Mer

  «Super Tuesday»: Primærvalg i seks delstater

  Logo-primaervalg

  En av årets heftigste valgnetter venter – det er første runde av nominasjonen i Arkansas og Georgia, samt primærvalg i Idaho, Kentucky, Oregon og Pennsylvania. Som vanlig skriver jeg kun om seter der det er konkurranse om nominasjonen. Lenker til valgsidene fra Associated Press finnes nedenfor.

  Arkansas

  I Arkansas er det konkurranse om den republikanske nominasjonen i distrikt 2, som er ganske konservativt. Kandidatene er delstatsrepresentant Ann Clemmer, bankier French Hill og veteran Conrad Reynolds. Hill bør ha et forsprang, om ikke annet fordi han har samlet inn desidert mest cash og jeg tror han tar dette allerede i første runde.

  ar4 bruce westerman
  Fra delstatssenat til Kongressen? Bruce Westerman

  I AR-4, som er enda mer republikansk, stiller to kandidater; advokat Tommy Moll og delstatssenator Bruce Westerman. Her har begge samlet inn nok penger, men jeg tipper Westerman vinner.

  Begge partier har nominasjonsvalg til guvernørembetet, selv om resultatet nærmest er gitt på forhånd. Tid­li­gere kon­gress­mann Asa Hutch­inson vil ta den republikanske nominasjonen, men også forretningsmannen Curtis Coleman stiller.

  På demokratisk side stiller tidligere kongressmann Mike Ross, som får intern konkurranse fra lege Doc Bryant.

  AR2-Tim-Griffin
  Trapper ned til viseguvernør: Kongressmann Tim Griffin

  Det er enda flere republikanere som slåss om nominasjonen til viseguvernør; kongressmann Tim Griffin og delstatsrepresentantene Debra Hobbs og Andy Mayberry stiller. Griffin har ledet på de få målingene som har vært utført og bør ta dette allerede i natt.

  Advokatene David Sterling, Patricia Nation og Leslie Rutledge stiller for republikanerne i kampen om justisministerjobben. Dette kan meget vel gå til en ny runde.

  Fylkesfunksjonær i Saline, Dennis Milligan og delstatsrepresentant Duncan Baird stiller for republikanerne i kampen om finansministervervet.

  Endelig er det kamp mellom aktivist og tidligere kampanjeleder Ken Yang og delstatsrepresentant Andrea Lea om den republikanske nominasjonen til delstatsrevisor.

  Arkansas har en eventuell valgrunde nr. to den 10. juni.

  Georgia

  ga1-jack-kingston
  Går for opprykk: Jack Kingston

  I Georgia er det knyttet stor spenning til den republikanske senatsnominasjonen etter avtroppende senator Saxby Chambliss. Hele syv kandidater stiller; fem seriøse og to uinteressante. De to sistnevnte er presten Derrick Grayson og advokaten Art Gardner.

  De fem seriøse er de tre kongressmennene Jack Kingston, Paul Broun og Phil Gingrey, den tidligere administrasjonsministeren Karen Handel og forretningsmannen David Perdue, som er fetter av tidligere guvernør Sonny Perdue (2003-11).

  Broun og Gingrey hører til de mest konservative i Huset, og Broun har f.eks. omtalt evolusjonsteorien som «klekket ut i helvetes dypeste avgrunn». Med disse to som republikanernes nominerte vil jeg nedjustere valget til svakt republikansk, både fordi de er egnet til å skremme vekk sentrumsvelgere og fordi demokratene kommer til å sette alle kluter til mot dem.

  Kingston anses som det nærmeste man kommer «generisk republikaner» i denne bataljen; solid konservativ, men trolig ikke så mye at han vil skremme noen. På den annen side er han ikke spesielt reformvennlig, og Tea Party-fløyen avskyr ham.

  Handel anses av noen som et friskt pust, mens andre mener hun er lite imponerende som kandidat og viser særlig til hennes ganske svake pengeinnsamling som bevis. Hun har ingen sterk geografisk base, men har en viss støtte blant Tea Party-fløyen.

  Perdue er mer av et ubeskrevet blad. Han har aldri stilt til valg før og kjører klart og tydelig på sin karriere i næringslivet, som en jobbskaper. Problemet med Perdue er at uerfarne kandidater fort kan vise seg å ha skjeletter i skapet.

  Alle fem har ledet på et eller annet tidspunkt, men Broun og Gingrey ser ut til å være hektet av nå på slutten. Hvem som helst av de tre andre kan gå videre til den avgjørende runden 5. august, selv om det utfra målingene kan se ut til at Perdue vinner første runde.

  På demokratisk side kommer senatordatter Michelle Nunn til å gjøre kort prosess med delstatssenator Steen Miles, doktor Branco Radulovacki og brannmann Todd Robinson.

