Mer

  Primærvalg i åtte delstater

  Logo-primaervalg

  Tirsdag 3. juni er den travleste primærvalgdagen i år. I natt (norsk tid) har vi første runde av nominasjonene i Alabama og Mississippi, samt primærvalg i California, Iowa, Montana, New Jersey, New Mexico og South Dakota. California er stor nok til at jeg har en egen post om delstaten; de andre har jeg samlet her.

  Som vanlig kommenterer jeg kun valg der det er kamp om nominasjonene. Link til opptellingssidene til Associated Press ligger nedenfor.

  Alabama

  Alabamas eneste virkelig interessante primærvalg er i det 6. distriktet, der nominasjonen kommer til å avgjøre hvem som blir valgt i november.

  I AL-3 får kongressmann Mike Rogers (R) ubetydelig konkurranse fra bankier Thomas Casson; likeså får kongressmann Mo Brooks (R) i AL-5 helt ubetydelig motstand fra tidligere bystyremedlem Jerry Hill.

  AL6-Spencer-Bachus
  Gir seg før etikkomiteen tar ham: Spencer Bachus

  I AL-6 blir det en ledig plass, siden en av Husets mest korrupte og etisk belastede medlemmer, Spencer Bachus (R) ikke tar gjenvalg. Hele syv republikanere kjemper om nominasjonen: delstatssenator Scott Beason, forretningsmennene Tom Vigneulle og Will Brooke, delstatsrepresentant Paul DeMarco, advokat Robert Shattuck, tenketankpresident Gary Palmer og kirurg Chad Mathis. DeMarco og Brooke har samlet inn mest penger, men Mathis (som støttes av Club for Growth) og Palmer er også konkurransedyktige. Beason, som representerer deler av området, og er ganske kjent blant velgerne, har derimot samlet inn forbausende lite. Jeg blir svært overrasket dersom dette ikke går til en runde nr. 2.

  I AL-7 utfordres kongresskvinne Terry Sewell (D) internt av tidligere byadvokat i Birmingham, Tamara Harris Johnson. Sistnevnte har imidlertid nesten ikke samlet inn penger, og har derfor små muligheter.

  Guvernør Robert Bentley (R) utfordres internt av tidligere fylkesråd Stacy George og den pensjonerte forretningsmannen Bob Starkey, men ingen av dem har samlet inn særlig med penger og Bentley skal være klar for gjenvalg.

  Demokratene stiller med tidligere kongressmann Parker Griffith, som får ubetydelig konkurranse fra forretningsmann Kevin Bass.

  Viseguvernør Kay Ivey (R) utsettes for intern konkurranse fra pastor Stan Cooke, men er ventet å vinne greit.

  Tre republikanere kjemper om å få erstatte den avtroppende administrasjonsministeren, Jim Bennett: Tidligere dommer Reese McKinney, delstatsrepresentant John Merrill og dommer Jim Perdue.

  Til sist kjemper fire republikanere om nominasjonen til delstatsrevisor: Advokat Jim Zeigler, forretningsmann Dale Peterson, veteran Hobbie Sealy og rådgiver for administrasjonsministeren, Adam Thompson.

  Iowa

  Fem republikanere stiller til den republikanske senatsnominasjonen i Iowa; radiovert og professor Sam Clovis; tidligere føderal anklager Matt Whitaker; delstatssenator Joni Ernst, bilselger Scott Schaben og non-profitdirektør og mangemillionær Mark Jacobs.

  Sistnevnte har samlet inn mest cash, og kan også bruke en del egne midler i valgkampen, men anses av mange republikanere som for moderat. Ernst er mer konservativ, men har ikke vært en flink pengesamler så langt. Dersom ingen topper 35% går valget til delstatskonventet, men Ernst har ligget rundt dette nivået på de siste målingene og bør ta seieren i natt.

  ia1-bruce-braley
  Går for opprykk: Bruce Braley

  IA-1 blir ledig, siden kongressmann Bruce Braley (D) stiller til Senatet. Delstatsrepresentantene Pat Murphy og Anesa Kajtazovic, bystyremedlem Monica Vernon, advokat Dave O’Brien og tidligere delstatssenator Swati Dandekar stiller for demokratene. Alle har samlet inn nok penger til å konkurrere seriøst.

  På republikansk side stiller to nominasjonstapere fra tidligere år; eiendomsutvikler Rod Blum (2012) og forretningsmann Steve Rathje (2010); i tillegg advokat Gail Boliver. Her er det vel strengt tatt bare Blum som har samlet inn nok til å utgjøre en trussel i november.

  I IA-2 stiller delstatsrepresentant Mark Lofgren, Matthew Waldren og lege Mari­an­nette Miller-Meeks (som var partiets kandidat i 2008 og 2010) for republikanerne. Mill-Meeks har både navnegjenkjennelse og penger nok til å være klar favoritt her.

