Mer

  Morgenkaffen mandag 26. mai: Memorial Day, veteranskandale og overraskelsesbesøk til Afghanistan

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «We added up the number of hearings together that the two of you have had since 2013, the beginning of the last session. It was well over 90. You had 10 joint ones. You have to wonder now looking at this mess, and everyone saying we knew this and knew that … is this not also a failure of oversight?»

  CNNs Candy Crowley konfronterer senator Bernie Sanders (uavhengig-Vermont) og representant Jeff Miller (R-Florida, 1. distrikt) om veteransykehus-skandalen.

  #AMPOL-NYTT

  President Barack Obama hadde et uanmeldt besøk i Afghanistan søndag der han talte til 32 000 amerikanske soldater. Med nøktern optimisme slo han fast at dagens situasjon i Afghanistan var bedre enn han hadde forventet for et år siden, skriver Politico. Afghanistans avtroppende president Hamid Karzai fikk et tilbud om å møte Obama, men på svært kort varsel, og amerikanske myndigheter virket ikke overrasket over hans avslag. New York Times skriver at Obama håpet på å få signert avtalen som lar USA beholde et begrenset militært engasjement, men slo fast at uansett ville aldri Afghanistan igjen bli en base for større terrorangrep mot USA. Størst applaus fikk han når han erklærte at krigen i Afghanistan ville få en ansvarlig slutt.

  Jon Huntsman besøkte ABCs «This Week» i går for å snakke om forholdet mellom USA og Kina og etterlysningen av fem cyber-spioner i det kinesiske militæret. Huntsman — tidligere ambassadør til Kina — anslo at USA taper 300 milliarder dollar årlig på slik spionasje og at Kina står for 70% av den. Samtidig mente han at det USA nå har gjort kun er symbolpolitikk. Kina kommer ikke til å endre oppførsel uten strengere midler, mener Huntsman, og amerikanske selskap må gjøre mer for å bedre sikkerheten sin på nett. Denne saken kommer i kjølvannet av dusøren på 5 millioner dollar for opplysninger som kan bidra til arrestasjon av Li Fangwei, en kinesisk borger som er essensiell i utviklingen av Irans våpenprogram, og som USA har forsøkt å få Kina til å gjøre noe med de siste ti årene. De to sakene indikerer at Obama-administrasjonen langt på vei har gitt opp å bruke diskré diplomatiske kanaler for å endre kinesisk adferd.

  Det er delte meninger om årsakene til skandalen rundt veteransykehusene mellom Husets og Senatets veteran-komitéer, melder Washington Examiner. I Senatet er det Bernie Sanders (uavhengig-Vermont) som setter tonen og mener det har blitt bevilget for lite penger gjennom flere år. Representant Jeff Miller (R-Florida, 1. distrikt) derimot mener at det er ukultur rundt bonuser og forfremmelser som har skylden, og at mer penger ikke vil gjøre noe for å rette opp dette. På CNN i går uttalte Miller at det ikke er noen fix-it løsning bare å sparke veteranminister Eric Shinseki, men at det er hele byråkratiet som må forandres. Det er verdt å huske at tidligere forsvarsminister Robert Gates beskrev Veteran-departementet som det mest inngrodde og sta departementet han hadde med å gjøre. Vant til å ta seg av stadig eldre Vietnam veteraner, ønsket de ifølge Gates ikke å omstille seg til den nye virkeligheten og saboterte alle endringer om ikke de ble holdt under oppsikt fra høyere hold. Gates beklager i selvbiografien Duty at han ikke klarte endre kulturen og fryktet nettopp den typen skandaler som nå har kommet fram. Det er altså en varslet katastrofe man har med å gjøre.

  New York Times skriver om noe de færreste av oss har tenkt på, nemlig at dommerne i Høyesterett kan gå inn og endre sine rettsargumenter i årevis etter at en dom har blitt vedtatt. Det er ikke en ny ting, men med datamaskiner kan endringer i større grad gjøres uten at man merker at noe har blitt endret. I de fleste tilfellene opplyses det ikke om disse endringene.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Alaska: Tidligere delstatspartiformann Russ Millette, som tilhører Ron Paul-fløyen blant republikanerne, vil stille i primærvalget mot Alaska-guvernør Sean Parnell.

  Georgia: Rasmussen har målt senatsracet i Georgia og finner demokratenes senatskandidat Michelle Nunn med en 47-41 ledelse over kongressmann Jack Kingston (R) og en 45-42 ledelse over forretningsmann David Perdue (R). De to sistnevnte møtes i andre runde av den republikanske nominasjonen 22 juli. PPP har også målt, og finner at Nunn leder 48-46 på Perdue, mens hun ligger likt (45-45) med Kingston. I det republikanske primærvalget leder Kingston 46-34.

  PPP har også målt guvernørvalget i Georgia og finner Georgia-guvernør Nathan Deal (R) og Jason Carter (D) med 43% hver.

  Michigan: Det så først ut til at kongressmann John Conyers (D-Michigan, 13. distrikt) ikke ville bli å finne på stemmeseddelen under primærvalget 5. august. Administrasjonsminister Ruth Johnson (R) avslo en anke på avgjørelsen om at flere hundre av Conyers underskrifter var ugyldige. Imidlertid har en føderal domstol i ettertid bestemt at Conyers får stille, fordi den mener Michigans krav til gyldige underskrifter er så streng at den er grunnlovsstridig.

  Oregpm: Rasmussen har målt senatsracet i Oregon og finner senator Jeff Merkley (D-Oregon) med 47% mot 37% for republikaner Monica Wehby.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Washington Examiner skriver at Hillary Clinton har klart å distansere seg fra Obama-adminstrasjonen i velgernes øyne. Hun scorer 51% mot Obamas 44% «job-approval rating.» På tross av Benghazi-debatten virker det heller ikke som om folk forbinder Clinton med Obamas utenriksproblemer. Videre skriver avisen at med større appell enn Obama i West-Virginia, Kentucky, Tennessee og Arkansas, kan hun i 2016 sette en rekke forholdsvis trygge republikanske seter i spill. Jobben for republikanerne er å formidle at med Hillary blir det en tredje Obama-periode heller enn en tredje Clinton-periode.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Waiting for the Wave» av William Kristol (The Weekly Standard): «Republicans have taken to extolling earned success. Maybe they should stop hoping to hitch a ride to success on an unearned wave. Maybe they should go forth and achieve victory by deserving it.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også