  GA-1 blir ledig, siden Jack Kingston stiller til Senatet. Seks republikanere stiller her; favorittene er delstatssenator Buddy Carter, investor John McCallum og lege Bob Johnson. De tre andre er delstatsrepresentant Jeff Chapman, forretningsmann Darwin Carter og lege Earl Martin.

  For demokratene stiller prest Brian Reese, pensjonist Marc Smith og eiendomsmegler Amy Tamio.

  I GA-2 stiller republikanerne med optiker Greg Duke og pensjonist Vivian Childs.

  I GA-3 får kongressmann Lynn Westmoreland (R) intern konkurranse fra forretningsmannen Chip Flanagan.

  ga4-hank-johnson
  Kan bli pensjonist mot sin vilje: Hank Johnson

  I GA-4 har vi et meget interessant primærvalg på demokratisk side, som faktisk kan ende med at en sittende kongressmann kastes. Hank Johnson har holdt setet siden 2007, men stadig mer tyder på at han ikke er særlig effektiv lenger, og en seriøs utfordrer, fylkessheriff Thomas Brown stiller mot ham internt.

  I GA-9 får Doug Collins (R) intern konkurranse fra tidligere brigadergeneral Bernie Fontaine.

  GA-10 blir åpent, siden kongressmann Paul Broun går for Senatet. For republikanerne stiller forretningsmennene Mike Collins (sønn av en tidligere kongressmann) og forretningsmann Stephen Simpson, advokat Gary Gerrard, delstatsrepresentant Donna Sheldon, veteran S. Mitchell Swan, tidligere fylkespartiformann Brian Slowinski og radiovert Jody Hice, som tok 44% mot en annen kongressmann i 2010. Dette går trolig til runde 2, men Collins, Sheldon og Hice er favoritter.

  GA-11 holdes av Phil Gingrey (R), som også stiller til Senatet. Kongressmann og presidentkandidat for det libertarianske partiet i 2004, Bob Barr, er en aktuell erstatter, men også forretningsmann Alan Levene, delstatsrepresentant Ed Lindsay, delstatssenator Barry Loudermilk, veteran Larry Mrozinski og forretningskvinne Tricia Pridemore stiller. Også dette går nok til andre runde.

  I GA-12, som er klart republikansk, men som holdes av en demokrat, har republikanerne fem kandidater; forretningsmann Eugene Yu, delstatsrepresentant Delvis Dutton, sykepleier Diane Vann, kongressrådgiver og partiets kandidat i 2008, John Stone og entreprenør Rick Allen, som tapte nominasjonen i 2012. Jeg tror Allen tar dette, men trolig går det til ny runde i august. Dutton og Yu kjemper om den andre plassen.

  I GA-13 får David Scott (D) ubetydelig intern motstand fra forretningsmann Michael Owens, og i GA-14 får Tom Graves (R) en like ubetydelig utfordring fra konsulent Ken Herron.

  ga-deal
  Deal or no deal? (*trombonelyd*)

  Guvernør Nathan Deal (R) får intern motstand fra borgermester David Pennington og delstatens skoleinspektør John Barge. Han skal allikevel være trygg.

  Til administrasjonsminister stiller borgermester Gerald Beckum og finanskonsulent Doreen Carter for demokratene. Carter har en klar ledelse på den eneste målingen jeg har sett av dette valget.

  Til forsikringskommisjonær stiller tidligere delstatsrepresentant Keith Heard og forsikringsagent Liz Johnson. Sistnevnte har en klar ledelse på den eneste målingen jeg har sett.

  Til sist er det et svare kaos når det gjelder nominasjonene til skoleinspektør. Hele ni republikanere kjemper om nominasjonen: Professor Mary Kay Bacallao, tidligere fylkesråd Ashley Bell, stabssjef Mike Buck, forretningskvinne Sharyl Dawes, fylkesskolesjef Allen Bowles Fort, tidligere skolestyremedlem Nancy Jester, forsvarskontraktør Fitz Johnson, lærer Kira Willis og pensjonist Richard Woods.

  For demokratene stiller seks kandidater: Lærerne Tarnisha Dent, Jurita Mays og Rita Robinzine, de tidligere skolestyremedlemmene Denise Freeman og Valarie Wilson og delstatsrepresentant Alisha Morgan.

  Idaho

  I Idaho får senator Jim Risch (R) helt ubetydelig intern motstand fra webutvikler Jeremy Anderson, mens advokat Nels Mitchell (D) har like ubetydelig konkurranse fra advokat William Bryk.

  I ID-1 får Raul Labrador (R) intern utfordring fra en skokk nobodies: Selger Sean Blackwell, Lisa Marie, student Michael Greenway og lastebilsjåfør Reed McCandless.

