser, Dan Sullivan har opparbeidet seg et overtak i det republikanske primærvalget, men viseguvernør Mead Treadwell henger fortsatt med. Begge ligger likt med eller litt foran Begich på de siste målingene og jeg tror stadig mer taler for at han ikke får gjenvalg.

  I Arkansas er senator Mark Pryor i store problemer, og prøver å fossro unna Obama og helsereformen. Republikanerne stiller med kongressmann Tom Cotton, som jeg holder som svak favoritt. Målingene har spriket en del, men det holder neppe til gjenvalg for Pryor.

  Louisiana er en delstat med et spesielt valgsystem; dersom ingen kandidater tar over 50 % i november, blir det en ny runde i desember. Senator Mary Landrieu har alt sittet i tre perioder, men har aldri tatt mer enn 52 % av stemmene. Denne gangen er elektoratet mer polarisert enn noen gang og Landrieu kommer til å slite mot den republikanske kandidaten, kongressmann Bill Cassidy. Dette kommer nok til å gå til en valgrunde nr. 2, men stadig flere målinger viser at Landrieu kommer til å tape denne gangen.

  Montana er en stat som går republikansk i presidentvalg, men som frustrerende nok for republikanerne fortsetter å velge demokrater år etter år til Senatet. Senator Max Baucus ble ambassadør til Kina, og viseguvernør John Walsh ble oppnevnt til å erstatte ham, og formelt nominert denne uken. Republikanerne har nominert kongressmann Steve Daines, en forretningsmann som har gjort det ganske skarpt i politikken. Daines har etablert en liten, men stabil ledelse på målingene og er enn så lenge favoritt.

  North Carolina har gått fra ganske trygt republikansk til en vippestat i presidentvalg, mye på grunn av Obama. Senator Kay Hagan vippet ut Elizabeth Dole i brakvalget i 2008, men hun ligger dårlig an på meningsmålingene og er ikke i nærheten av å vekke den type entusiasme som nok er nødvendig for å få tilstrekkelig med svarte velgere opp av sofaen i november. Republikanerne nominerte den eneste valgbare kandidaten, delstatsrepresentant Thom Tillis. Delstatsforsamlingen er ikke just populær i North Carolina, men Tillis bør klare å etablere et normalt, republikansk kandidatur og vinne dette.

  D-TROLIG

  Jeg har følgende 3 stater som trolig går demokratisk – alle er demokratiske fra før: Minnesota, Oregon og Virginia.

  I Minnesota tar senator Al Franken gjenvalg. Han ble valgt med syltynn margin over en republikaner i 2008 og ble faktisk ikke sverget inn før utpå sommeren 2009. Republikanerne ser nå ut til å samle seg om forretningsmannen Mike McFadden, som vel er valgbar, men ikke mye mer. Det eneste som kan redde McFaddens kandidatur er det nasjonale politiske klimaet.

  Oregon er en moderat demokratisk stat, og senator Jeff Merkley (D) kunne fått problemer mot den rette republikaneren. Lege Monica Wehby vant nominasjonen, men har så langt ikke vist seg i stand til å utnytte at helsereformen forblir en hovedsak og at delstatens lokale problemer har vært enda mye større enn med det nasjonale systemet. Denne staten begynner å nærme seg trygg for demokratene.

  Virginia er en vippestat som må regnes å ha demokratisk slagside i år. Her stiller den meget populære senatoren og tidligere guvernøren Mark Warner til gjenvalg og kan godt vippe opp til trygt. Imidlertid ser det ut til at republikanerne kommer til å nominere sin tidligere føderale partiformann Ed Gillespie, som har et stort nettverk av donorer og kontakter. Gillespie har kraftig motbakke mot Warner, men dersom klimaet skulle bli enda mer republikansk utover i 2014 og/eller Warner tabber seg ut, er han sterk nok til å kunne utnytte det.

  R-TROLIG

  Jeg har følgende 5 stater som trolig republikanske; tre er republikanske fra før, to er demokratiske: Georgia, Kentucky, Mississippi, South Dakota og West Virginia.

  I Georgia avstår senator Saxby Chambliss (R) fra gjenvalg og kampen på republikanske side står mellom to valgbare republikanere foran andre runde av primærvalget; kongressmann Jack Kingston og forretningsmann David Perdue. Demokratene vil stille med en uprøvd kandidat som dog har et sterkt navn; Michelle Nunn, datter av tidligere senator Sam Nunn. Inntil videre har Nunn ligget jevnt med Kingston og Perdue på målingene, men jeg tror det vil endre seg utover høsten.

  I Kentucky vant senator Mitch McConnell (R) ganske knusende i primærvalget, og retter nå alt skytset mot demokratenes kandidat, administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes. Målingene viser at McConnell fortsatt er lite populær, men dersom han klarer å samle partiet bak seg og gjøre dette til et valg mellom sine verdier og Obamas, bør saken være klar.

  Mississippi er såpass republikansk at det skal ekstremt mye til før en demokrat blir konkurransedyktig her. Det ser imidlertid stadig verre ut for senator Thad Cochran, som fikk en svært alvorlig intern utfordring fra delstatssenator Chris McDaniel, og som nå må ut i en runde nummer to i slutten av juni. Den tror jeg McDaniel vinner. Demokratene stiller med en seriøs kandidat i tidligere kongressmann Travis Childers, som vel er en av en håndfull demokrater som kan vinne her dersom McDaniels blir nominert og kjører en like dårlig valgkamp som enkelte tror (håper?) han vil.

