Mer

  Morgenkaffen fredag 16. mai: Kamp om valgkampdonasjoner mens Rubio lover innvandringsreform med republikansk flertall i Senatet

  God morgen! Det er fredag, og Mor­gen­kaffen er servert. «Fun Fact Fredag» publiseres som vanlig rundt lunsjtider.

  «It is an honor for us to join in your memories, to recall and to reflect, and above all to reaffirm the true spirit of 9/11: love, compassion, sacrifice and to enshrine it forever in the heart of our nation»

  President Barack Obama talte torsdag ved åpningen av det nye 9/11 museet på Manhattan i New York City.

  #AMPOL-NYTT

  Flere sentrale skikkelser i og rundt Det republikanske partiet møttes i Virginia i går. Washington Posts Robert Costa var den eneste journalisten som fikk innpass. De la en slagplan for 2014 og jobbet med et manifest.

  Senatets majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) annonserte torsdag et forslag til en grunnlovsendring som vil sette nye grenser på valgkampdonasjoner fra selskaper og foreninger. Det er Høyesteretts bestemmelse fra 2010 (kjent som «Citizens United») det nye forslaget søker å endre, et forslag som gjorde det mulig for bedrifter og foreninger å donere ubegrensede midler til såkalte Super PACs. «No one should be able to pump unlimited funds into political campaigns, whether they are Democrat, Republican or independent,» sa Reid fra gulvet i Senatet igår. I følge CNN vil forslaget mest sannsynlig bli godkjent av den juridiske komiteen, men møte sterk motstand i Senatet. Utspillet er med andre ord en brikke i Reid og demokratenes mellomvalgstrategi.

  Torsdag gjorde republikanere i Senatet det klart at dersom de vinner tilbake flertallet i november, så vil de reformere innvandringslovene, melder The Hill. Kontroll av Senatet vil la republikanerne gjennomføre lovgivning på sine egne premisser, som vil kunne ha større sjanse å bli godkjent i det republikansk kontrollerte Huset. Senator Marco Rubio (R-Florida), som selv var med på å utforme forslaget som allerede er vedtatt i Senatet, sa at han vil utforme et bedre lovforslag dersom republikanerne tar kontroll i 2015. Demokrater kontret med at dersom innvandringslovgivning ikke går gjennom iår, så vil det være for sent i 2015-16. “I certainly think we can make progress on immigration particularly on topics like modernizing our legal immigration system, improving our mechanisms for enforcing the law and I think if you did those things you could actually make some progress on addressing those who are [here] illegally,” sa Rubio onsdag.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Georgia: Nok en dag og to nye målinger av det republikanske senatsprimærvalget i Georgia. Ifølge GA Pundit leder Jack Kingston med 21%, mens Karen Handel og David Perdue har 20% hver, Phil Gingrey har 12% og Paul Broun 11%. Insider Advantage finner derimot fortsatt Perdue i tet, med 27% mot 19% for Kingston, 17% for Handel, 10% for Broun og 9% for Gingrey.

  Iowa: En ny måling av det republikanske senatsprimærvalget fra Loras College finner at delstatssenator Joni Ernst begynner å åpne opp en ledelse. Hun har 31%, mot 19% for forretningsmannen Mark Jacobs.

  Illinois: En måling av guvernørvalget for en republikansk gruppe finner investor Bruce Rauner (R) med en svært stor ledelse, 49-31 over guvernør Pat Quinn (D). Her trengs mye salt.

  North Carolina: Avtroppende kongressmann Howard Coble (R-North Carolina, 6. distrikt) har gitt sin støtte til distriktsadvokat Phil Berger foran 2. runde av det republikanske primærvalget 15.juli. Berger møter baptistpresten Mark Walker.

  Ohio: PPPs måling for demokratene i Ohio viser en liten ledelse til Ohio-guvernør John Kasich (R) over demokrat Ed FitzGerald; 47-43.

  Oklahoma: En måling finner jevnt løp i det republikanske senatsprimærvalget, med 34% til kongressmann James Lankford og 32% for delstatsrepresentant T. W. Shannon.

  Oregon: En intern måling for kirurg Monica Wehby gir henne en 41-24 ledelse over delstatsrepresentant Jason Conger i det republikanske senatsprimærvalget.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Hillary Clinton leder fortsatt på håpefulle republikanere i den notorisk viktige vippestaten Ohio, ifølge en ny måling fra Quinnipac University. Marginene har imidlertid blitt mindre siden sist. Clinton leder 48-39 mot Jeb Bush. For tre måneder siden hadde Clinton 51% av stemmene over Bush sine 36%. Videre viser målingen at Clinton leder 47-40 over Marco Rubio, ned fra en 50-36 ledelse i februar. Når det kommer til Clinton mot Rand Paul leder Clinton 49-41. I februar hadde Clinton en 51-38 ledelse over senatoren fra Kentucky.

  Tidligere utenriksminister (2005-2009) Condoleezza Rice ønsker seg både Jeb Bush og Marco Rubio i 2016. Mer om det her.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The Clintons fight back, signaling a new phase in 2016 preparations«, av Philip Rucker & Zachary A. Goldfarb (Washington Post) LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også