Mer

  Påmeldingsfristen ute i Minnesota

  Minnesota har full pakke til høsten, med et senatssete, åtte distrikt i Huset, alle fem delstatsvervene og hele delstatshuset på valg. En god del av vervene avklares på distrikts- og delstatskonvent lenge før primærvalgene.

  Senatsvalget i 2008 ble en «rysare» og demokraten Al Franken ble ikke sertifisert før utpå sommeren 2009 pga omtellinger og flere runder i rettsapparatet. I skarp motsetning til hvor polarisert han fremstod den gangen, har hans periode i Senatet vært ganske rolig og han har faktisk etablert et brukbart rykte som hardtarbeidende. Han får intern konkurranse fra lærer Sandra Henningsgard.

  Republikanerne stiller med finansmann Mike McFadden, som tok en overraskende klar seier på delstatskonventet. Han får intern utfordring fra delstatsrepresentant James Abeler, forretningsmann Patrick Munro, kunstner Ole Savior og veteran David Carlson. McFadden har penger nok til å føre en seriøs valgkamp, men republikanere har normalt oppoverbakke i delstatsvalg i Minnesota. Trolig demokratisk foreløpig.

  Etter min oppfatning er det bare ett distrikt som er utsatt i Minnesota, men ytterligere 2-3 kan bli det dersom de nasjonale strømingene endrer seg, eller en kandidats styrke skulle være annerledes enn det jeg vurderer det til.

  I MN-1 skal Tim Walz (D) være trygg. Distriktet er i utgangspunktet svært jevnt, men republikanerne nominerer konsekvent kandidater som enten mangler penger eller er for konservative. Veteran Aaron Miller ble nominert av det republikanske distriktskonventet, men nå har den mer konservative forretningsmannen Jim Hagedorn også meldt seg på fordi han synes Miller har vært for tafatt hittil. Trygt demokratisk med mindre republikanerne på mirakuløst vis tar seg sammen.

  I MN-2, som også er jevnt, har John Kline (R) sittet siden 2003, og han skal være trygg også i år. Tidligere delstatsrepresentant Mike Obermueller stiller igjen for demokratene. Han får en intern utfordring fra forretningsmann og indianeraktivist Michael Roberts. Når Obermueller ikke greide å vinne i et relativt demokratisk år, klarer han det neppe i et relativt republikansk. Trygt republikansk.

  MN-3 er også et jevnt sete, som besittes av republikaneren Erik Paulsen. Han skal allikevel være helt trygg mot forsker Sharon Sund, som stiller for demokratene.

  MN-4 besittes av demokraten Betty McCollum. Advokat Sharna Wahlgren stiller for republikanerne. Trygt demokratisk.

  MN-5 er delstatens mest demokratiske og Keith Ellison kommer til å cruise til gjenvalg. For republikanerne stiller selger Doug Daggett.

  MN-6 er derimot det mest republikanske i Minnesota. Her avstår den kontroversielle Michelle Bachmann fra gjenvalg. Republikanerne kommer til å nominere tidligere delstatsrepresentant og guvernørkandidat i 2010, Tom Emmer. Han utfordres internt av fylkeskommissær Rhonda Sivarajah. Borgermester Joe Perske stiller for demokratene.

  MN-7 er et sete som på papiret skal være republikansk, men som holdes trygt av den konservative demokraten Collin Peterson. Delstatssenator Torry Westrom blir den republikanske kandidaten. Det betyr ikke at Peterson er utsatt og Westroms kandidatur bør nok ses som et klart signal om at han gjør hevd på setet den dagen Peterson legger inn årene.

  MN-8 er også jevnt på papiret, men Rick Nolan (D) er dog favoritt. Han utfordres av den politiske novisen Stewart Mills, hvis familie driver en kjent sportsbutikkjede i delstaten. Inntil jeg får et bedre bilde av hva Mills kan gjøre i valgkampen har jeg dette som trolig demokratisk.

  Tidligere senator Mark Dayton ble valgt til guvernør med knappe 44% i 2010, men synes nå å ha en stabil ledelse på målingene. Han får en intern utfordring fra miljøaktivist Leslie Davis og pensjonist Bill Dahn.

  På republikansk side vant fylkeskommissær Jeff Johnson partiets offisielle støtte på delstatskonventet, men investor Scott Honour, tidligere gruppeleder i delstatshuset, Marty Seifert, delstatsrepresentant Kurt Zellers og pensjonist Merrill Anderson stiller også i primærvalget. Trolig demokratisk inntil videre.

  Viseguvernøren nomineres og velges sammen med guvernøren.

  Administrasjonsminister Mark Ritchie (D) stiller ikke til gjenvalg. Tidligere delstatsrepresentant Dan Severson er på ny republikanernes kandidat. Demokratene stiller med delstatsrepresentant Steve Simon, som får intern konkurranse fra tidligere bystyremedlem Dick Franson og Gregg Iverson. Jeg har dette valget som trolig demokratisk.

  Delstatsrevisor Rebecca Otto (D) får en tøff intern utfordring fra tidligere gruppeleder i delstatshuset, advokat Matt Entenza, som vil kjøre til venstre for henne i valgkampen. Tidligere borgermester Randy Gilbert stiller for republikanerne. Trolig demokratisk, under forutsetning av at Otto blir renominert.

  Justisminister Lori Swanson (D) går for gjenvalg. Tidligere delstatssenator Scott Newman og pensjonist Sharon Anderson stiller for republikanerne. Trolig demokratisk.

  Endelig har vi delstatshuset, der alle setene er på valg. Demokratene har en overvekt på seks seter, så teoretisk kan republikanerne ta tilbake flertallet. Jeg tviler dog.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også