Mer

  «The Fix» om demokratenes 2016 felt: Hillary Clinton i en egen divisjon

  Foto: Det hvite hus.
  Foto: Det hvite hus.

  To år og seks måneder før presidentvalget har Washington Post-bloggen The Fix dommen klar. De har sagt det før og sier det igjen: Hillary Clinton vinner demokratenes nominasjon hvis hun velger å stille. Det er imidlertid flere utfordrere i det demokratiske feltet i både andre, tredje og fjerde divisjon.

  ”Den eneste som kan stoppe Hillary Clinton fra å bli demokratenes presidentkandidat er Hillary Clinton selv”, skriver Chris Cillizza.

  Slik det ser ut nå finnes det ingen demokrater med reelle muligheter til å utkonkurrere Clinton, dersom hun stiller. I tillegg har Clinton en langt bedre posisjon enn det hun hadde i 2008; da startet hun også som favoritt, men tapte mot overraskelsesmannen Obama.

  Det blir imidlertid påpekt at det er langt fra gitt at Clinton faktisk stiller. Den tidligere førstedamen, New York-senatoren og utenriksministeren fyller 69 år like før valget i 2016, og helsen er det eneste som kan stoppe henne.

  Chris Cillizza har rangert de potensielle demokratiske kandidatene i ulike divisjoner:

  1. divisjon (”Clinton vingen”)

  Hillary Clinton: For øyeblikket er hun en solkeklar favoritt i det demokratiske feltet.

  2. divisjon (”Så hun stiller ikke?!?!?!?”)

  Joe Biden: Visepresidenten talte for forretningsledere fra Des Moines på et lobby-event i Washington D.C. tidligere denne måneden og reiste også til South Carolina denne uken i forbindelse med en innsamling til det demokratiske partiet i delstaten. Med andre ord: Biden ønsker å bli president, men han vet at det skal svært mye til for å kunne utfordre Clinton.

  Martin O’Malley: O’Malley sin andre og siste periode som Maryland-guvernør utgår i løpet av året, og guvernøren jobber hardt med å få oppmerksomhet rundt sine presidentambisjoner. En nylig artikkel i Politico avslørte at O’Malley har fått grønt lys av Clinton til å fremme sine presidentmuligheter, men dersom Clinton stiller får O’Malley det tøft – sannsynligvis for tøft.

  Elizabeth Warren: Massachusetts senatoren har fått en solid base med støttespillere for sin motstand mot ”big business” og sosiale forskjeller, og hun har en plattform som kunne ført til en spennende valgkamp mot Clinton. The Fix fremholder imidlertid at Warren ikke kommer til å stille mot Clinton. Hvis Clinton ikke stiller vil hun, sammen med Biden, seile oppe som favoritt.

  3. divisjon (”Så det er en sjanse…?”)

  Andrew Cuomo: New York guvernørens 2016 odds har forverret seg markant det siste året, ifølge The Fix. Cuomo har vært lite ivrig etter å være i medias nasjonale søkelys, noe mange tolker som et tegn på at han ikke er interessert i å stille i 2016.

  Kristen Gillibrand: Hvis Hillary ikke stiller mener The Fix at Gillibrand har gode muligheter til å vinne demokratenes nominasjon. New York senatorens arbeid med å forhindre seksuelt misbruk i militæret har gitt henne mye oppmerksomhet innad i partiet, og hun har gode forutsetninger for å samle inn mye penger.

  Deval Patrick: Det har vært lite oppmerksomhet rundt Massachusetts-guvernøren etter at han uttalte at han ikke utelukker 2016 tidligere i vår. Patrick er en engasjerende taler, og kan få et fortrinn dersom han skulle bli den eneste afro-amerikaneren i det demokratiske feltet.

  Brian Schweitzer: Den tidligere Montana-guvernøren ønsker å bli USAs neste president. Schweitzer er karismatisk, og hans populistiske trekk kan gi ham en boost i steder som Iowa.Men har han det som trengs utenfor Iowa?

  4. divisjon (”Kanskje… Men sannsynligvis ikke”)

  John Hickenlooper: Colorado-guvernøren ser ut til å være i god posisjon til å vinne sin andre periode i høst, og hvis han vinner, så blir han fort et 2016 navn. Det er dog vanskelig å vite om Hickenlooper faktisk har et ønske om å bli president, ifølge The Fix.

  Amy Klobuchar: Det spås at den ambisiøse Minnesota senatoren kommer til å stille som presidentkandidat i løpet av sin politiske karriere, men det skjer sannsynligvis ikke i 2016. Iallefall ikke om Hillary Clinton stiller.

  Jay Nixon: Nixon sitter sin andre periode som guvernør i den republikanske delstaten Missouri, noe som ikke er en dårlig CV å stille til presidentvalg på.

  Mark Warner: Den populære senatoren i svingstaten Virginia valgte, noe uventet, å ikke stille i 2008. Han vil bli hørt hvis han stiller i 2016, men det stilles spørsmål ved om en så moderat kandidat kan vinne demokratenes nominasjon i dagens politiske klima.

  Uenig i The Fix sine vurderinger?

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også