Mer

  Morgenkaffen onsdag 28. mai: Afghanistan-exit, Veteran Affairs-skandale og mellomvalgstrategi

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert. Senere i dag holder president Barack Obama sin meget hypede tale ved West Point. Svein Melby kommenterer talen etter å ha fordøyd innholdet.

  «It’s time to turn the page on a decade in which so much of our foreign policy was focused on the wars in Afghanistan and Iraq»

  President Barack Obama snakket tirsdag om å trekke ut soldater fra Afghanistan.

  #AMPOL-NYTT

  President Obama annonserte tirsdag at han planlegger å trekke tilbake amerikanske soldater fra Afghanistan ved utgangen av 2016, skriver The New York Times. Planen er å la 9 800 soldater være igjen i landet etter 2014 og å kutte dette tallet i to innen 2015. I slutten av 2016 skal det bare være igjen en styrke for å sikre ambassaden i Kabul og gi det afghanske militæret råd, samt en Special Operation-styrke for å drive kontraterrorisme rettet mot «the remnants of al-Qaeda», slik Obama selv sa det i går.

  Falske avtaler, uoffisielle logger holdt i skjul og avtaler som ble gjort uten å fortelle pasientene om det. Dette er blant triksene som er blitt gjort for å dekke over utsettelsene i registreringen og behandlingen av veteraner ved Veteran Affairs-sykehus og klinikker, skriver Real Clear Politics. Strategiene ble brukt for å få det til å virke som om veteranene fikk gjennomført sine avtaler innen tidsgrensen som sykehusene hadde blitt pålagt ovenfra. Komitéen for veteransaker i Representantenes hus vil holde en høring om saken i dag, en skandale som har preget Obama-administrasjonen den siste tiden.

  Obamas topprådgivere sa tirsdag at konsumenter og bedrifter ser at helsekostnadene øker saktere, takket være Obamacare, skriver The Hill. Prisen på helsevesenet har steget med bare 0.9 prosent det siste året, noe som er den svakeste veksten på 50 år i følge Bureau of Economic Analysis. På den andre siden hersker det en frykt i mange stater for at kostnadene for Medicaid vil øke, som følge av den offentlige helselovgivningen. Dette kan gjenopplive debatten om føderale beslutninger kan hefte stater med uventede utgifter. En ny meningsmåling fra AP-GfK viser at offentligheten ikke er råimponerte over Affordable Care Act («Obamacare»): 43 prosent motsetter seg loven, mens bare 28 prosent støtter den.

  Et lag med republikanere, med blant annet senator Lindsey Graham (R-South Carolina) i spissen, ønsker å skape et politisk manifest for partiet i mellomvalgene til høsten, skriver Politico. Her skal det stå hva republikanerne tenker å gjøre dersom de sikrer seg flertallet i Senatet. Tanken er å møte demokratenes kritikk om at GOP er «nei-partiet» før den har oppstått. Den politiske agendaen vil i så fall bli skapt etter modell fra 1994, hvor «Contract with America»-kampanjen vant republikanerne deres historiske tilbakevinning av Huset.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Aller først: Det var andre runde av nominasjonen i Texas i natt. Den demokratiske senatsnominasjonen ble vunnet overlegent av den libanesiskfødte tannlegen David Alameel, som imidlertid er sjanseløs mot senator John Cornyn (R-Texas) i november.

  På republikansk side ble nominasjon til TX-4 vunnet av utfordrer John Ratcliffe – dermed er 91 år gamle Ralph Hall den første sittende kongressmann til å bli vippet ut så langt i år. TX-23 ble vunnet av tidligere CIA-agent Will Hurd, mens TX-36 ble vunnet av tidligere borgermester Brian Babin. Delstatssenator Dan Patrick vant viseguvernørnominasjon meget klart over sittende viseguvernør David Dewhurst. Full oversikt over nattens primærvalg her.

  Florida: SurveyUSA har målt, og finner Florida-guvernør Rick Scott (R) med en 42-40 ledelse på Charlie Crist (D).

  Hawaii: En måling for lokalpressen gir senator Brian Schatz (D-Hawaii) en 44-39 ledelse på kongresskvinne Colleen Hanabusa i det demokratiske primærvalget.

  Kansas: Nok en potensiell utfordrer til senator Pat Roberts (R-Kansas) i det republikanske primærvalget: Delstatssenator Dennis Pyle frykter at senatoren er for moderat og har lite tilknytning til delstaten, men at den hittil eneste motstanderen, lege Milton Wolf, er for kontroversiell. Han har derfor satt ned en undersøkelseskomite for å vurdere et kandidatur.

  South Carolina: En måling av det republikanske primærvalget viser at senator Lindsey Graham (R-South Carolina) har 56%, og dermed god margin ned til de 50% han må ta for å unngå en ny valgomgang.

  West Virginia: En måling av senatsracet viser Shelley Moore Capito (R) med en 49-38 ledelse på Natalie Tennant (D).

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Time Magazine oppsummerer de fem minst overraskende tingene i Hillary Clintons utdrag fra den nye boka si, Hard Choices, som slippes 10. juni. For det første er Monica Lewinskys navn utelatt, noe som ikke er rart siden tiden som utenriksminister er bokas hovedfokus. For det andre nevner Clinton drapet på Osama bin Laden, for å vise hva som har vært hennes kanskje hardeste valg. For det tredje nevner hun ikke Benghazi, hvor valg av respons har blitt sterkt kritisert i ettertid. Fjerde punkt er hennes hat for pressen, noe som kan bli et aber for henne i 2016: «While my views and experiences will surely be scrutinized by followers of Washington’s long-running soap opera—who took what side, who opposed whom, who was up and who was down—I didn’t write this book for them», skriver hun. Femte og siste punkt hos Time, er Clintons vage hint om en ny presidentvalgkamp: «One thing that has never been a hard choice for me is serving our country. It has been the greatest honor of my life».

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The Politics of White House Firings» av Larry J. Sabato (Politico Magazine): «I examined the most prominent firings from Harry Truman to Barack Obama and tried to see what, if any, effect showed up in subsequent Gallup surveys. What I found was that delivering a prominent pink slip usually had only a minor impact on a president’s popularity, even short-term. Moreover, the polling result for the president was more likely to be negative than positive.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Christoffer Gundersen
  Christoffer Gundersen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2014.

  Les også