Mer

  Morgenkaffen torsdag 29. mai: Obama med urix-tale mens motstanden mot VA-sjefen vokser

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert. Husk å få med deg Svein Melbys kommentar til president Obamas West Point-tale etter du har lest deg igjennom dagens saker.

  «I really believe that Hillary Clinton has the presence, the experience and the support of the vast majority of Democrats in a way that I have not seen in my lifetime. She has this if she wants.»

  California-guvernør Jerry Brown (R) slo fast at Clinton har den demokratiske presidentnominasjonen i lomma dersom hun har lyst på den, i et intervju med Washinton Post. Brown kjempet mot ektemannen Bill i nominasjonskampen i 1992.

  #AMPOL-NYTT

  President Obama holdt en omfattende tale om USAs utenrikspolitikk i går, på U.S. Military Academy ved West Point-akademiet. Talen, som fremhevet Obamas utenrikspolitiske syn, kom etter at det har blitt rettet mye kritikk – spesielt fra konservativt hold – om at Obama ”leads from behind”. Obama poengterte at USA må være en global leder, samtidig som han understrekte at det viktigste for USAs sikkerhetspolitikk må være diplomati og samarbeid, fremfor militærmakt. Du leser mer om talen her. America must always lead on the world stage. If we don’t, no one else will. But U.S. military action cannot be the only — or even primary — component of our leadership in every instance. Just because we have the best hammer does not mean that every problem is a nail,” sa Obama.

  Obama-administrasjonen annonserte også planer om å bruke $5 milliarder på å trene og utstyre ”utenlandske partnere” som kjemper mot terrorisme og voldelig ekstremisme. I en pressemelding i går sa Det hvite hus at ”The Counterterrorism Partnerships Fund will provide the flexibility and resources required to respond to emerging needs as terrorist threats around the world continue to evolve.»

  Flere ledende politikere har uttalt at Veteran Affairs sjef Eric Shinseki, mannen som har ansvaret for de skandalerammede veteransykehusene, må trekke seg. Presset på Shinseki har økt etter at en svært kritisk rapport bekreftet at det var ”systematiske problemer” på VA sykehusene, melder Politico. Formannen for Husets veterankomité Jeff Miller (R-Florida, 1. distrikt) sa onsdag at Shinseki ”syntes å være totalt uvitende om alvorlighetsgraden av helseutfordringen som preger Veteran Affairs”, og Miller anmodet Shinseki om å ”trekke seg umiddelbart”. Miller fikk selskap av senator John McCain (R-Arizona) som også ba Shinseki trekke seg, i en uttalelse onsdag.

  Den svindeltiltalte kongressmannen Michael Grimm (R-New York, 11. distrikt) anklagde media for å forsøke å ødelegge ham, samtidig som han fremholdt at han kommer til å stille til gjenvalg til Kongressen, i et intervju med Politico. Grimm erklærte sin uskyld i det som er det første ordentlige intervjuet har hatt siden han ble tiltalt forrige måned for en rekke punkter som omhandler økonomisk kriminalitet fra tiden før han ble valgt inn i Huset. Representanten vedkjente imidlertid at det kan bli en tøft gjenvalgskampanje ettersom donasjonene nesten har stoppet opp og ingen sentrale republikanere støtter kandidaturet hans.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Georgia: Karen Handel, som kom på 3. plass i det republikanske senatsprimærvalget i forrige uke, har gitt sin støtte til kongressmann Jack Kingston foran 2. runde.

  Iowa: Loras College har målt, og finner at delstatsrepresentant Pat Murphy leder det demokratiske primærvalget i det 1. distriktet med 35%; nærmeste motstander vaker nede på 11%. På republikansk side leder Ron Blum 31-16 over Steve Rathje.

  Loras har også målt det republikanske primærvalget i det 2. distriktet også, og finner lege Mariannette Miller-Meeks med en 36-12 ledelse på delstatsrepresentant Mark Lofgren.

  Kentucky: Konservative Wenzel har målt, og finner senator Mitch McConnell (R-Kentucky) med en 47-44 ledelse på demokrat Alison Lundergan Grimes.

  Michigan: En ny måling fra Michigan gir kongressmann Gary Peters (D) en 44-38 ledelse på tidligere administrasjonsminister Terry Lynn Land (R) i senatsvalget. En annen måling gir Peters en 40-35 ledelse.

  Michigan-guvernør Rick Snyder (R) leder 45-35 over demokrat Mark Schauer.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  En ABC News/Washington Post meningsmåling, utgitt onsdag, viser at flertallet i USA er uenige med Karl Roves kommentarer rundt Hillary Clintons helse og alder. Den republikanske strategen har stilt spørsmål ved Clintons helse og omtalt henne som ”gammel”. Meningsmålingen viser 2/3 deler av de spurte er uenige med Roves kommentarer, mens 26 % er enige i at Rove trekker fram Clintons helse. Rove har uansett lykkes: Hillarys helse blir plutselig diskutert i media.

  Den samme meningsmålingen stadfester også at Clinton fremdeles er den nasjonale favoritten til å bli USAs neste president: 52 % oppgir at de vil støtte Clinton dersom hun stiller, mens 43 % ikke vil støtte et Clinton-kandidatur. En annen viktig indikator som kom frem i meningsmålingen er at Bill Clinton har høy popularitet bant befolkningen. 63 % har et fordelaktig syn på Bill Clinton, og bare 32 % har et negativ syn på den tidligere presidenten.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «West Point-talen: Obama og den liberale verdensorden» av Svein Melby (AmerikanskPolitikk.no): «President Obamas West Point-tale har blitt hypet av Det hvite hus den siste uken. Det var imidlertid lite i denne talen som vil gjøre noe spesielt inntrykk på verken makthaverne i Kina eller Russland, ei heller hos USAs allierte i Asia, eller i Europa for den saks skyld.» LINK

  “‘America Must Always Lead,’ Obama Tells West Point Graduates,” av Mark Landner (New York Times): «President Obama on Wednesday tried to regain his statesman’s mantle, telling graduating cadets here that the nation they were being commissioned to serve would still lead the world and would not stumble into military misadventures overseas.» LINK

  «President Obama’s West Point speech explained in 13 tweets,» av Aaron Blake (Washington Post): «Sometimes, the best political analysis — and story-telling — takes place in a series of tweets.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også