Mer

  Morgenkaffen fredag 30. mai: Kravet om avgangen til VA-sjefen intensiveres

  God morgen! Det er fredag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «There were a couple of times where I’m sure that that ringing sensation in my head and the need to sit down for a while might have been a mild concussion, and at the time you didn’t think anything of it.»

  President Barack Obama talte torsdag ved et arrangement for å belyse hodeskader i barneidrett. Obama mintes egne utfordringer og understreket at en kultur hvor barn blir bedt om «to suck it up» etter en skade er farlig og uansvarlig.

  #AMPOL-NYTT

  Etter at senator Mark Udall (D-Colorado) onsdag ble den første demokratiske senatoren som åpent kalte for avgangen til Eric Shinseki, sjef av det skandalerammede Veterans Affairs, fulgte en rekke andre demokrater etter melder CNN. Senatorene John Walsh (D-Montana), Kay Hagan (D-North Carolina), Al Franken (D-Minnesota) og Jeanne Shaheen (D-New Hampshire) var blant senatorene som nå kaller for avgangen til Shinseki. Alle kjemper om gjenvalg i november og det er dermed ikke så rart at de prøver å distansere seg. «The inspector general’s preliminary report makes it clear that the systemic problems at the U.S. Department of Veterans Affairs are so entrenched that they require new leadership to be fixed,» sa Udall.

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) uttalte derimot at han ikke vil kalle for Shinsekis avgang og rettet heller siktet mot president Obama. «The question I ask myself is, is him resigning going to get us to the bottom of the problem, is it going to help us find out what is really going on? The answer is no.» ifølge Boehner er det en fare for at Shinsekis avgang vil danne illusjonen av at VAs problemer er fikset. Boehner mener det er Obama som burde bli holdt ansvarlig i skandalen ettersom han skal ha blitt gjort klar over problemene for flere år siden, skriver Reuters.

  Til tross for sterke påmeldingstall, er Obamacare fortsatt upopulær blant de fleste amerikanere ifølge en ny Gallup-måling. 8 millioner påmeldte ble sett på av mange som en seier for helsereformen tidligere i år, men det er ifølge meningsmålingen liten forandring i hva folk flest faktisk synes om Obamacare. 51% av amerikanere misliker reformen mens bare 43% støtter den. Disse tallene har holdt seg mer eller mindre likt siden før påmeldingsfristen gikk ut ved slutten av mars. Videre viser en annen måling at de aller fleste amerikanere ikke har følt noen vesentlig forandring siden Obamacare ble lansert. Målingen ser du her.

  Minnesota ble torsdag den foreløpig siste delstaten til å legalisere medisinsk bruk av marihuana etter at Guvernør Mark Dayton (D) signerte et lovforslag som legaliserer marihuana for syke. Minnesota er dermed den siste blant over 20 stater hvor medisinsk bruk av marihuana nå er tillatt. Lovforslagets motstandere skal ha uttrykt bekymring mot en legalisering av stoffet i medisinsk sammenheng som et steg på veien for en total legalisering av marihuana. «I pray it will bring to the victims of ravaging illnesses the relief they are hoping for,» sa Dayton torsdag.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Aller først: AmerikanskPolitikk.no vil offentliggjøre en måling av det republikanske primærvalget for Mississippi enten søndag kveld eller i løpet av mandag. Målingen tas opp og analyseres av våre partnere hos nettstedet RedRacingHorses. Selve primærvalget avholdes tirsdag.

  Arkansas: Ifølge Rasmussen har kongressmann Tom Cotton (R) en 47-43 ledelse på senator Mark Pryor (D-Arkansas).

  California: En ny måling fra California har California-guvernør Jerry Brown (D) med 36% mot 12% for delstatsrepresentant Tim Donnelly (R).

  North Carolina: En måling fra Civitas gir utfordrer Thom Tillis (R) en 46-41 ledelse på senator Kay Hagan (D-North Carolina).

  Oregon: En måling fra PPP viser at Oregon-guvernør John Kitzhaber (D) ligger godt an til å få en historisk fjerde periode; han leder 49-35 over delstatsrepresentant Dennis Richardson (R).

  Samme måling viser at senator Jeff Merkley (D-Oregon) har en solid 50-36 ledelse på kirurg og republikaner Monica Wehby.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Maryland-guvernør Martin O’Malley (D) skal være hovedtaler ved Iowas demokratiske delstatskonvensjon den 21. juni. Som Washington Post melder, reiser ingen politikere til Iowa, som er hjem til det første caucusvalget, uten (dårlig) skjulte intensjoner. O’Malley er å betrakte som en potensiell 2016-kandidat.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «‘Cutting and Running’ from Afghanistan Was a Smart Move» av Dan Reiter (Politico): «For Afghanistan, the lesson of the Vietnam experience is to be careful not to exaggerate the negative consequences of even a complete Taliban takeover. A Taliban regime would be a pariah state, and such isolation would sap its strength and its ability to foment trouble outside its borders.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også