Mer

  Morgenkaffen mandag 2. juni: Avskjedigelsen av VA-sjefen og byttet av Bergdahl mot Talibanfanger preger nyhetene

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «General Shinseki is a great man, a fine patriot who served his country and left part of himself on the field of battle. And I was reluctant to call for his resignation. But it’s the fact that they’ve lost the confidence of the veterans. That’s the key to this. And it’s unbelievable that for three weeks, the president of the United States never said a word about it.»

  Senator John McCain (R-Arizona) kommenterer veteranminister Eric Shinsekis avgang på CBS’ «Face the Nation.»

  #AMPOL-NYTT

  På tampen av forrige uke førte det stadig voksende presset mot Obama-administrasjonen og Veteran Affairs-sjef Eric Shinseki til at president Obama så seg nødt til å be ham om å gå. Shinseki skapte for mye støy og Obama håper avskjedigelsen kan gjøre det lettere å fokusere på VA-systemets mange svakheter og veien videre. Shinsekis avskjed var ønsket av republikanere såvel som demokrater, men kritikerne var raskt ute med å poengtere at avgjørelsen kun er et lite og symbolsk steg på veien.

  President Obamas pressesekretær Jay Carney takker for seg. Josh Ernest tar over podiet og blir dermed president Obamas tredje pressesekretær.

  Forsvarsminister Chuck Hagel var på NBCs «Meet the Press» i går der han snakket om byttet av fem talibanfanger mot den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl, som har vært holdt fanget hos Taliban i 5 år. Hagel forsvarte utvekslingen med utgangspunkt i Bergdahls helse og fremholdt at hendelsen ikke gir noen signaler om at det lønner seg å kidnappe amerikanere. Hagel ytret også et håp om at dette kan føre til gjenopptakelse av den dialogen USA og Taliban hadde inntil 2012. Flere republikanere, slik som kongressmann Mike Rogers (R-Alabama, 3. distrikt) og senator Ted Cruz (R-Texas), har kritisert utvekslingen som å gi etter for terrorister. Senator John McCain (R-Arizona) var mer diplomatisk på CBS’ «Face the Nation.» McCain mente de fem fangene var «the hardest of the hard core,» og mest sannsynlig ville stå bak ny terror. Han var spesielt urolig over at det var Taliban selv som hadde kommet med de fem navnene., men sa også at gjort er gjort og at det var en glede at Bergdahl kunne vende tilbake til USA.

  I forbindelse med Shangri-la dialogmøtet i Singapore holdt tidligere nevnte forsvarsminister Chuck Hagel en tale om Sør-Kina havet på lørdag. I den kom han med klar kritikk av Kina, som han mener har handlet unilateralt og destabiliserende. Han trakk spesielt fram forsøket på blokade av en Filippinsk militærleir på Second Thomas Shoal, hindring av andre lands tilgang til Scarborough-revet og ikke minst oljeriggen i omstridt farvann svært nær Vietnam, en handling som har ført til voldsomme protester i Vietnam der 21 mennesker omkom. Hagel gjentok budskapet om at USA ikke tar stilling til territorielle krav, men at de vil ha en fredelig og ryddig prosess. Det er allikevel første gang en amerikansk minister fordømmer spesifikke kinesiske handlinger i regionen. Ikke uventet møtte talen sterk kritikk fra Kina, som ifølge Washington Post beskrev talen som gjennomsyret av hegemonisk tenkning, trusler og utpressing, og uten rot i virkeligheten.

  Wall Street Journal skriver at den føderale miljøetaten vil komme med et forslag om å kutte amerikanske CO2-utslipp med 25% fra 2005 nivå innen 2020, og 30% innen 2030. Kravene vil være forskjellige fra stat til stat etter behov, og det er ikke så ekstremt som det høres ut som siden utslippene allerede var 10% ned i 2012 kommenterer Huffington Post. Allikevel er det en større reduksjon enn det målet Obama la fram i 2009 om 17% innen 2020. Ikke uventet mobiliseres det blant motstanderne. Washington Post skriver at spesielt kullstatene vil kjempe mot de nye reguleringene med nebb og klør på tvers av partigrenser. Det er også stor motstand i Det republikanske partiet mot lovpålagte kutt. Nylig forbød et klimaskeptisk Representantenes hus Pentagon å studere klimaendringens betydning for nasjonal sikkerhet.

  Fredag bestemte Representantenes hus seg for å gjøre marihuana for medisinsk bruk til et delstatsspørsmål uten føderal inngripen. Det ble også foretatt et saftig kutt i bevilgningen til føderal overvåkning av lovlige marihuana-plantasjer. Nesten alle demokratene stemte for forslaget, men de fikk støtte fra 47 republikanere, melder Roll Call. Ingen fra det republikanske lederskapet støttet forslagene.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Aller først: Påmeldingsfristen gikk ut i Arizona i forrige uke. Dessuten kommer en fyldig oversikt for årets mest innholdsrike primærvalgdag på tirsdag!

  Arkansas: Rasmussen har målt det åpne guvernørvalget, og finner republikanerAsa Hutchinson med en 48-41 ledelse på demokrat Mike Ross.

  California: En måling for LA Times gir California-guvernør Jerry Brown (D) 50% mot 18% for tidligere Bush-rådgiver Neil Kashkari og 13% for delstatsrepresentant Tim Donnelly (R).

  Iowa: En intern måling for delstatssenator Jack Hatch (D) viser at han ligger under 47-40 for Iowa-guvernør Terry Branstad (R).

  En måling for Des Moines Register finner delstatssenator Joni Ernst med 36% mot 18% for forretningsmann Mark Jacobs i det republikanske primærvalget i Iowa. Resten av kandidatene ligger på fra 2% til 13%.

  Kentucky: Rasmussen har målt og finner senator Mitch McConnell (R-Kentucky) med en 47-41 ledelse på demokrat Alison Lundergan Grimes.

  Minnesota: Finansmann Mike McFadden tok en overraskende klar seier på republikanernes delstatskonvent i Minnesota lørdag, og unngår dermed trolig motstand i senatsprimærvalget.

  Til guvernørposten i Minnesota støttet det republikanske konventet fylkeskommissær Jeff Johnson, men tre andre kandidater kommer allikevel til å stille i primærvalget.

  Mississippi: En måling av det republikanske primærvalget i Mississippi tatt opp på vegne av RRH og AmerikanskPolitikk.no viser dødt løp mellom senator Thad Cochran og delstatssenator Chris McDaniel. Cochran har 42% mot 41% for McDaniel. Konservative Harper har også målt og finner Cochran med 45% mot 40% for McDaniel. En tredje måling for demokratiske Chism Strategies gir McDaniel 46 mot 44 til Cochran. Valget er natt til onsdag norsk tid.

  Oklahoma: En måling av det republikanske senatsprimærvalget gir kongressmann James Lankford en 48-26 ledelse over delstatsrepresentant T. W. Shannon.

  Pennylvania: Rasmussen har målt og finner demokrat Tom Wolf med en 51-31 ledelse over Pennsylvania-guvernør Tom Corbett (R).

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Admit It, Political Scientists: Politics Really Is More Broken Than Ever», av Thomas E. Mann (The Atlantic): Bare de to historiske grafene om hvordan republikanere og sør-/nord-demokrater har stemt gjør denne artikkelen verdt å lese. I tillegg byr Mann på en god analyse av makroendringene i amerikansk politikk. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også