Mer

  Valgsnacks onsdag 21. mai

  Aller først en kjapp oppsummering av nattens valg (sjekk delstatssidene for fullstendige resultater):
  I Arkansas tok de tidligere kongressmennene Asa Hutchinson (R) og Mike Ross (D) guvernørnominasjonene, mens kongressmann Tim Griffin tok den republikanske viseguvernørnominasjonen. I det åpne AR-2 vant bankier French Hill den republikanske nominasjonen allerede i første runde, mens AR-4 ble vunnet av delstatssenator Bruce Westerman.

  Forretningsmannen David Perdue tok, som ventet, flest stemmer i den republikanske dragkampen i Georgia. Han får følge til neste runde av tidligere kongressmann Jack Kingston. Det ble tre åpne, republikanske seter som følge av senatskampen og i GA-1 går delstatssenator Buddy Carter og lege Bob Johnson videre til neste runde. I GA-10 går forretningsmann Mike Collins og radiovert Jody Hice videre. I GA-11 går tidligere kongressmann Bob Barr og delstatssenator Barry Loudermilk videre. Endelig ble den demokratiske nominasjonen i GA-4 så vidt vunnet av kongressmann Hank Johnson. Guvernør Nathan Deal (R) ble renominert mot to utfordrere.

  I Idahos andre distrikt vant kongressmann Mike Simpson (R) klart over sin Tea Party-støttede utfordrer, advokat Bryan Smith. Guvernør Butch Otter (R) klarte på sin side å parere en utfordring fra delstatssenator Russ Fulcher.

  I det republikanske primærvalget i Kentucky vant senator Mitch McConnell med 60-36 over den Tea Party-støttede investoren Matt Bevin. Vi får se om McConnell nå klarer å samle partiet i kampen mot demokratene i november.

  I Oregon har kirurg Monica Wehby vunnet det republikanske primærvalget mot delstatsrepresentant Jason Conger. Hans kollega Dennis Richardson vant primærvalget for guvernør.

  Endelig ble den demokratiske guvernørnominasjonen i Pennsylvania vunnet av forretningsmannen Tom Wolf, mens viseguvernørnominasjonen ble vunnet av delstatssenator Mike Stack. Det åpne setet i PA-13 ble vunnet av delstatsrepresentant Brendan Boyle, som dermed er sikret to år i DC i dette sterkt demokratiske setet.

  *****

  CT-guv: Tidligere delstatsrepresentant Jonathan Pelto (D) planlegger å utfordre guvernør Dan Malloy (D) fra venstre, som uavhengig kandidat.

  IA-3: En måling fra Loras College av det republikanske primærvalget viser delstatssenator Brad Zaun i tet, med 17%. Forretningsmann Robert Cramer, tidligere stabssjef David Young og administrasjonsminister Matt Schultz har alle 8% og lobbyist Monte Shaw 5%.

  MS-sen2: En potensiell skandale har oppstått i Mississippi. En konservativ blogger skal 26. april ha sneket seg inn på pleiehjemmet hvor senator Thad Cochrans kone har ligget i flere år, og tatt film som deretter ble lagt ut på bloggen hans. Beskyldninger om hvem som har visst hva når hagler mellom Cochrans team og noen av valgkamplederne til hans primærvalgmotstander, delstatssenator Chris McDaniel. Det har også kommet en måling (tatt opp for en av Tea Party-gruppene som støtter McDaniel) som gir ham en 43-36 ledelse over Cochran.

  NE-2: Forretningsmann Dan Frei, som var nær ved å danke ut kongressmann Lee Terry i det republikanske primærvalget i forrige uke, vil ikke gi sin støtte til Terrys gjenvalg. Frei sier han forventer en utfordring fra høyre i valget i november.

  NH-guv: En måling fra Vox Populi viser guvernør Maggie Hassan (D) med en 43-30 ledelse på Walt Havenstein og 42-31 på Andrew Hemingway.

  OK-sen3: En intern måling for kongressmann James Lankford finner ham med en 43-33 ledelse på delstatsrepresentant T. W . Shannon i det republikanske primærvalget.

  RI-gov: En intern måling for advokat Ken Block gir ham en 46-37 ledelse på borgermester Allan Fung i det republikanske primærvalget.

  TX-ltguv: Det er harde tak forut for andre runde av den republikanske nominasjonskampen om viseguvernørvervet. Sittende viseguvernør David Dewhurst (2. plass) tar avstand fra offentliggjøringen av opplysninger om delstatssenator Dan Patricks (1. plass) mentale sammenbrudd og selvmordsforsøk for nesten 30 år siden. Opplysningene ble lekket av avtroppende landkommissær Jerry Patterson, som kom på 4. plass i mars, og etterpå har støttet Dewhursts kandidatur. Patricks kampanje mener derimot språkbruken til Dewhurst er utspekulert og nedrig.

  WV-3: Nok en intern måling fra kongressmann Nick Rahall (D) gir ham en 52-39 ledelse på sin republikanske konkurrent, delstatssenator Evan Jenkins. Som ofte nevnt skal man ta interne målinger med en stor klype salt, men fraværet av intern målinger fra republikansk hold over tid, kan fortelle oss noe om utviklingen i dette distriktet.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også