Mer

  Primærvalg i California

  Gigantstaten California har primærvalg i natt og har fått sin egen side. Strengt tatt er det bare en liten håndfull av de 53 kongressdistriktene og de 8 delstatsvervene som har interessante nominasjonsprosesser, men en nerds lodd i livet er dog å gi et fullstendig bilde. Som vanlig poster jeg en link til valgsidene til Associated Press, for de som ønsker enda mer info.

  Hele prosessen blir ekstra komplisert ved det relativt nye valgsystemet, det såkalte «top two», som ble introdusert før 2012-valget. Det innebærer at de to med flest stemmer i juni, uavhengig av parti, går videre til november.

  Valgordningen innebærer at i svært demokratiske strøk kan to demokrater gå videre, hvilket skjedde i CA-35, eller to republikanere kan gå videre, slik det skjedde i CA-8. Imidlertid kan det også oppstå arbeidsuhell ved at det er stor forskjell i antall kandidater, noe som lot to republikanere gå videre i det demokratiske CA-31.

  CA-1 holdes av Doug LaMalfa (R). Motkandidatene er eiendomsmegler Gregory Cheadle (R), Heidi Hall (D), som jobber i delstatens departement for vannressurser. Jeg tipper Hall går videre.

  I CA-2 får kongressmann Jared Huffman trolig følge av en annen demokrat, miljøaktivisten Andy Caffrey, som var med og startet det Grønne partiet i USA og var en av taperne i 2012s svært folksomme første valgrunde. Veteran Dale Mensing stiller som republikaner.

  CA-4 holdes av republikaneren Tom McClintock. Han kan få følge av partifelle og forretningsmann Art Moore, eller av den uavhengige IT-arbeideren Jeffrey Gerlach, jeg tipper Moore karrer seg videre.

  Kongressmann Mike Thompson (D) i CA-5 har to uavhengige motkandidater; James Hinton og Dutch Van Raam.

  CA07-Ami-Bera
  Utsatt: Ami Bera

  I CA-7 får kongressmann Ami Bera (D) tre republikanere mot seg; republikanernes senatskandidat fra 2012, Elizabeth Emken, tidligere kongressrådgiver Igor Birman og tidligere kongressmann Doug Ose. Emken er like spennende som en våt klut, Birman er svært høyrevridd og har Tea Party-støtte, mens Ose er desidert mest valgbar, men vil kanskje få mange på høyre fløy til å holde seg hjemme i november. Uansett, Ose er helt klart favoritt til å gå videre sammen med Bera.

  I CA-8 vant Paul Cook mot en annen republikaner. I 2014 får Cook republikansk motstand fra lærer Paul Hannosh, mens lærer John Pinkerton og advokat Bob Conaway stiller for demokratene.

  I CA-9 får Jerry McNerney (D) republikansk motstand fra tidligere US Marshall Tony Amador, forretningsmann Steve Colangelo og fylkesfunksjonær (og ex-demokrat) Karen Davis.

  I CA-10 får Jeff Denham (R) motstand fra to demokrater; advokat Mike Barkley og bonde Michael Eggman. Eggman bør gå greit videre.

  I CA-11 går George Miller (D) av, og demokratene har samlet seg om delstatssenator Mark DeSaulnier som hans etterfølger, men bystyremedlem Tony Daysog, advokat Ki Ingersoll og direktør Cheryl Sudduth stiller også som demokrater. Tidligere dommer Tue Phan stiller som republikaner.

  I CA-12 får Nancy Pelosi (D) konkurranse fra demokratene teknologiansatte David Peterson, LaRouchegærning Michael Steger og den republikanske forretningsmannen John Dennis.

  CA-13 holdes av kongresskvinne Barbara Lee (D). Finansmanager Justin Jelincic (D) og systemadministrator Dakin Sundeen (R) stiller mot henne.

  CA15 Eric Swalwell
  ‘Giantslayer’: Eric Swalwell

  I CA-15 vant Eric Swalwell (D) mot en demokratisk kongressmann i 2012, og han får en utfordring fra lederen av delstatssenatet, Ellen Corbett. Softwareutvikler Hugh Bussell stiller som republikaner. Dette går nok til et heldemokratisk oppgjør i november.

  I CA-16 blir Jim Costa (D) utfordret av demokrat Job Melton, samt de republikanske kandidatene eiendomsmegler Joanna Garcia Botelho, advokat Steve Crass, veteran Mel Levey og bonde Johnny Tacherra.

