Mer

  Morgenkaffen onsdag 4. juni: Obamas Bergdahl-hodepine, ny runde i Mississippi og det spekuleres om ny VA-sjef

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert. Det var valgdag i USA i går, med primærvalg i åtte ulike delstater. Du finner oppdateringer om nattens resultater under dagens Valgsnacks, servert av Jon Henrik Gilhuus.

  President Obama begynner dagen i Warsawa, der han møter Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko. Visepresident Joe Biden deltar i innsettelsesseremonien førstkommende lørdag. Senere i dag deltar Obama i markeringen av 25 årsdagen for de første delvis frie valgene i Polen.

  «I am running for the Senate because Iowa means everything to me. When we talk Iowa values, those are honesty, service and hard work, knowing the value of a dollar and not to waste it.»

  Joni Ernst — kjent som damen bak «Squel»-reklamen (a farm girl who “grew up castrating hogs on an Iowa farm”) — vant i går det republikanske senatsprimærvalget i Iowa. Hun møter Bruce Braley (D) i november.

  #AMPOL-NYTT

  Jeffrey Toobin, CNNs ekspert på området, mener president Obama «helt klart brøt loven» i forbindelse med byttehandelen for å få Bowe Bergdahl hjem fra Afghanistan. Det melder Huffington Post. «I think he clearly broke the law. The law says 30-days’ notice. Give 30 days’ notice. Now, it is true that he issued a signing statement, but signing statements are not law. Signing statements are the president’s opinion about what the law should mean. Now, it may be that the law is unconstitutional, a violation of his power as commander in chief, but no court has held that. The law is on the books, and he didn’t follow it.»

  Etter å ha blitt kritisert for ikke å ha informert Kongressen i forkant av den nevnte byttehandelen har Det hvite hus tatt kontakt med et knippe senatorer i brevform for å be om unnskyldning. BuzzFeed har mer. Ryktene vil samtidig ha det til at majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) ble informert før Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), noe Obama-administrasjonen i så fall vil ha problemer med å forklare.

  Mer om Bergdahl-saken: Obama-administrasjonen var langt fra enstemmig i forkant av avgjørelsen. TIME har mer om diskusjonen og de indre uenighetene.

  Bergdahl-saken har tatt mesteparten av oppmerksomheten fra Veteran Affairs-skandalen. Vi får imidlertid høre mer om den om kort tid: Det hvite hus jobber nemlig med å finne Eric Shinsekis etterfølger. I går kveld ble det meldt at sjefen av Cleveland Clinic, Delos Cosgrove, er en av favorittene til å få jobben.

  Demokratene håper minstelønn er nøkkelen til å beholde flertallet i Senatet, noe Washington Posts Greg Sargent forklarer på denne måten: «Democrats who are trying to get an initiative raising the minimum wage on the ballot in Arkansas tell me they have now collected more than the requisite number of signatures — which, if certified, could boost turnout for Dem Senator Mark Pryor, possibly helping determine control of the Senate in this fall’s elections. … A minimum wage ballot initiative could give Pryor a turnout boost among core voter groups who tend to drop off in midterms, and any single race could sway the battle for the Senate.»

  The Hill melder at president Obama skal ha fortalt demokratiske donorer at han kan sitte med en meget god hånd for å kreve et grunnlovstillegg om valgkampreform. The Hill har det fra Ken Vogels nye bok, der president Obama blant annet siteres på følgende: «Now, I taught constitutional law. I don’t tinker with the Constitution lightly. But I think this is important enough that citizens have to get mobilized around this issue, and this will probably be a multiyear effort. After my reelection, my sense is that I may be in a very strong position to do it.»

