Mer

  Påmeldingsfristen ute i Wisconsin

  Wisconsin har ingen senatsvalg i år, men et ganske interessant guvernørvalg (pluss fire andre delstatsverv), åtte kongressdistrikt og 3/4 av delstatsforsamlingen.

  I WI-1 stiller republikanernes visepresidentkandidat fra 2012, Paul Ryan til gjenvalg, noe han helt sikkert får. Han får intern konkurranse fra den progressive aktivisten Jeremy Ryan. Demokratene stiller med kandidaten fra forrige gang, tidligere fylkesråd Rob Zerban. Han får konkurranse fra filmskaper Amar Kaleka.

  I WI-2 får Mark Pocan (D) trygt gjenvalg mot professor Peter Theron (R).

  I WI-3 kommer Ron Kind (D) til å få greit gjenvalg. Tre republikanere stiller mot ham: Veteran Tony Kurtz, advokat Karen Mueller og tidligere bystyremedlem Kent Van Doren.

  WI-4 er delstatens mest demokratiske og besittes av Gwen Moore (D). Hun får intern konkurranse fra tidligere delstatssenator Gary George. Han håper på sin side at velgerne vil tilgi den dommen han har for å svindle delstatsmyndighetene for penger. Bilmekaniker Dan Sebring og prest David King stiller for republikanerne. Jeg tror Moore kan belage seg på to år til i DC.

  I WI-5 sitter Jim Sensenbrenner (R) i delstatens mest republikanske sete. Demokratene stiller med ingeniør Chris Rockwood. Trygt republikansk.

  WI-6 blir åpent, siden Tom Petri (R) ikke tar gjenvalg. På republikansk hold stiller fire kandidater; delstatssenatorene Glenn Grothman og Joe Leibham, delstatsrepresentant Duey Stroebel og ingeniør Tom Denow. Demokratene har fått sin foretrukne kandidat i fylkesråd Mark Harris. Inntil videre har jeg dette som trolig republikansk.

  WI-7 er et vippedistrikt som ikke desto mindre kommer til å gjenvelge Sean Duffy (R). Han utfordres internt av eiendomsmegler Don Raihala. For demokratene stiller bystyremedlem Kelly Westlund og ingeniør Mark Krsiean. Med såpass svak motstand regner jeg setet som trygt republikansk.

  Vi har samme situasjon i vippedistriktet WI-8, der Reid Ribble (R) kommer til å cruise til gjenvalg mot professor Ron Gruett (D). Trygt republikansk.

  Guvernørvalget kan muligens by på spenning, om ikke annet så fordi en overbevisende seier for guvernør Scott Walker vil gi energi til spekulasjonene om at han vil sikte mot presidentembetet i 2016. Walker har drevet igjennom en del reformer som har vist seg varige og populære blant høyrevridde velgere over hele landet, ikke minst at han klarte å beseire fagforeningene, som har sett medlemstallene droppe drastisk i Wisconsin de siste årene.

  Demokratene kommer til å nominere skolestyremedlem og forretningskvinne Mary Burke, som utfordres internt av den mildt sagt kontroversielle delstatsrepresentanten Brett Hulsey. Wisconsin er for jevn politisk til at jeg vil erklære Walker som helt sikker, men dette er trolig republikansk.

  Vise­gu­ver­nøren nomi­neres separat, men velges sammen med guvernøren. Walker vil fortsette med Rebecca Kleefisch, mens for demokratene stiller delstatssenator John Lehman og kunstner Mary Jo Walters.

  Administrasjonsminister Doug LaFollette (D) har sittet i denne stadig mindre relevante jobben siden 1974. Han har sjelden fått noen særlig konkurranse og har samlet inn minimalt med cash. To republikanere stiller: Delstatsrepresentant Gary Bies og tidligere fylkespartileder Julian Bradley. Svakt republikansk.

  Finansminister Kurt Schuller (R) tar ikke gjenvalg og politisk rådgiver Matt Amadczyk og advokat Randy Melchert stiller for republikanerne. For demokratene stiller tidligere distriktsanklager Dave Leeper og aktivist Dave Sartori. Svakt republikansk.

  Justisminister J. B. Van Hollen (R) tar heller ikke gjenvalg og distriktsanklager Brad Schimel stiller for republikanerne. For demokratene stiller distriktsadvokatene Susan Happ og Ismael Ozanne og delstatsrepresentant Jon Richards. Svakt republikansk.

  Hele delstatshuset og halve delstatssenatet er på valg til høsten. Republikanerne har solid flertall i Huset, men meget knapt i Senatet. Dog har de nytegnet de nye senatsdistriktene så skamløst at de bør beholde flertallet.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også