Mer

  Morgenkaffen onsdag 21. mai: Valgresultater, veteraner og skandale i Mississippi

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert. Vi byr på ekstra mye valgsnacks i dag gitt gårsdagens mange primærvalg.

  “Barack Obama’s candidates preach independence but they practice loyalty above all else. And tonight, I’m confident of this: Kentuckians will not be deceived. Alison Lundergan Grimes is Barack Obama’s candidate.»

  Senator Mitch McConnell (R-Kentucky), etter gårsdagens seier i primærvalget i Kentucky mot Tea Party-utfordreren Matt Bevin.

  “Mitch McConnell would have you believe that President Obama is on Kentucky’s 2014 election ballot. Senator McConnell, this race is between you and me.”

  Alison Lundergan Grimes (D) ble i går formelt demokratenes kandidat i senatsracet mot Mitch McConnell i høst.

  #AMPOL-NYTT

  Voksende anklager og vanstyre ved veteransykehusene rundt om i USA truer med å trekke president Barack Obama inn i en ny konflikt, skriver New York Times. En ny skandale kan få folk til å sette spørsmålstegn ved om Obama er skikket til å styre den amerikanske stat. Det var en av hans kampsaker som presidentkanidat i 2008 å fjerne utsettelser og dårlig omsorg for veteraner. Det hvite hus annonserte tirsdag at Obama-administrasjonen sender en av sine topprådgivere til et sykehus for veteraner i Phoenix, hvor triksing med ventelister har blitt avdekket, skriver Washington Post. Flere «whistleblowers» fra Veterans Health Administration er ventet å komme frem i media, for å fortelle om forholdene ved organisasjones sykehus.

  Det hvite hus vil øke sin aktivitet innenfor den utøvende makten, når Kongressen nå starter sitt arbeid i den nyopprettede Benghazi-komiteen, skriver The Hill. Det var Obama-rådgiver Dan Pfeiffer som meldte dette tirsdag, i en kronikk i Huffington Post. Her argumenterer Pfeiffer for at republikanerne ikke er interessert i å rette opp økonomien, men heller virker besatt på å trekke tilbake Affordable Care Act. «Given this dynamic, President Obama has only one option — use every ounce of his authority to unilaterally improve economic security,» skriver Pfeiffer.

  President Obama virker å gå tilbake til sitt gamle standpunkt, om ikke å kalle Affordable Care Act for «Obamacare», skriver Washington Post. I starten viftet han det republikanske kallenavnet bare vekk, men så begynte hans administrasjon å bruke det selv. «First of all, in five years it will no longer be called Obamacare, because when something is working, they’re definitely not going to — there will be a whole renaming process similar to National (flyplassen som ble kalt opp etter Ronald Reagan i 1988). I don’t know if it will be Reagancare, but it will definitely be — it will be something different,» sa Obama til en demokratisk fundraiser.

  Nevada er den siste staten til å kaste sin Obamacare-erstatning på dør, skriver Politico. Den blir dermed en del av det føderale HealthCare.gov i minst et år. Den populære republikanske guvernøren i Nevada, Brian Sandoval, har nå fått seg en ripe i lakken. «Could it hurt him being considered for veep, if that ever were to seriously happen? Perhaps. He’s just lucky the Democrats didn’t have a real candidate against him this year,» sier Nevadas beste politisk analytiker, Jon Ralston.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Aller først en kjapp oppsummering av nattens valg (sjekk delstatssidene for fullstendige resultater):

  I Arkansas tok de tidligere kongressmennene Asa Hutchinson (R) og Mike Ross (D) guvernørnominasjonene, mens kongressmann Tim Griffin tok den republikanske viseguvernørnominasjonen. I det åpne AR-2 vant bankier French Hill den republikanske nominasjonen allerede i første runde, mens AR-4 ble vunnet av delstatssenator Bruce Westerman.