  South Dakota er en stat med samme historie som Montana, bare enda mer republikansk i presidentvalg. I det siste har delstaten dog gått klart til høyre og da senator Tim Johnson erklærte at han ikke tok gjenvalg var dette i praksis en gevinst for republikanerne. Tidligere kongressrådgiver Rick Weiland har ikke nubbsjangs mot tidligere guvernør, Tim Rounds. Imidlertid er det to republikanere/ex-republikanere som stiller, eller truer med å stille i november, og det er en teoretisk sjanse for at de kan trekke en del stemmer fra Rounds. Derfor er trolig republikansk rette kategori.

  West Virginia er en delstat som har gått fra trygt demokratisk til sterkt republikansk i presidentvalg og konservative demokrater erstattes fortløpende av republikanere nedover i rekkene på delstatsnivå. Senator Jay Rockefeller tar ikke gjenvalg, og demokratene nominerte et av sine sterkeste navn, administrasjonsminister Natalie Tennant. Hun møter imidlertid en av delstatens mest populære politikere, kongresskvinne Shelley Moore Capito. Tennant er en for sterk kandidat til at denne staten kan flyttes til den trygge kategorien, men inntil videre er den i det minste trolig republikansk.

  D-TRYGG

  Jeg regner 7 seter som trygge for demokratene: Delaware, Hawaii, Illinois, Massachusetts, New Jersey, New Mexico og Rhode Island.

  Delaware skal være trygg når senator Chris Coons går for sin første fulle periode.

  Hawaii er også trygg, uansett hvem av sittende senator Brian Schatz og kongresskvinne Colleen Hanabusa som kommer seirende ut av det demokratiske primærvalget. Republikanernes kandidater er alle helt uinteressante.

  Illinois kunne vært konkurransedyktig under ideelle forhold, men senator Dick Durbin møter altfor svak motstand fra delstatssenator Jim Oberweis, som bare såvidt slo en helt ukjent utfordrer i primærvalget. Trygt gjenvalg.

  Massachusetts har funnet tilbake til sine demokratiske røtter, med senator Ed Markey klar for sin første seksårsperiode. Republikanerne har alt nominert bystyremedlem Brian Herr, som kommer til å bli gruset i november.

  New Jersey har også en senator på jakt etter sin første, fulle periode – Cory Booker. Republikanerne nominerte politisk konsulent Jeff Bell, som tapte senatsvalget i 1978 og nominasjonen i 1982.

  New Mexico holder jeg også for å være trygg. Republikanerne nominerte forretningsmannen Allen Weh, som vel har penger, men ikke så mye annet.Han skal uansett ikke være i stand til å true senator Tom Udalls gjenvalg.

  Rhode Island er bunnsolid så lenge senator Jack Reed tar gjenvalg.

  R-TRYGG

  Jeg regner 12 seter som sikre for republikanerne: Alabama, Idaho, Kansas, Maine, Nebraska, to i Oklahoma, to i South Carolina, Tennessee, Texas og Wyoming.

  Senator Jeff Sessions er alt gjenvalgt fra Alabama. Han har ingen demokratiske utfordrere og påmeldingsfristen er ute.

  Idaho er trygt for senator Jim Risch. Demokratene stiller med advokat Nels Mitchell.

  Kansas er trygt for senator Pat Roberts. Han har fått kritikk internt for ikke å ha et ordentlig bosted i Kansas, men hans republikanske motstander Milton Wolf imploderte da det ble kjent at han hadde postet mildt sagt ufine kommentarer om døde personers røntgenbilder på Facebook. Demokratene stiller med fylkesanklager Chad Taylor, som er en seriøs kandidat, men denne staten valgte altså sist en demokratisk senator i 1932.

  I Maine definerer jeg nå den moderate republikaneren Susan Collins som trygg; hun er personlig populær og selv ikke de mest ihuga demokratene tror lenger at hun kan trues av partiets kandidat, Shenna Bellows, som er tidligere direktør for borgerrettsorganisasjonen ACLU i delstaten.

  I Nebraska nominerte republikanerne universitetspresident Ben Sasse, som av mange anses som en kommende stjerne i partiet. Demokratene stiller med advokat David Domina.

  Oklahoma er en blodrød stat og James Inhofe er trygg på gjenvalg mot forsikringsselger Matt Silverstein. Delstaten har dessuten et suppleringsvalg der nominasjonen fortsatt er uavklart; de eneste reelle kandidatene er Speaker i delstatshuset, T. W. Shannon og kongressmann James Lankford. Også dette setet er bunnsolid republikansk.

  South Carolina har et potensielt spennende nominasjonsvalg, der senator Lindsey Graham får pepper fra flere motstandere for sin kompromissvilje med demokratene; han ser imidlertid ut til å klare 50% i første runde med grei margin. Også denne delstaten har et suppleringsvalg, der den guvernøroppnevnte senatoren Tim Scott må vinne de to siste årene av forgjenger Jim DeMints embetsperiode. Det skal gå greit.

  Tennessee er nok en konservativ sørstat der demokratene sliter med engang å stille kandidater. Trygt gjenvalg for Lamar Alexander.

  Texas forblir utenfor rekkevidde for demokratene i noen år til. Demokratene nominerte den velstående, men noe sleske tannlegen David Alameel. Trygt gjenvalg for senator John Cornyn.

  Wyoming er veldig republikansk i senatsvalg og plukket sist en demokrat i 1970. Trygt gjenvalg for Mike Enzi.

  For å oppsummere:

  Jeg tror i skrivende stund at republikanerne er favoritter i syv delstater som i dag holdes av demokratene; fem svake og to trolige. Det gir et knapt 52-48 republikansk flertall i Senatet fra januar 2015.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også