Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Washington

  Midt oppe i alle primærvalgene i mai har vi også en liten håndfull delstater der påmeldingsfristen går ut og delstaten Washingtons frist gikk ut fredag. I tillegg til alle ti seter i Huset er 3/4 av delstatsforsamlingen på valg (delstatsvervene velges i presidentvalgår). Pr. nå ser det ut til at bare ett kongressdistrikt er i nærheten av å være utsatt.

  Det første kongressdistriktet holdes av den tidligere Microsoftansatt Suzan DelBene (D), som tapte for kongressmann Dave Reichert (R) i det åttende distriktet i 2010. Etter nytegningen av distriktene (og utvidelse av delegasjonen med ett distrikt) i 2011, ble hun valgt i 2012.

  Advokat Ed Moats, sosialarbeider John Orlinski, Robert Sutherland og tidligere Microsoftarbeider Pedro Celis stiller for republikanerne; sistnevnte er favoritt til å gå videre sammen med DelBene. Trolig demokratisk er den beste vurderingen foreløpig.

  I det 2. distriktet er demokrat Rick Larsen klar for gjenvalg mot teknologiansatte B. J. Guillot (R).

  I det 3. distriktet får Jamie Herrera Butler (R) ubetydelig konkurranse av pilot Michael Delavare (R) og forretningsmann Bob Dingethal (D).

  Distrikt 4 holdes av republikaneren Doc Hastings, som ikke tar gjenvalg til høsten. Hele åtte republikanere kjemper om dette setet, som er det mest konservative i Washington.

  Kandidatene er delstatssenator Janea Holmquist, tidligere fotballproff og senatskandidat Clint Didier, tidligere delstatsrepresentant Dan Newhouse, advokat George Cicotte, fotograf Gavin Seim, Tea Party-aktivist Gordon Pross, Kevin Midbust og forretningsmann Glen Stockwell. Her må de tre førstnevnte anses som favoritter.

  For demokratene stiller tidligere kongressrådgiver Estakio Beltran og forretningsmann Tony Sandoval.

  I distrikt 5 kommer republikaner Cathy McMorris Rodgers til å slå indianeraktivist Joe Pakootas (D) og Tom Horne (R).

  Distrikt 6 holdes av tidligere delstatssenator Derek Kilmer (D), som får ubetydlig konkurranse fra eiendomsmegler Marty McClendon (R).

  Distrikt 7 er det mest demokratiske i delstaten og holdes av Jim McDermott. For republikanerne stiller programmerer Scott Sutherland og aktivist Craig Keller.

  I distrikt 8 sitter den før omtalte republikaneren Dave Reichert, som utfordres av to demokrater; forretningsmann Jason Ritchie og Keith Arnold.

  I distrikt 9 utfordres demokraten Adam Smith av aktivist Donovan Rivers (D) og videoprodusent Doug Basler (R).

  Endelig har vi distrikt 10, der demokraten Denny Heck kommer til å vinne greit mot fylkesråd Joyce McDonald (R).

  Demokratene har et moderat flertall i delstatshuset; det tror jeg kommer til å fortsette. Delstatssenatet er imidlertid svært jevnt (det styres i dag av republikanerne, sammen med et par sentrumsorienterte demokrater) og kan vippe begge veier.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også