  Den demokratiske delstatsrepresentant Shirley Ringo får intern konkurranse fra sosialarbeider Ryan Barone.

  id2-mike-simpson
  Hvor konservativ må man være i Idaho? Det finner Mike Simpson ut i natt.

  I ID-2 kan vi også få en sittende representant som kastes i primærvalget; Mike Simpson (R) utfordres fra høyre, ved advokat Bryan Smith, som har støtte fra flere nasjonale grupper. Dog virker det som at de fleste av dem sluttet å kaste penger på dette distriktet for flere uker siden, noe som kan tyde på at Simpson har vist seg sterkere enn de først trodde. Jeg tror han renomineres.

  Guvernør Butch Otter får en seriøs intern utfordring fra delstatssenator Russ Fulcher, pluss et par helt uinteressante kandidater. Otter bør vinne, men det er uvisst hvilken betydning det har at kongressmann Labrador nå har gått ut med full støtte til Fulchers kampanje, og sogar driver valgkamp sammen med ham.

  På demokratisk hold får skolestyrepresident A. J. Balukoff helt ubetydelig intern konkurranse.

  Viseguvernør Brad Little (R) utfordres internt av fylkeskommisær Jim Chmelik, men skal være trygg.

  Administrasjonsministerposten blir ledig og fire republikanere kjemper om nominasjonen: Tidligere Speaker i Delstatshuset, Lawerence Denney; fylkesfunksjonær Phil McGrane og de tidligere delstatssenatorene Evan Frasure og Mitch Toryanski.

  Regnskapsfører Deborah Silver og forfatter Lane Startin kjemper om den demokratiske nominasjonen til finansminister.

  Controller Brandon Woolf (R) utfordres internt av forretningsmann Todd Hatfield, som tok 44% i primærvalget i 2010. Justisminister Lawrence Wasden (R) utfordres internt av advokat Chris Troupis.

  Endelig blir jobben som skoleinspektør ledig, og fire republikanere kjemper om nominasjonen: Lærer John Eynon, inspektør Andy Grover og rektorene Randy Jensen og Sherri Ybarra.

  Kentucky

  KY-Mitch-McConnell
  Flertallsleder, mindretallsleder eller pensjonist i januar?

  Kentucky har et spennende senatsvalg i år, og det er knyttet en del interesse til det republikanske primærvalget også, der hovedmotstanderne er senator Mitch McConnell og investor Matt Bevin.

  McConnell er mindretallsleder for republikanerne i Senatet, og som leder må han naturlig nok inngå en del kompromisser og stå for ting han ikke nødvendigvis personlig støtter. Bevin, som er sterkt Tea Party-inspirert, kan derimot tillate seg å være mye mer ideologisk ren. McConnells valgkampmaskineri har imidlertid vært flinke til å peke på selvmotsigelser i Bevins politiske historie. Jeg tror Bevins støtte er oppskrytt, og tipper McConnell vinner greit. Også tre ubetydelige kandidater stiller.

  På demokratisk side har også administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes tre nobodies mot seg.

  Auksjonarius Charles Hatchett og student Wesley Bolin stiller for demokratene i KY-1, mens aktivist Ray Pierce utfordrer John Yarmuth (D) i KY-3.

  I KY-5 stiller advokat Ken Stepp og pensjonist og konspiranoiateoretiker Billy Ray Wilson for demokratene.

  I KY-6 stiller stiller utdanningsaktivist Elisabeth Jensen og pensjonist Geoff Young for demokratene. Jensen bør gjøre kort prosess med Young.

  Oregon

  OR-Jeff-Merkley
  Hvem kan slå ut Jeff Merkley? Trolig ingen.

  Også i Oregon har republikanerne et interessant primærvalg til senatsvalget. Kirurg Monica Wehby har samlet inn klart mest penger, men også delstatsrepresentant Jason Conger er en seriøs kandidat. Wehby gjorde det neppe enklere for seg selv da hun avslo å møte Conger i debatt, men hun har hatt en ledelse på de siste målingene som er offentliggjort.

  Wehby er mer moderat enn Conger, men har gjort det skralt i de avisredaksjonene hun har gjort intervjuer med, og det er de som frykter at hun vil falle igjennom i tv-debatter til høsten. Det har også kommet en del grums fra hennes tidligere samboer, men siden han har gått ut med offentlig støtte til hennes kampanje er det vanskelig å si om det får noen effekt.

  Tre andre republikanere stiller også; i tillegg får senator Jeff Merkley (D) intern utfordring fra et par demokrater.

  I OR-1 stiller vinbonde Delinda Morgan, ingeniør Bob Niemeyer og skadedyrkontrollør Jason Yates for republikanerne.

