Mer

  Morgenkaffen fredag 6. juni: Ny helseminister, Obama forsvarer Bergdahl-byttet og Senatet nærmer seg VA-avtale

  God morgen! Det er fredag, og Mor­gen­kaffen er servert. Det er duket for en ny runde med stalltips. Stalltipsene for guvernørene er allerede publisert. Senatet følger i morgen, mens Huset følger på søndag.

  «By most accounts, Sylvia Burwell is a smart and skilled public servant. But her embrace of Obamacare calls her policy judgment into question.»

  Minoritetsleder i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) var en av 17 republikanske senatorer som stemte imot Sylvia Mathews Burwell som ny helseminister.

  #AMPOL-NYTT

  Senatet godkjente torsdag Sylvia Mathews Burwell som ny helseminister i en 78-17 avstemning. Burwell får blant annet det overordnede ansvaret for Obamacare, etter at sjef for Health and Human Services, Kathleen Sebelius, resignerte i april grunnet den turbulente implementeringen av helsereformen.

  Senatet er ett steg nærmere et tverrpolitisk vedtak om å behandle problemene med helsetilgang for millioner av amerikanske veteraner, melder Reuters. Forslaget, som det forsatt må stemmes over i Senatet, sikter på å gi umiddelbare helsetjenester til veteraner, samt å gi Obama-administrasjonen mer autoritet til å sparke ansatte i det skandalepregete Veteran Affairs departementet. Det var forhandlinger mellom senatorene Bernie Sanders (I-Vermont) og John McCain (R-Arizona) som ledet fram til lovforslaget.

  President Obama uttalte torsdag at han ikke er overrasket over ”kontroversene som er pisket opp i Washington” etter at soldaten Bowe Bergdahl ble reddet fra Talibans fangenskap i bytte mot fem Taliban ledere. Obama sa at han absolutt ikke vil komme med noen unnskyldninger for avgjørelsen. Bergdahl har blitt beskyldt for å forlate troppen sin i Afghanistan da han ble tatt til fange, men Obama understreket at USA har et ”grunnleggende prinsipp” om å ”ikke etterlate noen menn”, uansett omstendigheter.

  Senatets majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) tok også til orde mot kritikken av Bergdahl-byttet i går. Reid sa at det var ”irrelevant” hvorvidt Bergdahl var i like dårlig form som det Obama-administrasjonen hevdet da han ble reddet: “Let’s assume he was in vibrant health and he was faking all this. He is an American soldier; he’s been in captivity for five years. The war’s winding down — let’s bring him home. We did.” Flere demokrater og republikanere har signalisert ønske om å etterforske omstendighetene rundt Bergdahl. Reid sa at spørsmålene som gjenstår vil bli besvart etter at Bergdahl har fått nødvendig helsehjelp.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Aller først: Påmeldingsfristen er ute på Hawaii og i Wisconsin.

  Idaho: En måling fra Rasmussen gir Idaho-guvernør Butch Otter (R) en 50-36 ledelse på demokrat A. J. Balukoff.

  West Virginia: En demokratisk måling gir kongressmann Nick Rahall (D) en 52-39 ledelse over delstatssenator Evan Jenkins (R) i det 3. distriktet.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Tidligere Montana-guvernør Brian Schweitzer (D) uttaler at han ville vært en bedre president enn Hillary Clinton i et nytt intervju med Time Magazine. Schweitzer kritiserte også Clintons avstemning om å invadere Irak, som New York senator i 2002. ”You can’t be the one to say we’re going to focus on rebuilding America if you voted to go to the Iraq war,» sier Schweitzer.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Stalltips for juni: Guvernørene» av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk.no): «Den eneste endringen jeg har foretatt i juni er at Pennsylvania er flyttet fra svakt til trolig demokratisk. Samtidig er en del nominasjoner nå avklart, så vi har et litt klarere bilde av høstens konkurrenter.» LINK

  ”The ghastly transaction that freed Sgt. Bowe Bergdahl” av Michael Mukasey (Washington Post): «The seeds of what blossomed grotesquely in the Rose Garden last weekend — a celebration of the release of five senior Taliban military leaders in exchange for a U.S. sergeant purported to be a deserter — were sown a long time ago: on the second and third days of President Obama’s first term, to be precise.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også