Mer

  Morgenkaffen tirsdag 27. mai: Veterans Affairs skandalen påvirket Memorial Day

  God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Every American should feel outrage at any injustice done to our veterans seeking what was promised them when they volunteered to defend the homeland. They are owed the health care they have already paid for. Friends, be determined to right the wrongs our vets face today.»

  Tidligere Alaska-guvernør Sarah Palin (R) kommenterte mandag avsløringene om sviktende helsetjenester og hemmelige ventelister på USAs veteransykehus.

  #AMPOL-NYTT

  President Barack Obama uttalte at USA må gjøre mer for sine veteraner i en tale i anledning Memorial Day på Arlington National Cemetery i går. We rededicate ourselves to our sacred obligations to all who wear America’s uniform. As we’ve been reminded in recent days, we must do more to keep faith with our veterans and their families, and ensure they get the care and benefits and opportunities that they’ve earned and that they deserve,” sa Obama, med henvisning til skandalen som har preget veteransystemet de siste ukene.

  Både demokratiske og republikanske kongressmedlemmer undersøker om det har foregått kriminelle handlinger på Veterans Affairs sykehusene som blant annet er anklaget for å ha trikset med ventelistene, melder Washington Times. Kongressmannen Adam Kinzinger (R-Illinois) har bedt justisminister Eric Holder om å etterforske påstandene, When we were talking about a year or two-year backlog, that was incompetence, that was bureaucracy, that was something that we had to take a real strong approach on. But when it came to, ‘People have created fake waiting lists and veterans have died,’ I think that goes to the level of criminality,” sa Kinzinger til CBS på søndag. Senator Richard Blumenthal (D-Connecticut) uttalte også til CBS at han har snakket med Veteran Affairs sjef Eric K. Shinseki om å bringe saken inn for justisdepartementet.

  CNN skriver at flere av de mer konservative republikanerne i Huset er misfornøyd med Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) sitt lederskap og arbeider med å lansere et alternativ. Det spekuleres i om Jeb Hensarling (R-Texas) ønsker å ta plassen til Boehner etter novembers mellomvalg. Hensarling var en del av Boehners lederskap frem til han tok over ledelsen av Husets finanskomité for to år siden. Spekulasjonene bygger på Hensarlings uttalelser i forrige uke om at han er usikker på om det er muligheter for å ta over jobben som speaker men at han var ”smigret”, i etterkant av en tale hos den konservative organisasjonen Heritage Action.

  Utenriksminister John Kerry sa i går at det vellykkede presidentvalget i Ukraina på søndag viser at Ukraina har et sterkt engasjement ovenfor den demokratiske prosessen, og at valgresultatet viser at Ukraina ikke vil la seg ”lokke inn i Russlands grep.” Kerry erklærte også at USA vil fortsette samarbeidet med det Ukrainske folk og Petro Poroshenko, Ukrainas nyvalgte president. I tillegg sa utenriksministeren at USA vil støtte Ukrainas arbeid med å bestemme over sin egen fremtid.

  President Obama benyttet gratulasjonsanledningen til Petro Poroshenko til å rette skyts mot Russlands handlinger i Ukraina. Obama kalte valget en demonstrasjon på at Ukraina ønsker å velge egne ledere selvstendig og uten innblanding, fri for vold og trusler. Obama understrekte samtidig at USA fremdeles fordømmer og avviser Russlands annektering av Krim-halvøya.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Fordi det var Memorial Day i USA i går, er det forholdsvis lite med nyheter i dag. Det viktigste er at Texas avholder andre runde av nominasjonsvalgene i natt. Oversikten finner du her.

  Georgia: Rasmussen finner den demokratiske delstatssenatoren Jason Carter med en 48-41 ledelse på guvernør Nathan Deal (R).

  New Mexico: En måling for Albuquerque Journal av det demokratiske guvernør primærvalget viser justisminister Gary King i ledelsen, med 22%. Deretter følger tidligere rådmann Lawrence Rael og forretningsmannAlan Webber med 16% hver, og de to delstatssenatorene Howie Moralesog Linda Lopez med hhv 12% og 5%.

  New York: En intern måling i det 21. kongressdistriktet for republikaner Matt Doheny gir ham en klar 43-21 ledelse på demokrat Aaron Wolf i dette jevne distriktet. Doheny har imidlertid tapt her to ganger før, og har dertil en sterk konkurrent til nominasjonen; tidligere Bush-rådgiver Elaine Stefanik, som ikke nevnes i målingen i det hele tatt.

  Virginia: Washington Post gir sin støtte til tidligere viseguvernør Don Beyer i det demokratiske primærvalget i Virginias 8. kongressdistrikt.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Den republikanske strategen Karl Rove uttalte mandag at Hillary Clintons største utfordring med henhold til et presidentkandidatur i 2016 er at hun kan bli sett på som ”gammel og utdatert” — «old an stale.» Hillary may have the impression in people’s minds that she’s both the third term of Barack Obama … and a third term for Bill Clinton, which is now 20 years in the rearview mirror”, sa Rove til Fox News. Ifølge Rove ønsker folk en kandidat som er en ”fighter”, og ikke en som kommer til dekket bord. Han understrekte imidlertid at Clinton er den største potensielle hindringen for republikanerne i 2016. Noe som forklarer Roves fokus på Hillary den siste tiden.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The ‘Wary of Hillary’ Democrats», av Maggie Haberman (Politico): «Everyone knows about the ‘Ready for Hillary’ Democrats — the rapidly proliferating parade of elected officials and activists getting behind Hillary Clinton’s increasingly likely 2016 presidential campaign. But there’s also a smaller but increasingly vocal group making its presence felt lately — call these Democrats the ‘Wary of Hillary’ Democrats. They’re not outwardly opposing a Clinton candidacy. But they are anxious about the spectacle of a Clinton juggernaut, after seeing what happened when she ran a campaign of inevitability last time.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også