Mer

  Påmeldingsfristen ute på Hawaii

  Påmeldingsfristen gikk ut på øygruppen Hawaii tirsdag. Hawaii har et ekstraordinært senatsvalg, to kongressmedlemmer, to delstatsverv og hele delstatshuset på valg i år.

  I senatsvalget er det spenning knyttet til det demokratiske primærvalget. For å gjøre en kjapp oppsummering: Senator Daniel Inouye døde i desember 2012, og guvernør Neil Aber­crombie utnevnte vise­gu­vernør Brian Schatz til å erstatte ham frem til årets valg. Dette selv om Inouye hadde bedt ham oppnevne kongresskvinne Col­leen Hana­busa.

  Vi spoler hurtig frem til nåsituasjonen, der Schatz får konkurranse fra Hanabusa til nominasjonen. Også sanger Brian Evans stiller for demokratene. Schatz synes å ha tatt tilbake en liten ledelse etter at han lå under for Hanabusa, men delstaten er svært vanskelig å måle, pga et stort antall asiatiske velgere. Derfor tør jeg ikke spå noe om hvem som faktisk ligger best an.

  På republikansk hold blir det kamp mellom tidligere delstatsrepresentant Cam Cavasso, pensjonist Harry Friel, forretningsmann Eddie Pirkowski og sosialarbeider John Roco. Dette setet er et av de tryggeste demokratiske i 2014.

  I det første kongressdistriktet, som Hanabusa forlater, kjemper syv demokrater om å få erstatte henne. Kandidatene er delstatssenatorene Donna Mercado Kim og Will Espero, delstatsrepresentant Mark Takai, aktivist Kathryn Xian og bystyremedlemmene Ikaika Anderson, Stanley Chang og Joey Manahan.

  For republikanerne stiller tidligere kongressmann Charles Djou og forretningsmann Allan Levene. Djou var kongressmann i noen få måneder av 2010, men selv om han er en seriøs kandidat, vil han være sjanseløs i et en til en-valg mot en demokrat. Trygt demokratisk.

  I HI-2 er Husets eneste hindu, Tulsi Gabbard (D), klar for to nye år. To republikanske aktivister stiller mot henne; Marissa Capelouto og David Crowley (som var partiets kandidat i 2012).

  Guvernørvalget er også blitt mer spennende enn øygruppens politiske situasjon skulle tilsi. Tidligere kongressmann Abercrombie terget deler av øyas asiatiske etablissement med sin senatsutnevnelse av Schatz og har pådratt seg to interne utfordrere; delstatssenator David Ige og Van Tanabe, som jobber med telekommunikajon. I en måling tidligere i år ledet faktisk Ige.

  For republikanerne stiller tidligere viseguvernør Duke Aiona, som utfordres internt av kunstner Charles Collins og Stuart Gregory. Aiona er en seriøs kandidat som dog normalt skulle hatt store problemer mot Abercrombie. Imidlertid stiller den konservative demokraten og tidligere Honolulu-borgermesteren Mufi Hannemann som uavhengig kandidat, og han kan trekke nok stemmer enten til å vinne, eller la Aiona gå forbi. Derfor har jeg dette som trolig demokratisk inntil videre.

  Vise­gu­ver­nøren nomi­neres separat fra guver­nøren, men velges på samme stemme­seddel. Shan Tsutsui var leder av del­stats­se­natet, og rykket opp da vise­gu­vernør Schatz ble utnevnt til Senatet. Han har erklært at han går for gjenvalg, men får intern konkurranse fra delstatssenator Clayton Hee, medlem av delstatens helsestyre, Sam Puletasi, eiendomsinvestor Miles Shiratori og dokumentarprodusent Mary Zanakis.

  For republikanerne stiller advokat Elwin Ahu og forretningsmann Kimo Sutton.

  Endelig er det valg på hele delstatshuset, der demokratene har et meget solid flertall. Det kommer de fortsatt til å ha etter høstens valg.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også