Mer

  Påmeldingsfristen ute i Arizona

  Påmeldingsfristen i Arizona gikk ut onsdag. Delstaten har ingen senatsvalg i år, men ni seter i Huset skal fylles; i tillegg er alle seks delstatsvervene og hele delstatsforsamlingen på valg. Primærvalget avholdes 26. august.

  I AZ-1 har vi et politisk jevnt sete som i dag holdes av demokraten Ann Kirkpatrick, som også holdt det i perioden 2009-11. Hun tok med med under 49% i 2012, mye pga en libertariansk kandidat.

  På republikansk side kjemper tre kandidater om nominasjonen: Delstatsrepresentant Adam Kwasman; Speakeren i delstatshuset, Andy Tobin og forretningsmann Gary Kiehne. Jeg har dette distriktet som svakt demokratisk – veeeldig svakt.

  AZ-2 holdes av demokraten Ron Barber, tidligere stabssjef for Gabrielle Giffords, som ble alvorlig såret i en skyteepisode. Barber tok en syltynn seier, og med lavere valgdeltagelse er han ytterst sårbar.

  Republikanerne renominerer veteranen Martha McSally, som får intern konkurranse fra forretningskvinne Shelley Kais og utviklingskonsulent Chuck Wooten. Forutsatt at republikanerne plukker McSally, tror jeg dette setet vipper deres vei. Svakt republikansk.

  AZ-3 var såvidt utsatt i 2010, men er nå tegnet om til trygt demokratisk. Kongressmann Raul Grijalva kommer til å beseire republikanernes kandidat fra 2012, Gabriela Saucedo Mercer.

  AZ-4 er det mest solid republikanske i delstaten og kommer til å gjenvelge Paul Gosar. Kunstner Mikel Weisser stiller for demokratene.

  AZ-5 er nesten like republikansk og kommer til å gjenvelge Matt Salmon. Aktivist og student James Woods stiller for demokratene.

  AZ-6 er litt mindre republikansk, men kongressmann David Schweikert er trygg. Demokratene stiller med lærer John Williamson.

  AZ-7 er det mest demokratiske distriktet i Arizona, men her avstår kongressmann Ed Pastor fra gjenvalg. På demokratisk side ser det ut til å bli et oppgjør mellom delstatsrepresentant Ruben Gallego og tidligere fylkesråd Mary Rose Wilcox. Lærer Randy Camacho, pastor Jerret Maupin, tidligere kongressrådgiver Johnny Robinson og Cesar Chavez stiller i tillegg. For republikanerne stiller Brianna Wasserman.

  AZ-8 er trygt republikansk, og kongressmann Trent Franks får kun en intern utfordrer i eiendomsbestyrer Clair Van Steenwyk.

  AZ-9 er et vippesete som holdes av demokraten Kirsten Synema. Hun har vært klok nok til å tøyle sine liberale instinkter og holdt en ganske sentrumsorientert profil, men er fortsatt sårbar.

  Tidligere fotballspiller Andre Walter og veteran Wendy Rogers stiller for republikanerne. Jeg har dette distriktet som svakt demokratisk – men noe sterkere enn distrikt 1.

  Guvernør Jan Brewer (R) kan ikke ta gjenvalg, og en bråte republikanere kjemper om nominasjonen: Advokat Christine Jones; finansminister Doug Ducey; administrasjonsminister Ken Bennett; delstatssenator Al Melvin; tidligere kongressmann fra California, Frank Riggs; borgermester Scott Smith og tidligere fylkesadvokat Andrew Thomas.

  Demokratenes kandidat er universitetsregent Fred DuVal. Republikanerne skal i utgangspunktet være favoritter i Arizona, men inntil nominasjonen er bedre avklart holder jeg dette som svakt republikansk.

  Arizona har ingen viseguvernør, så neste i «arverekkefølgen» er administrasjonsministeren. Ken Bennett stiller til guvernør, og den moderate delstatssenatoren Michele Reagan, delstatsrepresentant Justin Pierce og den mer konservative Wil Cardon (som tapte nominasjonsvalget til Senatet i 2012) kjemper om den republikanske nominasjonen.

  For demokratene stiller tidligere justisminister Terry Goddard. Trolig republikansk.

  Justisminister Tom Horne har hatt mange ufordelaktige oppslag i sin embetsperiode, men stiller til gjenvalg. Han utfordres internt av advokat og tidligere direktør for delstatens gamblingkommisjon, Mark Brnovich.

  På demokratisk side er den eneste kandidaten tidligere assisterende justisminister Felecia Rotellini, som også stilte i 2010, da hun tapte knapt for Horne. Svakt demokratisk.

  Skoleinspektør John Huppenthal (R) utfordres internt av tidligere skolestyremedlem Diane Douglas. Professor David Garcia og lærer Sharon Thomas stiller for demokratene. Trolig republikansk.

  Finansminister Doug Ducey stiller også til guvernør, men her er det kun republikanere som vil erstatte ham. Tre kandidater stiller til nominasjonsvalget: Forretningsmann Jeff DeWit, tidligere delstatspartiformann Randy Pullen og tidligere borgermester Hugh Hallman.

  Endelig har vi gruveinspektør Joe Hart (R), som ikke har noen utfordere.

  Hele delstatsforsamlingen i Arizona er på valg annethvert år. Republikanerne har ganske solid majoritet i begge kamre, og ingenting tyder på at det vil endre seg.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også