  Forretningsmannen David Perdue tok, som ventet, flest stemmer i den republikanske senatsdragkampen i Georgia. Han får følge til neste runde av tidligere kongressmann Jack Kingston. Det ble tre åpne, republikanske seter som følge av senatskampen og i GA-1 går delstatssenator Buddy Carter og lege Bob Johnson videre til neste runde. I GA-10 går forretningsmann Mike Collins og radiovert Jody Hice videre. I GA-11 går tidligere kongressmann Bob Barr og delstatssenator Barry Loudermilkvidere. Endelig ble den demokratiske nominasjonen i GA-4 så vidt vunnet av kongressmann Hank Johnson. Guvernør Nathan Deal (R) ble renominert mot to utfordrere.

  I Idahos andre distrikt vant kongressmann Mike Simpson (R) klart over sin Tea Party-støttede utfordrer, advokat Bryan Smith. Guvernør Butch Otter (R) klarte på sin side å parere en utfordring fra delstatssenator Russ Fulcher.

  I det republikanske primærvalget i Kentucky vant senator Mitch McConnell med 60-36 over den Tea Party-støttede investoren Matt Bevin. Vi får se om McConnell nå klarer å samle partiet i kampen mot demokratene i november.

  I Oregon har kirurg Monica Wehby vunnet det republikanske primærvalget mot delstatsrepresentant Jason Conger. Hans kollega Dennis Richardson vant primærvalget for guvernør.

  Endelig ble den demokratiske guvernørnominasjonen i Pennsylvania vunnet av forretningsmannen Tom Wolf, mens viseguvernørnominasjonen ble vunnet av delstatssenator Mike Stack. Det åpne setet i PA-13 ble vunnet av delstatsrepresentant Brendan Boyle, som dermed er sikret to år i DC i dette sterkt demokratiske setet.

  *****

  Connecticut: Tidligere delstatsrepresentant Jonathan Pelto (D) planlegger å utfordre Connecticut-guvernør Dan Malloy (D) fra venstre, som uavhengig kandidat.

  Mississippi: En potensiell skandale har oppstått i Mississippi. En konservativ blogger skal 26. april ha sneket seg inn på pleiehjemmet hvor senator Thad Cochrans (R-Mississippi) kone har ligget i flere år, og tatt film som deretter ble lagt ut på bloggen hans. Beskyldninger om hvem som har visst hva når hagler mellom Cochrans team og noen av valgkamplederne til hans primærvalgmotstander, delstatssenator Chris McDaniel. Det har også kommet en måling (tatt opp for en av Tea Party-gruppene som støtter McDaniel) som gir ham en 43-36 ledelse over Cochran.

  Oklahoma: En intern måling for kongressmann James Lankford finner ham med en 43-33 ledelse på delstatsrepresentant T. W . Shannon i det republikanske senatsprimærvalget.

  Texas: Det er harde tak forut for andre runde av den republikanske nominasjonskampen om viseguvernørvervet i Texas. Sittende viseguvernør David Dewhurst (2. plass) tar avstand fra offentliggjøringen av opplysninger om delstatssenator Dan Patricks (1. plass) mentale sammenbrudd og selvmordsforsøk for nesten 30 år siden. Opplysningene ble lekket av avtroppende landkommissær Jerry Patterson, som kom på 4. plass i mars, og etterpå har støttet Dewhursts kandidatur. Patricks kampanje mener derimot språkbruken til Dewhurst er utspekulert og nedrig.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Senator Dick Durbin (D-Illinois) går offentlig ut og støtter Hillary Clintons presidentkandidatur i 2016. Washington Post skriver at majoritetswhipen Durbin skal bidra til en «Ready for Hillary» fundraiser, sammen med Chicago-ordfører Rahm Emanuel (D) og justisminister i Illinois, Lisa Madigan (D).

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «These Are the Dirtiest Campaign Tricks of the 2014 Elections… So Far» av Alex Altman? (Time Magazine): «Campaigns are a business for high-minded people willing to do terrible things to promote the public good. The best political operatives are cheerful killers, happy to savage their foes for a few morsels of earned media. Candidates need a thick hide to survive the character assassination that comes with running for office; they know their words will be distorted, their pasts cracked open and rearranged in seamy packaging. This is how the game works, and it isn’t changingLINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Christoffer Gundersen
  Christoffer Gundersen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2014.

  Les også