Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Kansas

  Påmeldingsfristen gikk ut i Kansas mandag. Delstaten, som er blant landets mest republikanske, har et senatsvalg, fire distrikt i Huset, seks delstatsverv og 3/4 av delstatsforsamlingen på valg i år.

  Senator Pat Roberts får intern konkurranse fra lege og Obama-slektning Milton Wolf, samt de mer obskure kandidatene D. J. Smith og lastebilsjåfør Alvin Zahnter. Roberts fikk en del kritikk tidligere i år for svake bånd til hjemstaten (noe som bidro til å senke senator Richard Lugars nominasjon i Indiana i 2012), men Wolf har vist seg som en såpass sær og krakilsk personlighet at renominasjonen ikke lenger er i fare.

  Demokratene stiller med fylkesanklager Chad Taylor, men også advokat Patrick Wiesner stiller. Dette setet ble sist vunnet av en demokrat i 1932, og det kommer nok til å gå noen år til før de gjentar den bragden. Trygt republikansk.

  I KS-1 stiller Tim Huelskamp (R) til gjenvalg, men utfordres internt av den mer moderate bonden Alan LaPolice. Huelskamp hadde et relativt jevnt primøroppgjør i 2010 da han første gang ble valgt, men jeg tror han vinner renominasjonen greit i år. Tidligere borgermester Jim Sherow og student Bryan Whitney stiller for demokratene; Sherow skal være klar favoritt. Jeg holder dette som trygt republikansk.

  KS-2 holdes av den forholdsvis moderate Lynn Jenkins (R). Hun utfordres internt av Ron Paul-aktivist Joshua Tucker, men skal være trygg. Eneste demokrat er advokat og fylkespartileder Margie Wakefield. Dette setet er også trygt republikansk.

  KS-3 holdes av Kevin Yoder (R). Fagforeningsaktivist Reggie Marselus og tidligere delstatssenator Kelly Kultala stiller for demokratene. Kultala er en seriøs kandidat, men jeg ser bare ikke at en demokrat har store sjanser i dette distriktet. Trygt republikansk.

  KS-4 holdes av republikaneren Mike Pompeo. Han vant et grisete primærvalg i 2010, men fikk noe overraskende ingen interne utfordrere i 2012. Nå utfordres han av tidligere kongressmann Todd Tiarht, som hadde setet før han gjorde et mislykket forsøk på å bli valgt til Senatet i 2010. For demokratene stiller forretningsmann Perry Schuckman. Også dette setet er trygt republikansk.

  Guvernørembetet besittes av tidligere senator Sam Brownback (R). Han utfordres internt av landskapsarkitekt Jennifer Winn, men skal ikke ha problemer med å bli renominert. Til tross for republikanernes dominans i Kansas, hadde demokratene guvernøren i de åtte årene før Brownback ble valgt, pga indre stridigheter i partiet. Brownback er lite populær, men partiet er ikke like fragmentert nå som den gang.

  Demokratene stiller med advokat og gruppeleder i delstatssenatet, Paul Davis, som er en seriøs kandidat. Imidlertid tror jeg delstatens politiske legning blir for tydelig og holder dette som trolig republikansk.

  Vise­gu­ver­nøren plukkes av par­tiets guver­nør­kan­didat og velges sammen med ved­kom­mende. Brownback beholder viseguvernør Jeff Colyer, mens Davis har valgt finansrådgiver Jill Docking. Winn har valgt butikkeier Robin Lais.

  Administrasjonsminister Kris Kobach får intern konkurranse fra advokat Scott Morgan. Tidligere delstatssenator og republikaner Jean Schodorf stiller for demokratene. Jeg tror Kobach tar både nominasjonen og valget. Trygt republikansk.

  Finansminister Ron Estes (R) møter forretningskonsulent Carmen Alldritt, som stiller for demokratene. Trygt republikansk.

  Justisminister Derek Schmidt (R) møter den demokratiske advokaten A. J. Kotich. Trygt republikansk.

  Forsikringskommissær Sandy Praeger tar ikke gjenvalg og fem republikanere kjemper om vervet; aktivist Beverly Gossage, forsikringsagent David Powell, regnskapsfører Ken Selzer, delstatsrepresentant Clark Schulz og fylkeskommissær John Toplikar. Forretningmann Dennis Anderson stiller for demokratene. Også dette er trygt republikansk.

  Hele delstatssenatet og halve delstatshuset er på valg i 2014. Republikanerne har enorme flertall i begge kamre, og de fleste moderate i partiet, som av og til samarbeidet med demokratene, er nå luket ut. Republikanerne kommer til å beholde flertallet greit.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også