  IA-3 blir også ledig, siden Tom Latham (R) avstår fra gjenvalg. På republikansk hold står kampen mellom kandidaten fra 2010, delstatssenator Brad Zaun; lobbyist Monte Shaw; entreprenør Robert Cramer, lærer Joe Grandanette; David Young, som tidligere var stabssjef for senator Charles Grassley og administrasjonsminister Matt Schultz. Stadig fler håper at ingen tar over 35% her, slik at delstatskonventet kan nominere en helt annen kandidat senere i måneden; kanskje toeren fra senatsnominasjonen.

  Guvernør Terry Branstad får en intern utfordring fra aktivist Tom Hoefling, men vinner greit.

  Mississippi

  MS-Thad-Cochran
  Thad Cochran: Stivner smilet i natt?

  Mississippi har ikke mange primærvalg, dog to av stor interesse. For det første har vi den republikanske nominasjonen til Senatet, der sittende senator Thad Cochran blir utfordret fra høyre av delstatssenator Chris McDaniel. I tillegg stiller eiendomsmegler Tom Carey.

  Cochran er en typisk gammel sørstatssenator; han er konservativ av natur, men lite ideologisk og har ingen problemer med å tilføre sin stat så mye offentlige midler han overhodet kan få lagt sine hender på.

  McDaniel er en Tea Party-kandidat, som selv i dypt konservative Mississippi kan få problemer med en del uttalelser han har kommet med tidligere, da han jobbet som radiovert. Målingene, inkludert amerikanskpolitikk.nos egen, har vist meget jevnt løp den siste uken, og faktisk er det ikke umulig at dette går til runde to.

  Demokratene kommer trolig til å nominere tidligere kongressmann Travis Childers, som får konkurranse av tre ukjente kandidater. En av dem er den svarte Tea Party-aktivisten Bill Marcy, som prøver å snike seg forbi i et nominasjonsvalg der ca 3/4 av velgerne er afroamerikanere.

  I MS-1 stiller stiller veteranene Rex Weathers og Ron Dickey for demokratene.

  I MS-2 får kongressmann Bernie Thompson (D) intern motstand av konstruksjonsarbeider Damien Fairconetue.

  I MS-3 får kongressmann Gregg Harper (R) intern konkurranse fra Hardy Caraway. For demokratene stiller lærer Jim Liljeberg, advokat Doug Magee og Dennis Quinn.

  I MS-4 blir det en interessant omkamp. Kongressmann Steven Palazzo utfordres internt av våpenselger Tavish Kelly, forretningsmann Tom Carter, pensjonist Ron Vincent og tidligere kongressmann Gene Taylor, som var demokrat da Palazzo slo ham i 2010. Det kan bli interessant å se om forholdsvis konservative Taylor gjør det noe bedre enn andre demokrater som har byttet parti (se f.eks. Parker Griffith i Alabama, som ble tuppet ut i sitt første primærvalg i 2010).

  For demokratene stiller musiker Trish Causey og student Matt Moore.

  Montana

  MT-John-Walsh
  Kan få en kort karriere i Senatet: John Walsh

  I Montana får den guvernøroppnevnte senatoren John Walsh (D) konkurranse om nominasjonen fra tidligere viseguvernør John Bohlinger og kvegbonde Dirk Adams. Bohlinger har ikke samlet inn mye penger, men en signifikant del av delstatens demokrater mislikte måten Walsh fikk jobben på. Jeg tror dog han tar nominasjonen.

  Kongressmann Steve Daines tar nominasjonen for republikanerne, men utfordres av delstatsrepresentant Champ Edmunds og massør Susan Cundiff, uten at de skal utgjøre noe stort problem.

  I Montanas eneste kongressdistrikt, som Daines forlater for å stille til Senatet, kjemper fem republikanere om å erstatte ham; delstatssenatorene Elsie Arntzen og Matt Rosendale, de tidligere delstatssenatorene Corey Stapleton og Ryan Zinke og eiendomsinvestor Drew Turiano. Zinke og Rosendale har samlet inn mest penger, men Stapleton er også konkurransedyktig.

  Demokratene stiller med tidligere kongressrådgiver John Lewis og tidligere delstatsrepresentant John Driscoll. Lewis er klar favoritt.

  New Jersey

  I New Jersey kjemper fire kandidater om den republikanske nominasjonen; politisk konsulent Jeff Bell, betongfirmaeier Brian Goldberg, forretningsmann Rich Pezzullo og professor Murray Sabrin. Bell var senatskandidat helt tilbake i 1978 og Sabrin har tidligere vært senatskanddiat for libertarianerne i Pennsylvania.

  nj1 donald norcross
  Fra lokal boss til Kongressen: Donald Norcross

  NJ-1 har vært åpen siden kongressmann Rob Andrews gikk av i feburar. Demokratene kommer til å samle seg rundt delstatssenator Donald Norcross, som imidlertid utfordres internt av veteran Frank Broomell og borgermester Frank Minor.

