Mer

  Morgenkaffen tirsdag 20. mai: Veterantrøbbel for Obama mens USA og Kina krangler om cyberangrep

  God morgen! Det er «Super Tuesday», og Mor­gen­kaffen er servert. I dag er det primærvalg i seks delstater og du finner en oversikt over det du trenger å vite her.

  “Ninety-seven percent of the world’s scientists tell us this is urgent. Why? Because if crops can’t grow, there will be food insecurity. If there are stronger more powerful storms, things will change in a hurry.”

  Utenriksminister John Kerry snakket blant annet om klima i en avgangstale for Boston College mandag.

  #AMPOL-NYTT

  Washington Times meldte mandag at den innkommende Obama-administrasjonen ble varslet sent i 2008 om at det var problemer og feil med rapporteringen av ventelister på veteransykehus. Veteran Affairs-ansatte ved veteransykehus i Phoenix og Fort Collins, Colorado har nå rapportert om at sykehusene har trikset med ventelistene, for å skjule at veteraner måtte vente måneder på nødvendig medisinsk behandling. Avsløringene har startet en debatt om hva Obama-administrasjonene visste og om hva de foretok seg på bakgrunn av den informasjonene de disponerte. Pressetalsmann i Det hvite hus, Jay Carney, insisterer imidlertid på at presidenten ikke visste om hendelsene før det ble rapportert av CNN.

  En føderal dommer omgjorde Oregons forbud mot likekjønnede ekteskap mandag, med begrunnelse om at et slikt forbud ikke er konstitusjonelt. Delstatens demokratiske justisminister Ellen Rosenblum anbefalte dommeren om å omgjøre forbudet, og hun uttalte at hun ikke kommer til å anke vedtaket. Oregon blir en av syv stater der lokale eller føderale dommere har vedtatt at et forbud mot homofile ekteskap strider mot grunnloven.

  En ny Politico måling byr på dårlig nytt for demokratene i forkant av novembers mellomvalg. Blant velgere som har oppgitt at de sannsynligvis kommer til å stemme svarer 41 % at de vil stemme på en republikansk kandidat, mot 34 % som sier de vil stemme på en demokrat. 25 % oppgir imidlertid at de ennå er usikre. Kun 40 % gir Obamas arbeidsinnsats ”tommel opp”, og nesten halvparten ønsker å oppheve ”Obamacare”.

  Justisdepartementet siktet fem kinesiske militære for å stjele forretningshemmeligheter fra noen av USAs største selskaper, blant annet Westinghouse, på en pressekonferanse mandag. Tjenestemenn i justisdepartementet oppfordret kinesiske myndigheter til å sende de tiltalte til USA for å stilles for retten. Kinesiske myndigheter nekter bestemt for å ha vært involvert i å stjele forretningshemmeligheter. New York Times melder at det forekommer ytterst sjeldent at USA anklager andre lands tjenestemenn for cyberspionasje, og at hendelsen bidrar til å øke spenningsforholdet mellom Kina og USA som begge har anklaget hverandre for å bedrive hacking og cyberangrep.

  Republikanerne i Representantenes hus har inkludert en bestemmelse i et nytt utgiftsforslag som tillater skoler å droppe å følge strenge ernæringsstandarder i deres frokost og lunsjtilbud dersom skolene kan vise at dette ikke er økonomisk hensiktsmessig. Formuleringen blir ansett for å være en utfordring til førstedame Michelle Obama som har arbeidet hardt for strengere ernæringskrav i skolene, og hun har spesielt forsvart ernæringsreglene som ble vedtatt i 2012. Ifølge republikanerne i Huset, derimot, er bestemmelsen inkludert som en respons på lokale skoler som sliter med å oppfylle kravene.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Aller først: Her ligger oversikten for nattens primærvalg i seks delstater.

  Georgia: Den siste målingen fra Insider Advantage av det republikanske senatsprimærvalget finner forretningsmann David Perdue i tet med 26% og kongressmann Jack Kingston og tidligere administrasjonsminister Karen Handel på delt andreplass med 17% hver. Kongressmennene Phil Gingrey og Paul Broun har hhv 11% og 10%.

  Kentucky: Konservative Gravis har målt dagens republikanske senatsprimærvalg og finner senator Mitch McConnell (R-Kentucky) med en 48-34 ledelse over utfordrer Matt Bevin.

  Mississippi: I det republikanske senatsprimærvalget har delstatssenator Chris McDaniel nå en knapp 43-39 ledelse på senator Thad Cochran (R-Mississippi). Valget finner sted om to uker.

  New Hampshire: Vox Populi har målt, og finner at senator Jeanne Shaheen (D) leder 47-35 på Scott Brown (R) og 45-34 på Bob Smith (R).

  Oregon: Mer trøbbel for senatskandidaten Monica Wehby (R): Hennes tidligere ektemann anklaget henne for trakassering da de gikk gjennom en skilsmisse i 2007. Wehby avviste anklagene den gangen. Siden alle stemmer i Oregon er poststemmer, kommer dette trolig for sent til å utgjøre noe problem i primærvalget, men det kan bli et problem i november.

  West Virginia: Rasmussen har målt senatsvalget og finner kongresskvinne Shelley Moore Capito (R) med en 48-39 ledelse på administrasjonsminister Natalie Tennant (D).

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Visepresident Joe Biden skal headline en innsamling for Det (nasjonale) demokratiske paritet (DNC) i huset til klimaaktivist Tom Steyer. Milliardæren Steyer er en av de største donorene til demokratene, og han har tidligere arrangert fundraisere for demokratene hvor både Barack Obama og Senatets majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) har deltatt.

  Tidligere senator Jim Webb (D-Virginia, 2007-2013), som nå er 68 år gammel, uttalte mandag at han slutter seg til den offentlige debatten i USA på ny og at han ikke utelukker å stille i 2016. På spørsmål om han vurderer å stille svarte Webb: ”min kone og jeg tenker på hva det neste vi skal gjøre er. Jeg bryr meg om landet, og det skal vi finne ut av.”

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «‘Super Tuesday’: Primærvalg i seks delstater», av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk.no): «En av årets heftigste valgnetter venter – det er første runde av nominasjonen i Arkansas og Georgia, samt primærvalg i Idaho,Kentucky, Oregon og Pennsylvania. Som vanlig skriver jeg kun om seter der det er konkurranse om nominasjonen.» LINK

  “He KNEW! Obama told of Veterans Affairs health care debacle as far back as 2008”, av Jim McElhatton (Washington Times): “The Obama administration received clear notice more than five years ago that VA medical facilities were reporting inaccurate waiting times and experiencing scheduling failures that threatened to deny veterans timely health care — problems that have turned into a growing scandal.” LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også