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  I natt hadde vi årets happening på primærvalgsiden. Fullstendige resultater av nominasjonene finnes i hyperlenkene nedenfor, men jeg nevner kjapt noen av de viktigste resultatene slik de foreligger kl. 7 norsk tid onsdag:

  I Mississippi ser det ut til at den republikanske senatsnominasjonen endte i uavgjort, med både senator Thad Cochran og delstatssenator Chris McDaniel på 49% hver. Dette oppgjøret går dermed til andre runde. Tidligere kongressmann Travis Childers tok den demokratiske nominasjonen. Det ser ut til at republikanerne så vidt renominerte kongressmann Steven Palazzo i MS-4.

  I Iowa ble den republikanske senatsnominasjonen vunnet greit av delstatssenator Joni Ernst, som tok over halvparten av stemmene (hun trengte 35% for å unngå at et delstatskonvent foretok nominasjonen).

  Alabama: De to republikanerne som gikk videre fra det åpne AL-6 er delstatsrepresentant Paul DeMarco og tenketankpresident Gary Palmer. Vinneren her kan belage seg på en lang karriere i Washington.

  I California er det i skrivende stund for jevnt mellom republikanerne Tim Donnelly og Neil Kashkari til å si hvem av dem som gikk videre til guvernørvalget, sammen med sittende guvernør Jerry Brown (D). I CA-7 gikk tidligere kongressmann Doug Ose (R) videre sammen med kongressmann Ami Bera (D). I det åpne CA-11 tok delstatssenator Mark DeSaulnier (D) en overlegen seier og er storfavoritt i november. I CA-17 ser det ut til at to demokrater gikk videre; kongressmann Mike Honda (D) og tidligere Obama-rådgiver Ro Khanna. I CA-21 er det mulig å si hvem som gikk videre sammen med kongressmann David Valadao (R). I det åpne CA-25 er det også umulig å utpeke vinnerne, siden tre kandidater legger ganske jevnt; det samme gjelder de åpne distriktene CA-31 og CA-33. I CA-35 tok delstatssenator Norma Torres(D) en grei seier og er storfavoritt i november. I det åpne CA-45 fikk delstatssenator Mimi Walters (R) følge av demokrat Drew Leavens. Endelig gikk tidligere bystyremedlem Carl DeMaio (R) videre sammen med kongressmannScott Peters (D) i CA-52.

  Den demokratiske nominasjonen i åpne IA-1 ble vunnet av delstatsrepresentant Pat Murphy, mens republikanerne i åpne IA-3 fordelte stemmene slik at dette valget nå blir avgjort på delstatskonventet.

  I Montana nominerte demokratene som ventet sittende, guvernøroppnevnte senator John Walsh. I det åpne setet i Huset er det for jevnt til å utrope en vinner på republikansk side.

  I New Jerseys åpne 3. distrikt nominerte republikanerne forretningsmann Tom MacArthur, mens demokratene i åpne NJ-12 nominerte delstatsrepresentant Bonnie Coleman.

  I New Mexico vant justisminister Gary King den demokratiske guvernørnominasjonen med ca. 1/3 av stemmene.

  Endelig nominerte republikanerne i South Dakota tidligere guvernør Mike Rounds til sin senatskandidat.

  Dessuten gikk påmeldingsfristen ut i delstaten Alaska mandag.

  Vanlig valgsnacks:

  Arkansas: Republikanske POS har målt Arkansas og finner kongressmann Tom Cotton (R) med en 45-41 ledelse på senator Mark Pryor (D-Arkansas).

  Idaho: Senator Jim Risch (R-Idaho) har en 54-29 ledelse på advokat Nels Mitchell (D) ifølge Rasmussen.

  Pennsylvania: En måling fra PPP gir demokraten Tom Wolfe en solid 55-30 ledelse på Pennsylvania-guvernør Tom Corbett (R).

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Siste nytt fra Hillary Clintons bokkampanje: Hun har foreløpig booket tv-intervjuer med Diane Sawyer, Cynthia McFadden, Jane Pauley, Christiane Amanpour, og Bret Baier/Greta Van Susteren.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  HELT TIL SLUTT

  Jf. dagens Bergdahl-saker… Kritikken satt på spissen:

  SavingBergdahl


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også