  For republikanerne stiller tidligere fotballproff Garry Cobb, tidligere skolestyremedlem Claire Gustafson, Lee Lucas og eiendomsmegler Gerald McManus. Cobb regnes som favoritten.

  NJ-2 holdes av republikaneren Frank LoBiondo. Demokratene stiller trolig med advokat Bill Hughes, som er sønn av en tidligere kongressmann, men også dataingeniør David Cole stiller. Tidligere skolestyremedlem Mike Assad stiller mot LoBiondo internt.

  I NJ-3 avstår kongressmann Jon Runyan (R) fra gjenvalg. Her er det duket for et småbittert oppgjør på republikansk side, mellom to tidligere borgermestere: Tapende senatskandidat fra 2013, Steve Lonegan og forretningsmann Tom MacArthur. Partiapparatet håper intenst på den valgbare MacArthur, men den langt mer kontroversielle Lonegan har sine tilhengere. Jeg tipper MacArthur berger seieren.

  For demokratene stiller fylkesråd Aimee Belgard, advokat Howard Kleinhendler og LaRouchegærning Bruce Todd. Førstnevnte er klar favoritt.

  I NJ-5 står kampen på demokratisk side mellom advokat Roy Cho og LaRouchegærning Diane Sare. Cho er suveren favoritt.

  I NJ-7 får kongressmann Leonard Lance (R) intern motstand fra produsent David Larsen. Grei renominasjon.

  nj10-don-payne
  Arvet setet: Donald Payne Jr

  NJ-10 besittes av Donald Payne Jr, som vant setet etter sin avdøde far i et suppleringsvalg i 2012. Tre demokrater utfordrer ham til nominasjonen: Aktivist Aaron Fraser, lærer Robert Touissant og selger Curtis Vaughn. Grei renominasjon.

  I NJ-11 får kongressmann Rodney Frelinghuysen (R) intern utfordring fra entreprenør Rick Van Glahn. Delstaten har sent seks familiemedlemmer til Kongressen siden 1793, og ingenting tyder på at de vil bytte ut Rodney.

  På demokratisk hold stiller IT-konsulent Lee Anne Brogowski, finanskonsulent Mark Dunec og Brian Murphy. Dunec er den eneste som har samlet inn noe cash.

  NJ-12 blir ledig, da kongressmann Rush Holt (D) ikke tar gjenvalg. For demokratene stiller lege Andrew Zwicker, delstatssenator Linda Greenstein og delstatsrepresentantene Upendra Chivukula og Bonnie Coleman. Alle uten Zwicker har samlet inn nok til være konkurransedyktige.

  New Mexico

  I New Mexicos senatsvalg kjemper forretningsmann og tidligere delstatspartileder Allen Weh og advokat og tidligere fylkespartileder David Clements om den republikanske nominasjonen. Weh har nok penger til at han bør vinne dette.

  I NM-1 blir det kamp om den republikanske nominasjonen mellom forretningsmennene Mike Frese og Richard Priem.

  I NM-3 utfordres demokrat Ben Lujàn av advokat Robert Blanch.

  Gary King
  Fortsatt favoritt: Gary King

  I guvernørvalget blir det folksomt på demokratisk side. Justiminister Gary King var i utgangspunktet ventet å ta nominasjonen lett, men antall seriøse kandidater har økt kraftig; rådmann Lawrence Rael, delstatssenatorene Linda Lopez og Howie Morales og forretningsmann Alan Webber stiller. Selv om King fortsatt må anses som favoritt er dette nå ganske åpent.

  Endelig kjemper to demokrater om finansministerjobben; entreprenør Tim Eichenberg og tidligere delstatspartiformann John Wertheim.

  South Dakota

  SD Mike Rounds
  Fra guvernør til senator: Mike Rounds

  South Dakota har tre primærvalg, først det republikanske til Senatet. Tid­li­gere guvernør Mike Rounds kommer til å ta nominasjonen, men han får intern konkurranse fra lege Annette Bosworth, advokat Jason Ravnsborg, delstatsrepresentant Stace Nelson og delstatssenator Larry Rhoden. Bosworth er den eneste som har samlet inn nok penger, men hennes kampanje har vært mildt sagt kaotisk.

  Dernest er det også flere kandidater i begge partier til guvernørnominasjonene. Guvernør Dennis Daugaard (R) utfordres internt av tidligere delstatsrepresentant Lora Hubbel, men skal være trygg.

  For demokratene stiller tidligere branndirektør Joe Lowe og delstatsrepresentant Susan Wismer.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også