  I CA-17 kan det også bli et heldemokratisk oppgjør i november. Kongressmann Mike Honda (D) utfordres av tidligere statssekretær i handelsdepartementet, Ro Khanna (D), som har samlet inn svært mye penger. Republikanerne stiller med lege Vanila Singh og teknologiarbeider Joel VanLandingham.

  I CA-18 utfordres Anna Eshoo (D) av tre republikanere; advokat og lege Richard Fox, lærer Bruce Anderson og non-profittgrunnlegger Oscar Braun.

  I CA-21 stiller handelskammerleder og demokratenes kandidat i 2012 John Hernandez, mot kongressrådgiver Amanda Renteria (D). Vinneren møter kongressmann David Valadao (R) i november, og dersom demokratene skal ha noen sjanse må nok Renteria vinne.

  I CA-22 utfordres Kevin Nunes (R) av republikaner og teknologikonsulent John Catano og den demokratiske pensjonisten Sam Aguilera-Marrero.

  I CA-24 får Louise Capps (D) en drøss kandidater mot seg: Bankier Paul Coyne (D), forlegger Sandra Marshall (D), tidligere kongressrådgiver Justin Fareed (R), eiendomsmegler Alexis Stuart (R), bystyremedlem Dale Francisco (R), samt skuespiller Chris Mitchum (R) stiller. Fareed og Francisco er favoritter til å gå videre.

  ca25-buck-mckeon
  Takker for seg: Buck McKeon

  I CA-25 avstår kongressmann Buck McKeon (R) fra gjenvalg. To sterke republikanere stiller, men begge går neppe videre; tidligere delstatssenator Tony Strickland og delstatssenator Steve Knight. I tillegg stiller finanskonsulent Troy Castagna (R), hotellutvikler Navraj Singh (R), lege Lee Rogers (D) og testpilot Evan Thomas (D). Jeg tipper Strickland og Rogers går videre.

  I CA-26 får Julia Brownley (D) konkurranse fra to republikanere; delstatsrepresentant Jeff Gorell og eiendomsmegler Rafael Dagnesses.

  I CA-28 utfordres kongressmann Adam Schiff (D) av partifelle Sal Genovese og partiløse Steve Stokes.

  I CA-29 utfordres Tony Cardenas (D) av demokrat og advokatassistent Venice Gamble, samt republikaner og forretningsmann William Leader.

  CA-30 holdes av William Sherman (D), som slo ut en annen demokratisk kongressmann i 2012. Motkandidatene er de to republikanerne forretningsmann Pablo Kleinman og bonde Mark Reed, samt demokrat og tidligere kongressrådgiver Marc Lichtman.

  CA-31 holdes av før nevnte Gary Miller (R), som ikke tar gjenvalg. Igjen stiller det mange demokrater, og færre republikanere, men lynet slår neppe ned to ganger i samme distrikt.

  Borgermester Pete Aguilar, som kom på tredje plass i 2012, stiller igjen for demokratene, men bildet her er nå komplisert av at tidligere kongressmann Joe Baca stiller i dette distriktet i stedet for å prøve å ta igjen sitt gamle sete, det 35. Andre demokrater som stiller er advokat Eloise Gomez Reyes og skolestyremedlem Danny Tillman. Aguilar og Reyes regnes som favorittene, og de fleste aktivistgruppene avskyr den moderate Baca, som imidlertid ikke har drevet noe særlig av hverken kampanje eller pengeinnsamling.

  Republikanerne har tre kandidater; tidligere kongressrådgiver Lesli Gooch, konsulent Ryan Downing og veteran Paul Chabot. Her er nok Gooch svak favoritt. Republikanerne håper at den forholdsvis sterkere valgdeltagelsen de ser i juni skal få to fra deres parti til å gå videre, men jeg tviler.

  I CA-33 har vi det som på godt nynorsk kan kalles en clusterfuck. Setet var solid demokratisk (D+11), men Henry Waxman (D) tar ikke gjenvalg, og et sant sirkus av kandidater har meldt seg.

  Favorittene er tidligere controller i LA, Wendy Greuel og delstatssenator Ted Lieu; andre demokrater er sosialarbeider Kristie Holmes, advokatene David Kanuth, Barbara Mulvaney og Zein Obagi, mediekommentator Matt Miller og filmskaper Michael Shapiro. I tillegg står forretningsmennene James Graf og Vince Flaherty på stemmeseddelen, men er ikke aktive kandidater.

  For republikanerne stiller lærer Kevin Mottus, samt advokatene Elan Carr og Lily Gilani. I tillegg stiller fem uavhengige og tredjepartier; den eneste av dem med noen sjanse er forfatter Marianne Williamson. Dersom demokratene fordeler venstresidens stemmer noenlunde jevnt mellom seg, kan muligens Carr ta seg til 2. runde.

