Mer

  Verdens Mektigste By: Sommertid

  Washingtonianere kjøler seg ned i fontene i bydelen Columbia Heights (Bill McNeal)
  Washingtonianere kjøler seg ned i fontene i bydelen Columbia Heights. Foto: Bill McNeal.


  WASHINGTON, D.C. — Fra og med i dag er det sommer i Verdens Mektigste By. Dessverre.

  VerdensMektigsteByHøye temperaturer, høyere slipsføring. Dressen er Washingtons offisielle uniform, på tross av at byen ikke er lagt opp til å kle seg lagvis.

  Washington ble grunnlagt i 1791, og selv om amerikanerne hadde lansert sin versjon av demokrati 15 år tidligere, hadde de på den tid ikke oppfunnet klimaanlegget. De bygde likevel byen langs Anacostia- og Potomac-elvene, og reiste krigsmonumentene sine på drenert våtmark.

  I Washington betyr sommer to ting. Gradestokken vil passere 90 grader fahrenheit (altså rundt 32 grader celsius) minst 20 ganger, og vi kommer garantert til å slite oss gjennom en hetebølge eller to. Luftfuktigheten vil gjøre alt så mye verre.

  Tenk deg et tyrkisk bad, bare på størrelse med en by. Tung luft som får klær til å klistre seg til kroppen.

  Dette kommer til å vare i tre måneder. Vi får ikke en gang lov til å drikke vann på t-banen.

  Det er noe unorsk med hvordan man går sommeren i møte her borte. Mens nordmenn drømmer om utepils, grilling i parken og tropenetter, gruer Washingtonianere seg til stappfulle busser, gjennomsvettede skjorter og høye strømregninger.

  “Godvær i to uker til,” melder VG. Det er nesten grunn nok til å flytte fellesferien i Norge. I Washington, på den annen side, spås det «rikelig med hete og fuktighet, men det er simpelthen uungåelig i D.C.»

  Bortsett fra hardt opparbeidede feriedager, er det ikke noe som heter fellesferie her borte (“Socialism!” ville de kalt det). I Washington skal det jobbes. Jobbes og svettes.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også