Mer

  Morgenkaffen fredag 23. mai: «USA Freedom Act» videre i Huset mens McConnell har planer for et produktivt Senat…

  God morgen! Det er fredag, og Mor­gen­kaffen er servert. «Fun Fact Fredag» publiseres som vanlig rundt lunsjtider.

  «This is the year, in our view, that we are able to demonstrate that you can use climate, you can do it well, you can do it in a smart way, to win political races»

  Dette skal Chris Lehane, politisk rådgiver til milliardæren Tom Steyer, ha uttalt etter at det torsdag ble klart at Steyer vil sponse den grønne pro-miljø gruppen NextGen Climate i kampen mot en republikansk majoritet i Senatet. Planen er å gå til angrep mot republikanere som sier seg imot vitenskapelige påstander om globaloppvarming for å styrke demokratenes sjanser i høst.

  #AMPOL-NYTT

  Lovforslaget som vil sette en stopper for myndighetenes masseinnsamling av telefontrafikk ble godkjent i Representantenes hus torsdag. «USA Freedom Act» ble vedtatt ved en 303-121 avstemning i går. Lovforslaget vil ikke lenger la National Security Agency (NSA) drive med masseovervåkning over amerikanernes telefontrafikk for så å oppbevare informasjonen opp til 5 år. Det er isteden telefonselskapene selv som vil oppbevare denne informasjonen, for så å gi NSA tilgang dersom det skal være nødvendig. Videre må også NSA få godkjennelse dersom de ønsker å overvåke spesifikke personers telefontrafikk.

  Minoritetslederen i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky) forklarte i går hvordan han vil tvinge frem et mer produktivt senat dersom partiet vinner tilbake majoriteten i november. Det var i en tale ved American Enterprise Institute (AEI) at McConnell la frem reformene for å få tilbake produktivitet til Senatet. Taktikken går blant annet ut på å innføre lengre arbeidsdager og uker, noe han håper vil slite ned motstand og dermed tvinge frem enighet. “If the leader brings up a bill on Monday and really wants to finish it, the fatigue factor is the best tool you have…Rather than try to shut everybody out and making everybody mad, you just run the clock.” Denne taktikken har tidligere blitt brukt av andre majoritetsledere i Senatet, melder The Hill, men Harry Reid (D-Nevada) har avstått fra slike taktikker.

  Torsdag advarte senator Chuck Schumer (D-New York) om at president Obama er klar til å handle ensidig for å reformere innvandringspolitikken i landet dersom republikanerne i Huset ikke godkjenner lovforslaget i slutten av juli. “They have about a six-week window, from June 10 after the last Republican primary until the August recess. If they don’t pass immigration reform them, the president will have no choice but to act on his own,” sa Schumer. Han gikk videre til å si at det vil være republikanernes egen feil om det skal komme til dette, ettersom de ikke tar hensyn til ønskene til det amerikanske folket.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  California: En måling viser California-guvernør Jerry Brown (D) med 48% mot 15% for delstatsrepresentant Tim Donnelly (R).

  Iowa: Mitt Romney er på vei tilbake til Iowa, denne gangen for å drive valgkamp for senatskandidaten Joni Ernst (R). «The five-way GOP race for Iowa’s rare open U.S. Senate seat is down to Joni Ernst, a hog-castrating, Harley-riding combat veteran, versus Mark Jacobs, a millionaire retired investment banker and energy industry CEO, several polls have shown. The vote is in 12 days, on Tuesday, June 3.» Des Moines Register har mer.

  Massachusetts: Justisminister Martha Coakley har en 51-7 ledelse på finansminister Steve Grossman i det demokratiske guvernørprimærvalget.

  New York: En måling fra det tungt demokratiske 13. distriktet gir kongressmann Charlie Rangel en 41-32 ledelse på delstatssenator Adriano Espaillat i det demokratiske primærvalget.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Torsdag ble det klart at Las Vegas og Cincinnati ikke lenger er med i kampen om å være vertsby for det republikanske landsmøtet i 2016. Cleveland, Dallas, Denver og Kansas City er fortsatt med i kampen om å huse Republican National Convention, arrangementet hvor partiet offisielt vil nominere sin president- og visepresident-kandidat om to år.

  En ny meningsmåling fra Public Policy Polling viser at tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee (R) leder blant republikanere i Iowa med 20 % oppslutning. Senator Ted Cruz (R-Texas) følger med 15%, tett fulgt av tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) med 12% av stemmene. Senator Rand Paul (R-Kentucky) får 10% i målingen. Du finner flere detaljer her.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «How (not) to talk about climate change» av Michael Aklin & Johannes Urpelainen (Washington Post): «Facts don’t depend on public opinion. However, the nature of democratic politics is such that public opinion is far from irrelevant for climate policy. Public opinion, in turn, depends on knowledge and awareness of climate science.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også