Mer

  Morgenkaffen torsdag 5. juni: Bergdahl-sagaen ruller videre, men republikanerne har ikke glemt VA-saken

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «So just like it’s our country’s duty to bring back all of our men and women from the battlefield, we’ve also got a duty to make sure that every single veteran has a place to call home when they get here and for the rest of their lives»

  Førstedame Michelle Obama lanserte onsdag et initiativ for å redusere hjemløshet blant amerikanske veteraner. Hun knyttet samtidig sammen de to kontroversene som har preget Obama-administrasjonen de siste ukene.

  #AMPOL-NYTT

  Republikanske ledere i Representantenes hus anmodet onsdag Obama om å presentere en plan for å reformere Veteran Affairs systemet, etter at det ble avslørt omfattende triksing med ventelistene på veteransykehusene. Republikanerne mener det ikke er nok at tidligere VA leder Eric Shinseki trakk seg i forrige uke og ber Obama presse demokratene i Senatet til å vedta VA Management Accountability Act. Lovforslaget, som ble vedtatt i Huset forrige uke, vil gi større politisk myndighet til å sparke offentlige ansatte. The VA scandal is a national disgrace, and Americans are eager to know the extent of your willingness to personally take action in order to make things right for those who have served,” sto det i brevet som var signert av blant annet Speaker John Boehner (R-Ohio) og majoritetsleder Eric Cantor (R-Virginia).

  Forsvarsminister Chuck Hagel uttalte onsdag at kritikerne bør vente med å dømme Obama-administrasjonen eller Bowe Bergdahl før hele faktagrunnlaget er kommet frem. Hagels uttalelser kommer som tilsvar til kritikken mot Obama og Bergdahl, den nylige løslatte amerikanske soldaten fra Talibans fangenskap, for å angivelig ha forlatt troppen i Afghanistan før han ble tatt til fange. ”Jeg er ikke kjent med spesifikke omstendigheter eller opplysninger om at amerikanske soldater har dødd som følge av arbeidet med å finne og redde Bergdahl,” la Hagel til.

  Obama ga i går sin fulle støtte til den nyvalgte Ukrainske presidenten Petro Porosjenko, i en felles pressekonferanse etter at Obama og Porosjenko hadde vært i samtaler i Warszawa onsdag.What Ukrainians said in the elections is that they reject that path. They reject violence”, sa Obama, som understreket at Porosjenko er riktig mann til å stå imot Moskva. Obama utrykte tiltro til at Porosjenko kan bidra til å stabilisere den anspente situasjonen i Ukraina, og presidenten lovet også finansiell og sikkerhetsstøtte til landet.

  Demokrater i Senatet sendte onsdag en invitasjon til alle 45 republikanere i Senatet om å ta del i en diskusjon rundt klima og global oppvarming med en «robust utveksling av synspunkter» til uka. Invitasjonen kommer på et tidspunkt der Obama-administrasjonene blir sterkt kritisert av republikanerne for nye forslag til utslippsreduksjoner. ”We earnestly believe that the stakes of failing to exercise American leadership and solve this problem are very high, with ramifications for our health and safety, our economic well-being, our food and water supplies, and our national security and standing,» står det i brevet. Foreløpig har ingen besvart henvendelsen, melder The Hill.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Først en kjapp oppdatering fra tirsdagens primærvalg:

  Tidligere delstatssenator Ryan Zinke tok den republikanske nominasjonen til Huset fra Montana.

  I California ser det ut til at tidligere Bush-rådgiver Neel Kashkari går videre til andre runde, der han vil bli moset av guvernør Jerry Brown (D). Videre fikk demokratene sin sterkeste kandidat videre i CA-21, tidligere kongressrådgiver Amanda Renteria. CA-25 blir et rent republikansk oppgjør mellom Steve Knight og Tony Strickland. I CA-33 går republikaner Elan Carr og demokrat Ted Lieu videre.

  Alaska: En lokal måling viser Dan Sullivan med en knapp 37-35 ledelse på Mead Treadwell i det republikanske senatsprimærvalget.

  Colorado: Republikanske Magellan har målt republikanernes primærvalg og finner tidligere kongressmann Tom Tancredo med 27% mot 25% for tidligere kongressmann Bob Beauprez. Administrasjonsminister Scott Gessler hadde 13% og tidligere delstatssenator Mike Kopp 10%.

  Pennsylvania: Quinnipiac har også målt og finner demokrat Tom Wolf med en solid 53-33 ledelse over guvernør og republikaner Tom Corbett.

  South Carolina: Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) har 49% i en ny måling av det republikanske primærvalget. Alle utfordrerne har under 10% og ca. en tredel av velgerne har ikke bestemt seg, så dette går nok riktig vei for Graham.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Hillary Clinton uttalte at hun vet at hun har en avgjørelse hun må ta, i et intervju med People Magazine publisert onsdag. I tillegg sa Clinton at USA må bryte det ”høyeste og hardeste glasstaket” ved å velge en kvinnelig president. To have a woman president is something I would love to see happen, but I’ll just have to make my own decision about what I think is right for me,» sa Clinton.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  “Winners and losers from the June 3 primary,” av Chris Cillizza (Washington Post): “Eight states voted in primaries on Tuesday, a coast-to-coast vote-a-thon that saw the single best race of 2014 so far — the Mississippi GOP Senate primary — extended for three more weeks. (Amazing!).» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også