Mer

  Påmeldingsfristen ute i Wyoming

  Wyoming er USAs minste delstat i befolkning, og en av de mest republikanske i landet. På valg i år er en senator, det eneste medlemmet av Huset, de fem delstatsvervene og 3/4 av delstatsforsamlingen.

  Senatsvalget i Wyoming så en stund ut til å bli spennende, da senator Mike Enzi ble utfordret av Liz Cheney, datter av tidligere visepresident Dick Cheney. Hun trakk seg imidlertid etter å ha ført en svært skitten valgkamp uten å gjøre noe innhogg blant delstatens republikanere. Enzi får nå ubetydelig konkurranse om nominasjonen fra veteranen Thomas Bleming, oljearbeider Thomas Clifton, James Gregory og energikonsulent Bryan Miller.

  Fire absolutte null stiller for demokratene: Advokat William Bryk, husmaler Al Hamburg, vikarlærer Charlie Hardy og bygningsarbeider Rex Wilde. Forrige gang Wyoming valgte en demokrat til senator var i 1970, og det blir nok noen år til det skjer igjen.

  Delstatens eneste medlem av Representantenes hus er tidligere finansminister Cynthia Lummis. Hun får intern konkurranse fra veteran og fengselsarbeider Jason Senteney. For demokratene stiller forfatter Richard Grayson, som er bosatt i Arizona. Dette er så trygt republikansk som det kan få blitt.

  Guvernør Matt Mead (R) har pådratt seg to interne utfordrere i form av skole­in­spektør Cindy Hill og lege Taylor Haines. Hills ansvars­om­råde ble nær­mest utra­dert i januar 2013, og over­ført til en guver­nør­opp­nevnt stilling. Selv om denne beslutningen ble erklært grunnlovsstridig av delstatens Høyesterett, har Hill sverget hevn over Mead. Haines er noe så sjeldent (i Wyoming) som en afroamerikansk lege som nok er mer Tea Party-inspirert. Demokratene stiller med skolestyremedlem Pete Gosar. Igjen, meget trygt republikansk.

  Sittende administrasjonsminister Max Maxfield (R) tar ikke gjenvalg og fire republikanere har meldt seg til å erstatte ham; de tidligere delstatsrepresentantene Ed Buchanan og Pete Illoway, eiendomsutvikler Ed Murray og bystyremedlem Clark Stith. Ingen demokrater stiller.

  Finansminister Mark Gordon (R) ble oppnevnt i 2012 for å ta over for finansminister Joe Meyer, som døde av kreft. Han utfordres internt av Ron Redo, som var demokratenes kandidat i 2006. Ingen demokrater stiller.

  Delstatsrevisor Cynthia Cloud (R) har ingen utfordrere og vi gratulerer med gjenvalg.

  Til sist har vi skoleinspektørstillingen, der Cindy Hill altså går for guvernørvervet. For republikanerne stiller delstatsansatte Jillian Balow, lærer Sheryl Lain og tidligere u-båtkommandør Bill Winney. Eneste demokrat er kommunikasjonsansatte Mike Ceballos. Trygt republikansk.

  Til sist er halve delstatssenatet og hele delstatshuset på valg. Republikanerne har latterlig stort flertall i begge kamre og kommer til å fortsette med det.

   

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også