  I OR-2 får Greg Walden (R) intern konkurranse fra fylkeskommisjonær Dennis Linthicum, som neppe har samlet inn nok penger til å kunne tas på alvor. For demokratene stiller telekommunikasjonsarbeider Aela Cristofferson, tidligere borgermester Barney Spera og advokat Frank Vulliet.

  I OR-5 får Kurt Schrader (D) intern konkurranse fra sykepleier Anita Brown. For republikanerne stiller tidligere kongressrådgiver Ben Pollock og fylkeskommissær Tootie Smith. Pengeinnsamlingen har vært svært dårlig for begge og jeg kjenner ikke til noen målinger herfra.

  OR-John-Kitzhaber
  Allerede historisk: John Kitzhaber

  Guvernør John Kitzhaber (D) går for en fjerde valgperiode, men får intern konkurranse fra forretningsmann Ifeanyichukwu Diru. Kitzhaber er allerede den eneste guvernør i Oregons historie som har sittet i mer enn to perioder.

  For republikanerne stiller delstatsrepresentant Dennis Richardson, eiendomsmegler Bruce Cuff og forretningsfolkene Tim Carr, Gordon Challstrom, Darren Karr og Mae Rafferty. Jeg anser Richardson som klar favoritt.

  Pennsylvania

  Endelig har vi Pennsylvania, som ligger på en delt femteplass med Illinois når det gjelder antall kongressdistrikt. Dog er det færre utsatte seter og spennende nominasjoner i denne delstaten.

  I PA-5 stiller sveiser Thomas Tarantella og advokat Kerith Taylor for demokratene.

  I PA-8 stiller forlegger Shaughnessy Naughton og veteran Kevin Strouse for demokratene. Dette valget har vært hauset opp av noen demokrater, men jeg anser begge som altfor svake til å ha noen sjanse i november. Sentrumsorienterte Strouse har det nasjonale partiet i ryggen, mens mange av de lokale heller vil ha den mer progressive Naughton.

  I PA-9 stiller veteran Travis Schooley og forretningsmann Art Halvorson mot kongressmann Bill Shuster (R). Greit gjenvalg.

  I PA-12 stiller psykolog Erin McClelland og veteran og tidligere kongressrådgiver John Hugya for demokratene.

  pa13 daylin leach
  Venstresidens håp: Daylin Leach

  PA-13 blir åpen fordi kongresskvinne Allyson Schwartz stiller til guvernør. I det demokratiske primærvalget kjemper lege Val Arkoosh, delstatsrepresentant Brendan Boyle, delstatssenator Daylin Leach og tidligere kongresskvinne (1993-5) Marjorie Margolies om nominasjonen.

  Margolies er svigermoren til Chelsea Clinton, og bruker Bill Clintons støtte i sine valgreklamer. Hun har imidlertid ikke greid å samle inn mye penger. Arkoosh har nære bånd til Schwarz, og har samlet inn nok cash til å kjøre en del reklamer. Leach er den mest venstrevridde i dette valget, og har mange aktivister på sin side. Boyle er fra Philadelphia, der partimaskinen er oppsatt på å skaffe seg byens tredje kongressrepresentant.

  Alle fire kan i utgangspunktet vinne her.

  For republikanerne stiller forretningsmann Dee Adcock og veteran Bev Plosa-Bowser.

  I PA-14 møter Michael Doyle (D) intern konkurranse fra pastor Janis Brooks.

  I PA 16 stiller advokat og tidligere delstatsrepresentant Tom Boughton og forsker Raj Kittappa for demokratene.

  Pilot Matt Dietz, racerbileier Matt Connolly og fylkesobdusent Dave Moylan stiller for republikanerne i PA-17.

  pa13-allyson-schwartz
  Guvernør eller pensjonist? Allyson Schwartz

  Til sist er det heftig kamp om de demokratiske nominasjonene både til viseguvernør- og guvernørvervet. Tidligere miljøminister Kathleen McGinty, finansminister Rob McCord, kongresskvinne Allyson Schwartz og forretningsmann Tom Wolf stiller alle til guvernør.

  Alle målinger har vist Wolf i teten, og de tre andre kandidatene har kappes om å fremstille ham som en republikaner i fåreklær. De har imidlertid ikke nok penger (og tid) til å snu dette, så jeg tror han vinner i natt.

  Tidligere kongressmann Mark Critz; fylkeskommissær Mark Smith; delstatssenator Mike Stack, delstatsrepresentant Brandon Neumann og bystyremedlem Brad Koplinski stiller til viseguvernør. Vanskelig å spå, men Stack har hatt flest TV-reklamer og Critz har et sterkt navn i det vestlige Pennsylvania, som han har representert i Kongressen.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også