Mer

  Stalltips for juni: Guvernørene

  Valgdagen i november rykker stadig nærmere og det er duket for en ny runde med stalltips for høstens guvernørvalg. Vi har foretatt én endring siden mai.

  STALLTIPS-guv-juni

  I vurderingen benytter jeg tre kategorier, symbolisert med de tre fargesjatteringene overfor:

  Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.

  Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.

  Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre partiet.

  Den eneste endringen jeg har foretatt i juni er at Pennsylvania er flyttet fra svakt til trolig demokratisk. Samtidig er en del nominasjoner nå avklart, så vi har et litt klarere bilde av høstens konkurrenter.

  Vi starter som vanlig med en titt på de delstatene der jeg gir rangeringen «svakt demokratisk». Rangeringen betyr altså at partiet er svake favoritter til å ta setet, men også at vurderingen kjapt kan vippe over i det andre partiets favør.

  D-SVAK

  Fire stater klassifiseres som svakt demokratiske; to av dem er i dag republikanske: Colorado, Connecticut, Florida og Maine.

  I Colorado er guvernør John Hickenlooper fortsatt favoritt til gjenvalg, men demokratene har gjort seg upopulære gjennom å dra politikken for langt til venstre i denne vippestaten. Dog har Hickenlooper gjort det bedre på målingene enn den demokratiske senatoren, så dette er nærmere trolig. På republikansk side ligger de to tidligere kongressmennene Bob Beauprez og Tom Tancredo likt på målingene, mens og administrasjonsminister Scott Gessler og delstatssenator Mike Kopp vaker langt bak. Nominasjonen avklares i august.

  I Connecticut har guvernør Dan Malloy (D) fortsatt et lite overtak. Det republikanske nominasjonsvalget er blitt noe tynnet ut av delstatskonventet, men avklares ikke før i august.

  Florida styres av republikaneren Rick Scott. Upopulær, men søkkrik og ser altså ut til å møte sin forgjenger, tidligere guvernør og ex-republikaner Charlie Crist. Scott har kjørt en del tv-reklamer og tatt innpå litt, og faktisk ledet knapt på et par målinger, men jeg tror fortsatt Florida hater ham mer enn Crist. Som tidligere nevnt ser jeg frem til en uallminnelig skitten valgkamp her. Dette er en demokratisk gevinst.

  I Maine er konservative Paul LePage guvernør utelukkende fordi venstresiden splittet stemmene i 2010. Det kan meget vel skje igjen i 2014, og det er igjen den uavhengige kandidaten Eliot Cutler som kan spolere det for demokratenes kandidat, kongressmann Michael Michaud. Dette er en demokratisk gevinst.

  R-SVAK

  De fem svakt republikanske delstatene er Arizona, Arkansas, Illinois, Michigan og Ohio. Av disse er Arkansas og Illinois en gevinst for republikanerne.

  I Arizona er guvernør Jan Brewer på vei ut og det er fortsatt mange kandidater som kan vinne den republikanske nominasjonen. Demokratene har samlet seg om en kandidat som vel er i svakeste laget til å vinne, tid­li­gere uni­ver­si­tets­re­gent Fred DuVal. Det er mulig denne vippes opp til trolig republikansk når primærvalget er over.

  Arkansas har i åtte år hatt en demokratisk guvernør, Mike Beebe. Han er fortsatt en av landets mest populære, men kan ikke ta gjenvalg. Demokratene stiller med en av de ytterst få som kan vinne her; tidligere kongressmann Mike Ross, som har et konservativt rykte. På republikansk side er kandidaten advokat Asa Hutchinson, også han tidligere kongressmann. Ross har fått full støtte fra Beebe, men delstaten går stadig mer til høyre og målingene viser ganske greit flertall for Hutchinson. Dette er en republikansk gevinst.

  I Illinois fikk guvernør Pat Quinn såvidt gjenvalg i 2010, med syltynn margin. Republikanerne nominerte investor Bruce Rauner med bare tre prosent seier på en delstatssenator. Som nevnt før er delstatens demokratiske legning det eneste som kan redde Quinn og han kjører så langt på klassemotsetninger, noe som har vist seg vanskeligere enn man skulle tro, selv i delstater med stor arbeiderklasse. Dette er en republikansk gevinst.

  I Michigan kjemper guvernør Rick Snyder for gjenvalg. Han har iverksatt noen av de samme reformene som de har gjort i Wisconsin, men har forblitt upopulær. Allikevel har han fortsatt en ledelse på demokratenes kandidat, tidligere kongressmann Mark Schauer; faktisk er ledelsen ganske stor på de siste målingene.

  Den siste delstaten er Ohio, der jeg holder John Kasich som knapp favoritt til gjenvalg mot demokratenes kandidat, fylkeskommissær Ed FitzGerald.

