Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Alaska

  Påmeldingsfristen gikk ut i Alaska i går. Den 49. delstaten er også blant de mest grisgrendte, og det skyldes ikke bare at den er dobbelt så stor som Texas, den er også en av de minst bebodde. Ikke desto mindre har vi et spennende senatsvalg i november, og et potensielt interessant guvernørvalg. Dessuten skal kongressmannen gjenvelges, som han har blitt siden 1973 og delstatsforsamlingen kan også by på interessante valg.

  Senatoren som er på valg i år er demokraten Mark Begich, som såvidt slo den korrupsjonssiktede republikaneren Ted Stevens i 2008. Republikanerne mener naturlig nok at dette er et sete de har hevd på, og Alaska står meget høyt på listen over stater de vil erobre.

  Tidligere direktør for delstatens naturressurser, Dan Sullivan er nå favoritt til den republikanske nominasjonen. Han har også bakgrunn som veteran og justisminister (en utnevnt stilling i denne delstaten). Også viseguvernør Mead Treadwell og partiets tapende katastrofe av en kandidat i 2010, advokat Joe Miller stiller.

  I tillegg stiller advokat William Bryk for demokratene og veteran John Jaramillo for republikanerne.

  Jeg tror Sullivan blir nominert, men også Treadwell skal være favoritt mot Begich i denne republikanske staten. Svakt republikansk.

  Kongressmann Don Young (R) ble første gang valgt i et suppleringsvalg i 1973, og jeg er stadig mer sikker på at han kommer til å dø i embetet. For demokratene stiller advokatene Forrest Dunbar og Frank Vondersaar.

  Young får en intern utfordring fra tidligere Seward-borgermester David Seaward, finanskonsulent John Cox, som også stilte i 2010 og 2012, samt fra Dave Dohner. Dette er så sikkert gjenvalg som det kan få blitt. Trygt republikansk.

  Guvernør Sean Parnell (R) skal i utgangspunktet være sikret gjenvalg, men han får konkurranse fra en uavhengig kandidat, tidligere Valdez-borgermester Bill Walker, som stilte mot ham i primærvalget i 2010, men som denne gang stiller som uavhengig kandidat. Dersom Walker trekker nok stemmer, kan en demokrat snike seg forbi her, men så langt trekker han nok fra begge sider til at Parnell virker trygg.

  Parnell utfordres internt av entreprenør Tap Heikes, tidligere delstatspartileder Russ Millette og vertshuseier Brad Snowden. For demokratene stiller tidligere Juneauborgermester Byron Mallot og forretningsmann Phil Stoddard.  Jeg har dette som trolig republikansk.

  Viseguvernør Mead Treadwell stiller til senatet i 2014, så dette setet blir altså tomt. Viseguvernøren nomineres separat fra, men velges sammen med, guvernøren.

  Favoritten på republikansk side er definivt Dan Sullivan, som er borgermester i Anchorage (og i tillegg har samme navn som senatskandidaten), men også tidligere delstatsrepresentant Kelly Wolf stiller. For demokratene stiller delstatssenator Hollis French og lærer Bob Williams.

  Til sist er hele delstatshuset og halve delstatssenatet på valg. Republikanerne har små flertall i begge, men det er en historie for at moderate republikanere ofte går sammen med demokratene i Alaska, så det endelige resultatet er ikke klart, selv etter valget i november.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også