  I CA-34 får kongressmann Xavier Becerra (D) konkurranse fra partifelle Adrienne Edwards og partiløse Howard Johnson.

  ca35-gloria-mcleod
  Washington er ikke for alle: Gloria McLeod

  I CA-35 takker Gloria McLeod (D) for seg etter bare en periode. Delstatssenator Norma Torres er favoritt til å ta over, men tre andre demokrater stiller også: advokat Christina Gagnier, selvforsvarsinnstruktør Scott Heydenfeldt og finansanalytiker Anthony Vieyra.

  I CA-36 kjemper to republikanere om å få møte demokraten Raul Ruiz, som tok setet fra en republikaner i 2012: Delstatsrepresentant Brian Nestande og tidligere delstatssenator Ray Haynes. Førstnevnte har et noenlunde moderat rykte og har samlet inn ok med penger, mens konservative Hayes knapt har samlet inn noenting.

  I CA-37 er Karen Bass (D) trygg, men forretningsmann Mervin Evans stiller også som demokrat, mens investor R. Adam King stiller som republikaner.

  I CA-41 får Mark Takano (D) konkurranse fra Steve Adams (R), som er bystyremedlem i Riverside, advokatassistent Yvonne Girard (R), og helseadministrator Veronica Franco (D).

  I CA-42, som holdes av Ken Calvert (R) stiller konsulent Chris Marquez, aktivist Tim Sheridan og forretningskvinne Kerri Condley som demokrater.

  I CA-45 avstår John Campbell (R) fra gjenvalg og delstatssenator Mimi Walters er klar favoritt til å erstatte Campbell, men forretningsmann Greg Raths (R) stiller også. Psykolog Drew Leavens stiller som demokrat.

  I CA-46 utfordres Loretta Sanchez (D) av forretningsmennene Ehab Atalla (D) og John Cullum (R), samt bystyremedlem Adam Nick (R) og psykolog Carlos Vazquez (R).

  CA-48 holdes av republikaneren Dana Rohrabacher. Bystyremedlem Wendy Leece (R), advokat David Burns (D), tidligere kongressrådgiver Robert Banuelos (D) og aktivist Sue Savary (D) stiller mot ham.

  I CA-49 utfordres Darrell Issa (R) av de demokratiske kandidatene IT-konsulent Dave Peiser og pensjonist Noboru Isagawa.

  I CA-52 er den demokratiske kongressmannen Scott Peters meget utrygg, forutsatt at han møter tidligere bystyremedlem Carl DeMaio (R), som tapte borgermestervalget i San Diego i 2012. Imidlertid stiller to andre, forholdsvis velfinansierte republikanere også; veteran Kirk Jorgensen og lege Fred Simon.

  CA-53 holdes av Susan Davis (D). Lærer Joel Marchese, pensjonist John Edwards, tidligere bykasserer Jim Stieringer, lege Wayne True og veteran Larry Wilske stiller for republikanerne.

  CA-Jerry-Brown
  Fra hippie til redningsmann: Jerry Brown

  Det er en drøss kandidater til guvernørjobben, selv om Jerry Brown (D) tar gjenvalg. De to seriøse republikanerne er den sterkt konservative delstatsrepresentanten Tim Donnelly og tidligere Bush II-byråkrat Neel Kashkari. Donnelly har ligget foran Kashkari på alle målinger, bortsett fra den siste fra LA Times.

  Det er også en god del kandidater til viseguvernør, men vi får tro at tidligere delstatspartiformann Ron Nehring er den eneste seriøse republikanske kandidaten mot Gavin Newsom (D).

  Jobben som administrasjonsminister blir ledig. Delstatssenator Alex Padilla er eneste seriøse demokrat, mens tenketankdirektør Pete Peterson stiller som republikaner.

  Også jobben som controller blir ledig. Skattekommissær Betty Yee og Speaker i delstatshuset, John Perez stiller for demokratene. Ashley Swearengin, som er borgermester i Fresno, stiller for republikanerne.

  Justisminister Kamala Harris (D) utfordres av tidligere delstatssenator Phil Wyman og de tre advokatene Ron Gold, John Haggerty og David King, alle republikanere.

  Endelig har vi vervet som skoleinspektør, som i dag holdes av den formelt partiløse (i realiteten demokrat) Tom Torlakson. Lærer Lydia Guiterrez (R) og forretningsmann Marshall Tuck (D) stiller mot ham.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også