Mer

  Morgenkaffen torsdag 15. mai: Obama kjemper for infrastruktur mens Bill Clinton forsvarer kona

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Four years ago, when we were just starting to clear away the damage from the financial crisis, the unemployment rate for construction workers stood at 20 percent — in fact, it was over 20 percent. Today, we’ve cut it by more than half.»

  President Barack Obama i en tale for Washington Irvin Boat Club i Tarrytown, New York, onsdag.

  #AMPOL-NYTT

  President Obama argumenterte for at infrastrukturforbedring er avgjørende for amerikansk økonomi i går. Han gikk samtidig til angrep på republikanerne i Kongressen for å være mer interessert i å gi skattelette til de rike fremfor å finansiere viktige infrastrukturprosjekter, i en tale i New York onsdag. Obama advarte om at føderal finansiering av transportprosjekter vil utgå dersom ikke Kongressen handler før sommeren. Republikanerne svarte med å si at hvis presidenten er opptatt av arbeidsplasser og infrastruktur bør han godkjenne oljerørledningen Keystone XL. ”Det er en stor utfordring å høre på presidenten snakke om å reformere systemet når han ikke tillater landets største ‘spade-klare’ infrastrukturprosjekt”, sa Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) i en uttalelse onsdag.

  Tidligere president Bill Clinton forsvarte onsdag Hillary Clinton etter at den republikanske strategen Karl Rove hintet om at Hillary kan ha fått en hjerneskade etter at hun fikk blodpropp i 2012. Bill uttalte at han var målløs etter Rove-kommentaren, og han sa også spøkefullt at Hillarys helse var langt bedre enn hans. Bill forsvarte også Hillarys håndtering av Benghazi – et område den tidligere utenriksministeren har blitt sterkt kritisert for av republikanerne siden senhøsten 2012 – med å si at ”etter min mening gjorde Hillary alt hun kunne ha gjort”.

  Seks måneder før mellomvalget i Kongressen har den amerikanske opinionen sterke innvendinger mot de sittende Kongressmedlemmene, i følge en ny Gallup-måling. 22 % av registrerte velgere oppgir at ”de fleste Kongressmedlemmene fortjener gjenvalg”, mens 72 % sier at de ikke gjør det. Andelen som oppgir at de fleste Kongressmedlemmer fortjener gjenvalg er den laveste Gallup har målt. Demokratiske velgere (28 %) er mer tilbøyelig til å si at de fleste medlemmene fortjener gjenvalg enn republikanere (22 %), mens uavhengige velgere (16 %) er minst tilbøyelig til å mene dette. Dette kommer imidlertid ikke til å ha stor innvirkning på gjenvalgsprosenten, som kommer til å ligge meget høyt også i høst.

  Som en del av deres mellomvalgsstrategi planlegger demokratene å introdusere lovgivning som vil muliggjøre at folk nedbetaler studielånet sitt til en lavere rente, melder The Hill. ”Arbeider Kongressen for de rike og mektige, for de som kan leie en hær av advokater og lobbyister? Eller jobber Kongressen for resten av Amerika?”, spør senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts), som leder arbeidet med lovforslaget.

  Hillary Clinton sa onsdag at hun er skeptisk til at Iran vil være villige til å inngå en omfattende atomavtale, samtidig som hun påpekte at Obama-administrasjonen har en god mulighet til å gi diplomatisk arbeid en mulighet, i en tale for America Jewish Committee. Clinton benyttet også anledningen til å forsvare hennes arbeid som utenriksminister, og fremhevet spesielt sin innsats i å hindre Iran fra å få mulighet til å skaffe seg atomvåpen, samt sin innsats for å forbedre forholdene mellom Israel og Palestina.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  California: Demokratenes kongressvalgkomite har offentliggjort en intern måling av Californias 31. distrikt, som er demokratisk, men holdes av en republikaner som ikke tar gjenvalg. Målingen gir forretningsmann Paul Chabot (R) 23%, borgemester Pete Aguilar (D) 15%, advokat Eloise Reyes(D) og tidligere kongressmann Joe Baca (D) 13% hver, Ryan Downing (R) 7% og Danny Tillman (D) og Lesli Gooch (R) 6% hver. Demokratene frykter selvsagt at to republikanere skal gå videre, og med tanke på det som skjedde for to år siden og at valgdeltagelsen er høyere blant republikanerne i juni, kan ikke et slikt scenario utelukkes.

  New York: Republikanernes guvernørkandidat i New York, Rob Astorino, har valgt fylkessheriff Christopher Moss til sin viseguvernørkandidat.

  North Carolina: Demokrat Clay Aiken ble tirsdag utropt til vinner av det demokratiske primærvalget i North Carolinas 2. distrikt 6. mai. Aiken vant knapt over nå avdøde Keith Crisco, og hadde så vidt over 40% av stemmene; grensen for en ny valgrunde i delstaten.

  Ohio: Ifølge Quinnipiac har Ohio-guvernør John Kasich (R) nå en solid 50-35 ledelse over sin demokratiske utfordrer, fylkeskommisær Ed FitzGerald.

  Pennsylvania: En måling fra Franklin & Marshall av det demokratiske guvernørprimærvalget gir Tom Wolf 33%, Allyson Schwartz 14%, Rob McCord 9% og Katie McGinty 5%. En tilsvarende måling fra Harper gir Wolf 50%, Allyson Schwartz og Rob McCord 15% hver og Katie McGinty 5%.

  South Dakota: En måling fra SurveyUSA viser tidligere South Dakota-guvernør Mike Rounds i tet med 44% foran demokrat Rick Weiland med 30% og tidligere senator Larry Pressler med 17%. Til tross for at han tidligere var republikaner tar Pressler flere stemmer fra demokratene.

  SurveyUSA har også målt guvernørvalget i South Dakota og finner South Dakota-guvernør Dennis Daugaard (R) med 57% mot 21 og 23 for de to demokratene.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Ifølge Politico er Maryland-guvernør Martin O’Malley (D) såpass fast bestemt på å stille som presidentkandidat at han allerede har ringt til Hillary Clinton for å forhøre seg om 2016. Clinton skal ha fortalt O’Malley at han må gjøre det han må gjøre. I den usynlinge nominasjonskampfasen innebærer det å samle inn penger, drive valgkamp for andre kandidater, reise landet rundt, og bygge plattformen for en valgkampmaskin, just in case.

  New Jersey guvernør Chris Christe (R) uttalte i går at han stoler på tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) når han sier at han ikke har bestemt seg for om han vil stille som presidentkandidat i 2016. Uttalelsen kom under en opptreden på det månedlige radio programmet «Ask the Guvernor» på tirsdag. Christie sa også at det ville blitt utfordrende å stille mot Bush på grunn av deres gode vennskap. ”Man vil helst stille mot personer man ikke liker”, la Christie til.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Can Democrats win when Obama’s not on the ticket?» Av Josh Kraushaar (National Journal): «By now, it’s accepted wisdom that Democrats perform better in presidential elections, when the electorate is more diverse and younger, while the GOP’s strength is in midterm elections, when their core voters are likelier to turn out. But it’s worth remembering that this is a recent phenomenon, thanks to the changing makeup of the Democratic Party under Barack Obama’s presidency—and there’s no guarantee it will continue unabated.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også