  D-TROLIG

  Jeg holder seks stater som trolig demokratiske; Hawaii, Massachusetts, Minnesota, Oregon, Pennsylvania og Rhode Island.

  Hawaii er i utgangspunktet solid demokratisk, men her kompliseres den allerede vanskelig målbare staten av at tidligere demokrat og Honolulu-borgermester Mufi Hannemann, stiller som uavhengig kandidat. Han kommer til å trekke stemmer fra begge partier, og kan til og med vinne. Republikanerne nominerer en seriøs kandidat i tidligere viseguvernør Duke Aiona, som også kan snike seg forbi dersom Hannemann tar nok stemmer fra guvernør Neil Abercrombie. Sistnevnte har for øvrig en konkurrent fra eget parti, delstatssenator David Ige. Alle bortsett fra Abercrombie er asiater, og som nevnt mange ganger tidligere kan etnisk tilhørighet være vel så viktig som politikk på Hawaii.

  I Massachusetts tar ikke guvernør Deval Patrick gjenvalg og flere sterke kandidater stiller til den demokratiske nominasjonen. Justisminister Martha Coakley er fortsatt favoritt til å ta den demokratiske nominasjonen, men finansminister Steve Grossman sitter på mye penger og har mesteparten av partiapparatet i ryggen. Republikanerne har oppoverbakke i denne demokratiske staten, men nominerer kandidaten fra 2010, forretningsmannen Charlie Baker. Valget kompliseres noe av at den uavhengige forretningsmannen Jeff McCormick stiller.

  Den neste staten er Minnesota, der guvernør Mark Dayton ligger godt an til gjenvalg. Den republikanske nominasjonen er tynnet ut, men ikke avsluttet, og Dayton tok bare 44% i 2010, så foreløpig er dette trolig demokratisk.

  I Oregon går John Kitzhaber for en historisk fjerde periode. Republikanerne nominerte delstatsrepresentant Dennis Richardson, men jeg tviler på om han er sterk nok til å utgjøre en trussel. Jeg venter litt før jeg eventuelt vipper denne opp til trygt demokratisk.

  En ny delstat i denne kategorien er Pennsylvania. Her er guvernør Tom Corbett historisk upopulær, og de målingene som er tatt opp etter primærvalget gir demokratenes kandidat Tom Wolf 20-25% ledelse. Det begynner virkelig å haste for Corbett dersom han skal klare å snu dette rundt. Dette er en demokratisk gevinst.

  Rhode Island var den eneste delstaten i USA som valgte en partiløs guvernør i 2010; den tidligere republikanske senatoren Lincoln Chafee. I 2013 meldte han seg inn i det demokratiske partiet, men tar ikke gjenvalg. Her står de progressive kandidatene Clay Pell (barnebarn av mangeårig senator Clayborne Pell) og borgermester Angel Taveras på den ene siden og den mer sentrumsorienterte finansminister Gina Raimondo på den andre. Republikanerne vil trolig nominere den moderate borgermesteren Allen Fung. Delstaten er klart demokratisk, men inntil nominasjonsprosessen er bedre avklart har jeg dette som trolig demokratisk.

  R-TROLIG

  De fem statene jeg holder som trolig republikanske er Alaska, Kansas, New Mexico, South Carolina og Wisconsin.

  I Alaska er guvernør Sean Parnell forholdsvis godt likt, og delstaten er i utgangspunktet republikansk. Imidlertid vil tidligere republikaner Bill Walker stille som uavhengig kandidat, og han kan trekke nok stemmer fra Parnell til at en demokrat blir valgt med under 50%. Det ser pt. ikke ut til at Walker ødelegger for Parnell, men enn så lenge beholder jeg staten som trolig republikansk.

  I Kansas går tidligere senator Sam Brownback for gjenvalg. Republikanerne er imidlertid sterkt splittet i delstaten, og demokratene har en seriøs utfordrer; gruppeleder i delstatssenatet, Paul Davis. Noen målinger har vist Brownback med svake tall, men jeg er fortsatt ganske sikker på at han tross alt reddes av delstatens konservative legning.

  I New Mexico stiller guvernør Susana Martinez til gjenvalg og nevnes ofte som en republikansk visepresident i 2016. Demokratene nominerte justisminister Gary King med bare 35% av stemmene, og han har så langt ikke imponert med sine valgkampevner.

  I South Carolina går guvernør Nikki Haley for gjenvalg, men hennes popularitet har svingt en del og hun er ikke udelt populær blant republikanerne i staten. Demokratene kommer til å nominere delstatssenator Vincent Sheheen, som tapte knapt for fire år siden.

