Mer

  Morgenkaffen tirsdag 3. juni: Obama snakker klima mens Bergdahl-saken ruller videre

  God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert. I dag er det første runde av nominasjonskampene i Alabama og Mississippi, samt primærvalg i California, Iowa, Montana, New Jersey, New Mexico og South Dakota. Du finner alt du trenger å vite her.

  «Taking care of our nation’s wounded veterans does cost money. But it is money well spent…The lives and well being of the brave men and women who fight to protect our way of life is part of the cost of our democracy. Instead Republicans focus on the monetary costs only, the dollar bills. Because any money going to our veterans is one less dollar going to billionaires and corporations and unnecessary tax cuts.»

  Majoritetsleder i Senatet Harry Reid (D-Nevada) beskyldte i går republikanere for «double-speak» etter partiet i februar stemte ned et lovforslag som søkte å øke tilgang til medisinsk assistanse for veteraner, for så å trekke frem VA skandalen og svikt til veteraner, som hovedsakelig Obamas ansvar de siste dagene.

  #AMPOL-NYTT

  I går presenterte president Obama rammer for nye restriksjoner mot CO2 utslipp som vil bli satt til verks etter at han selv har forlatt Washington. De nye EPA (Environmental Protection Agency) restriksjonene søker å kutte utslipp med hele 30% iløpet av 2030. «As president, and as a parent, I refuse to condemn our children to a planet that’s beyond fixing,» sa Obama i sin ukentlige tale i helgen. Restriksjonene vil ifølge EPA hjelpe betraktelig mot astmaanfall, sykdom og tidlige dødsfall forårsaket av forurensning. Som er å forvente har restriksjonene sine kritikere, som hevder at slike restriksjoner vil føre til tapte jobber og økt budsjettering for å regulere CO2 utslipp. Obama har posisjonert og formulert seg slik at det er mulig for restriksjonen å bli iverksatt uten godkjenning i Kongressen. Men det blir bråk.

  De nye EPA reglene og republikaneres advarsel om økte strømregninger og tap av arbeidsplasser, skaper økt hodebry for demokrater som stiller til valg i energirike stater. Ifølge The Hill ønsker derfor mange demokrater å distansere seg fra Det hvite hus i forkant av høstens mellomvalg. Demokratene kjemper for å beholde flertallet i Senatet, og seter i røde stater er essensielle for beholde majoriteten etter november. Alison Lundergan Grimes, demokratenes senatskandidat i Kentucky, hadde dette å si kort tid etter de nye restrisksjonene ble kunngjort; «When I’m in the U.S. Senate, I will fiercely oppose the President’s attack on Kentucky’s coal industry because protecting our jobs will be my number one priority.» En full liste av alle restriksjonene finner du her.

  Det hvite hus forsvarte mandag avtalen inngått med Taliban om bytte av fem talibanfanger mot amerikanske Bowe Bergdahl. Administrasjonen skal ifølge loven varsle Kongressen om en Guantanamo Bay fanges løslatelse 30 dager før fangen fraktes fra fengselet. Det var ifølge pressesekretær Jay Carney spesielle omstendigheter i saken, som spørsmål om Bergdahls helse og sjansen for at vinduet for avtalen ville forsvinne iløpet av 30 dager, som tvang frem avtalen. «Prisoner exchanges in armed conflicts are hardly a new development, including in our history in the United States…Whether it’s the Japanese or the North Koreans or others, we have engaged in prisoner exchanges in the past.» sa Carney.

  Obama er samtidig under sterk kritikk fra konservativt hold for å gitt slipp på fem sentrale Talibanskikkelser, i bytte mot Bowe Bergdahl, som anklages for å ha desertert i forkant av å ha havnet i Talibans hender. Denne saken kommer til å rulle videre i dagene fremover.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Aller først, og som tidligere nevnt: Det er primærvalg i åtte delstater i natt. Gigantstaten California har fått en egen side, mens full oversikt for de andre syv kan leses her. I tillegg har påmeldingsfristen gått ut i Wyoming.

  Kansas: Delstatssenator Dennis Pyle vil allikevel ikke utfordre senator Pat Roberts i det republikanske senatsprimærvalget. Dermed blir eneste utfordrer den mildt sagt kontroversielle legen Milton Wolf, som er president Barack Obamas tremenning.

  Vermont: Republikanernes guvernørkandidat fra 2012, tidligere delstatssenator Randy Brock vurderer visstnok å stille igjen i år.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Republikanerne har, som CNN påpeker, økt sine angrep mot Hillary Clinton den siste tiden i anledning utgivelsen av hennes nye memoar den 10. juni. Clinton vil legge ut på bokturné etter utgivelsen, og bokkampanjen fortegner seg allerede som en oppvarming til Hillary Clintons presidentkandidatur i 2016. Hun gjør alt det hun må, selv om den formelle beslutningen om å stille ikke er tatt enda.

  Senator Marco Rubio (R-Florida) tok igår turen til Iowa for å støtte senatskandidaten Joni Ernst (R). Som med alle andre politikere, blir enhver tur til Iowa etterfulgt av 2016 spekulasjoner. Rubio tok turen til New Hampshire forrige måned og det er ingen hemmelighet at Rubio vurderer å stille.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «The Obama Paradox» av Carrie Budoff Brown & Jennifer Epstein (Politico): «Obama had always projected the aura of a deeply confident man, someone who on the basis of past experience was justified in assuming that good luck just naturally happened to him. But in the second term, confronted by recurring setbacks and regular reminders of the limits of his power, he began to convey a sense that even hopeful news might be ephemeral, a mirage.» LINK

  «Primærvalg i åtte delstater» av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk.no): «Tirsdag 3. juni er den travleste primærvalgdagen i år. I natt (norsk tid) har vi første runde av nominasjonene i Alabama og Mississippi, samt primærvalg i California, Iowa, Montana, New Jersey, New Mexico og South DakotaLINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

   

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også