Mer

  Morgenkaffen mandag 19. mai: Julián Castro til Washington mens snakket om Hillarys helse fortsetter

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «This is a strong, smart leader who is going to be a terrific president. And I don’t care what Reince Priebus says, they do not want Hillary Clinton, because they know she is going to ignite a spark and enthusiasm across this country and she has got the strongest resume for president of anyone who’s run in a very long time.»

  Senator Claire McCaskill (D-Missouri), som allerede støtter et Hillary Clinton kandidatur i 2016, om republikanernes motiver bak Hillary-angrepene på NBCs «Meet the Press» i går.

  #AMPOL-NYTT

  Julián Castro, den demokratiske ordføreren i San Antonio, blir president Barack Obamas nye minister for boliger og urban utvikling (Department of Housing and Urban Development, HUD). Det 39 år gamle politiske talentet tar med dette steget opp på den nasjonale arenaen, noe mange demokrater lenge har håpet han ville gjøre. Castro gjorde seg bemerket med sin keynote-tale under Det demokratiske partiets 2012 konvent i Charlotte, North Carolina. Washington Post mener Castro er en mulig utfordrer til senator Ted Cruz (R-Texas) i 2018, mens Politico mener mannen har gode sjanser til å bli Hillary Clintons visepresidentkandidat. Politico spekulerer i om republikanerne vil benytte anledningen til å kjøre kandidaten hardt under senatshøringen for å lage riper i lakken, eller om de vil ta det rolig for å ikke fornærme latino-velgere, en gruppe Det republikanske partiet foreløpig sliter med å nå.

  Republikanerne i huset styrker innsatsen mot det de mener er maktmisbruk i det nye Consumer Financial Protection Bureau, skriver The Hill. Byrået ble til etter et forslag fra senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) og er populært blant demokratene. Republikanerne reagerer på sin side på at byrået bruker bøter de får inn fra finanssektoren for å betale for egne undervisningsprogrammer, og mener dette lett kan skape perverse insentiver når man blir avhengig av en viss sum innbetalt. Tidligere har republikanere i Senatet prøvd å hindre byrået i å fungere ved å nekte å godkjenne dets sjef Richard Cordray, noe som fikk demokratene til å endre reglene slik at et vanlig flertall fikk nominasjoner igjennom.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Aller først: Påmeldingsfristen er ute i delstaten Washington. Dernest minner jeg om morgendagens primærvalg i ikke mindre enn seks delstater; en full oversikt kommer i morgen tidlig! Det er det nærmeste vi kommer Super Tuesday på en stund.

  Iowa: Lokalavisen Des Moines Register gir sin støtte til delstatssenator Joni Ernst i det republikanske senatsprimærvalget. Denne avisen er av de få rundt om i landet som fortsatt har en viss innflytelse på sine lesere når det gjelder støtteerklæringer.

  Kentucky: En måling fra senatsvalget i Kentucky viser fortsatt jevnt løp med 43% til Alison Lundergan Grimes (D) og 42% til minoritetsleder i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky). Sistnevnte har en solid 55-35 ledelse i Det republikanske primærvalget mot investor Matt Bevin.

  Louisiana: En demokratisk måling gir senator Mary Landrieu (D-Louisiana) hele 48% i første runde mot 29% for kongressmann Bill Cassidy (R). I andre runde tar begge 49%.

  Maine: Maines uavhengige senator Angus King har gått ut med offentlig støtte til sin republikanske kollega Susan Collins i henne gjenvalgsforsøk… og samtidig gitt sin støtte til senator Jeanne Shaheen (D) i New Hampshire.

  Nebraska: Rasmussen har målt senatsvalget og har Ben Sasse (R) med 51% mot Dave Domina (D) med 34%.

  Rasmussen har også målt guvernørvalget i Nebraska, der Pete Ricketts (R) leder 47-40 på Chuck Hassebrook (D).

  New York: Nok en fagforening støtter delstatssenator Adriano Espaillat i hans forsøk på å slå ut kongressmann Charlie Rangel (D-New York, 13. distrikt) i det demokratiske primærvalget.

  Oregon: Senatskandidat Monica Wehby (R) har fått gammelt grums brukt mot seg noen få dager før primærvalget. Hun skal ha «forfulgt» en tidligere kjæreste, og politiet ble trukket inn i affæren. Imidlertid har den tidligere kjæresten gått ut med offentlig støtte til hennes kampanje, så det har trolig ikke skjedd noen stor skade.

  Pennsylvania: En måling fra Muhlenberg College av det demokratiske guvernørprimærvalget gir Tom Wolf 37% mot 14% for Allyson Schwartz, 9% for Rob McCord og 5% for Katie McGinty.

  Texas: Gravis har målt det 4. distriktet forut for andre runde av det republikanske primærvalget 27. mai, og finner den 91-årige (!) kongressmannen Ralph Hall med en 46-38 ledelse på utfordrer John Ratcliffe.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Den uavhengige senatoren Bernie Sanders (I-Vermont) vurderer å utfordre Hillary Clinton fra venstresiden melder Washington Post. Vi har tidligere skrevet om Sanders’ intensjoner her. Han frykter at Clinton vil legge seg for langt til høyre, og mener USA trenger en stemme som er klart på venstresiden. Samtidig uttaler Sanders at han ikke vil bidra til at en høyrevridd republikaner vinner, slik mange mente at Ralph Nader fra De grønne gjorde i 2000.

  Politico har spurt lokale republikanske valgkampstrateger om hvem av de potensielle presidentkandidatene de foretrekker å få på besøk av. Kanskje litt overraskende vinner senator Rand Paul (R-Kentucky), som et økende antall republikanere mener har stor appell blant uavhengige velgere. New Jersey-guvernør Chris Christie (R) kaprer en andreplass, på tross av «Bridgegate,» mens Wisconsin-guvernør Scott Walker ligger som nummer tre. Christie fenger mest på østkysten og i midtvesten, mens Walker slår godt an i sørstatene. Paul gjør det jevnt over bra i alle regioner. Senator Ted Cruz (R-Texas) er en populær nummer fire med sin appell til konservative donorer og aktivister.

  Karl Rove, som ledet valgkampene til George W. Bush og grunnla super PACen «American Crossroads», har kommet i hardt vær etter sine kommentarer om Hillary Clintona helse. Etter å ha vært spak tidligere i uka var han mer selvsikker på FOX News Sunday, der han holdt fast ved at «a concussion is, by definition, a traumatic brain injury.» På NBCs Meet the Press ga Reince Priebus, lederen for Den republikanske nasjonale komité (RNC) , Rove delvis støtte når han understreket at folk som Reagan, McCain og Cheney alle har måttet tåle spørsmål om alder, helse og potensielle skader.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Quixotic ’80 Campaign Gave Birth to Kochs’ Powerful Network» av Nicholas Confessore (The New York Times): Om dannelsen av det innflytelsesrike Koch-nettverket og Cato Institute. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også