  Den siste delstaten jeg holder for konkurranseutsatt er Wisconsin. Republikaneren Scott Walker satte i verk flere reformer for å spare penger og restrukturere de delstatlige finansene, og han begynner nå å høste de politiske gevinstene. Demokratene har rekruttert skolestyremedlem og millionær Mary Burke, men inntil hun klarer å gjøre et innhogg på målingene har jeg Walker som favoritt.

  D-TRYGG

  Jeg holder fem stater som trygge for demokratene: California, Maryland, New Hampshire, New York og Vermont.

  California er solid demokratisk og Jerry Brown er sikret fire nye år. Noe overraskende ble det tidligere rådgiver for Bushadministrasjonen, Neel Kashari som gikk videre til november. Han er like sjanseløs som alle de andre, men vil i det minste neppe virke så frastøtende at det får følger for de andre valgene i delstaten.

  Maryland er også ganske demokratisk og selv om favoritten, viseguvernør Anthony Brown har snublet litt over delstatens dårlige utrulling av egen helsebørs, er denne staten fortsatt utenfor republikanernes rekkevidde.

  New Hampshire er en vippestat, men guvernør Maggie Hassan er ganske populær og fortsatt har ingen tunge republikanere meldt seg.

  New York er en liberal stat der Andrew Cuomo kommer til å vinne en grei seier, selv om republikanerne kommer til å nominere en kompetent kandidat i fylkesråd Rob Astorio. Dersom Hillary Clinton ikke stiller til president i 2016, skal man være oppmerksom på Cuomo.

  Vermont er en snodig stat med sterke tradisjoner for å velge egenrådige politikere fra begge partier. Demokrat Peter Shumlin er foreløpig uten reelle utfordrere til gjenvalg.

  R-TRYGG

  Jeg holder disse elleve statene som trygge for republikanerne: Alabama, Georgia, Idaho, Iowa, Nebraska, Nevada, Oklahoma, South Dakota, Tennessee, Texas og Wyoming.

  Alabama er solid republikansk. Gjenvalg for Robert Bentley. Demokratene stiller med den tidligere kongressmannen Parker Griffith, som har vært både demokrat, republikaner og uavhengig i løpet av få år.

  Georgia er også ganske solid republikansk og guvernør Nathan Deal kommer til å beseire den demokratiske delstatsenatoren Jason Carter, som representerer et mye mer progressivt distrikt enn normalt for denne staten. Carter er barnebarn av den tidligere presidenten. Målingene gir Deal godt under 50%, men på valgdagen vil usikre republikanere «komme hjem» og Deal er derfor trygg.

  Idaho er bunnsolid republikansk og selv om guvernør Butch Otter såvidt overlevde en intern utfordring i nominasjonen, skal han være trygg på gjenvalg. Demokratene nominerte skolestyremedlem A. J. Balukoff.

  Iowa er en jevn delstat, men Terry Branstad er meget populær og ser ut til å ta en sjette (!) periode ganske greit. Demokratene nominerte delstatssenator Jack Hatch.

  Nebraska er som vanlig solid republikansk. Partiet nominerte forretningsmannen Pete Ricketts, mens demokratene valgte tidligere universitsregent Chuck Hassebrook.

  Nevada er også en jevn stat på papiret, men guvernør Brian Sandoval er meget populær og selv om hele ni demokrater stiller mot ham, er ingen av dem i nærheten av å være noen trussel. I denne delstaten er vel egentlig valget på viseguvernør mer spennende, siden det er mer sannsynlig at Sandoval utfordrer senator Harry Reid i 2016 dersom han har en republikaner til å etterfølge seg.

  Oklahoma er bunnsolid republikansk. Mary Fallin tar fire nye år. Demokratenes eneste kandidat er delstatsrepresentant Joe Dorman.

  South Dakota er klar for fire nye år med Dennis Daugaard. Demokratene nominerte delstatsrepresentant Susan Wismer.

  Tennessee er klar for fire nye år med Bill Haslam. Demokratenes nominasjon avgjøres i august, men dette er allerede over.

  Texas er fortsatt solid republikansk, til tross for demokratiske svermerier om det motsatte. Delstatssenator Wendy Davis har ikke en sjangs mot justisminister Greg Abbott, som lenge har vært regnet som guvernør Rick Perrys arvtager.

  Wyoming har, til tross for sin sterkt republikanske grunnholdning, ofte valgt demokrater til guvernørjobben. I år har imidlertid guvernør Matt Mead klar bane mot skolestyremedlem og tidligere partiformann Pete Gosar.

  For å oppsummere:

  Jeg tror altså at demokratene erobrer tre delstater fra republikanerne (Florida, Maine og Pennsylvania), mens republikanerne erobrer to (Arkansas og Illinois) fra demokratene; netto gevinst på en for sistnevnte. Den nye fordelingen blir dermed 22 demokratiske og 28 republikanske guvernører. Dette er uforandret i forhold til i mai.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også