Mer

  Morgenkaffen onsdag 14. mai: Ny Tea Party-stjerne, Rove skaper Clinton-debatt og Obama snakker innvandring

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert. PS: Det var primærvalg i Nebraska og West Virginia i natt og vi byr dermed på en ekstra porsjon Valgsnacks i dag.

  «The American political system is an utter catastrophe. Our democracy has been hacked. The country is utterly and completely paralyzed. Hog-tied. And on a measure that will mean countless deaths in the future.»

  Tidligere visepresident Al Gore uttalte at pengeinnflytelsen i amerikansk politikk ødelegger for demokratiet på Chicago Theological Seminary mandag.

  #AMPOL-NYTT

  Tea Party-republikanere har fått en ny stjerne i Ben Sasse, vinneren av det republikanske senatsprimærvalget i Nebraska i går. Sasse, som noen allerede omtaler som Ted Cruz II, har tidligere jobbet i Bush-administrasjonen men snakker grasrotas språk flytende og overbevisende. Mer under dagens Valgsnacks.

  Den republikanske strategen Karl Rove har fått mye kritikk fra både venstre og høyre etter at New York Post meddelte at Rove skal ha uttalt at Hillary Clinton har en hjerneskade på en konferanse tirsdag. Clinton fikk blodpropp i 2012, noe som medførte at forklaringen hennes i forbindelse med terrorangrepet i Benghazi, Libya ble utsatt. ”Tretti dager på sykehus”, meldes det at Rove skal ha sagt, ”og når hun returnerer går hun med briller forbeholdt mennesker med en traumatisk hjerneskade. Vi må vite hva som skjer med det.” Til tross for kritikken – som blant annet påpeker at det var snakk om 3 dager, ikke 30 – så har Rove greid å øke spekulasjonene rundt helsesituasjonen til Clinton melder Washington Post-bloggen The Fix. Rove nektet imidlertid for at han benyttet de siterte ordene i et Fox News-intervju tirdag.

  President Barack Obama uttalte tirsdag at Kongressen har et lite vindu på mellom to til tre måneder til å vedta en innvandringsreform før oppmerksomheten på novembers mellomvalg tar (fullstendig) overhånd. Obama sa at jo nærmere man kommer mellomvalget desto vanskeligere blir det å få ting gjort og han argumenterte blant annet med at politiet blir hindret i å gjøre jobben sin fordi for mye ressurser brukes unødig på udokumenterte innvandrere. Obama-administrasjonen har steppet opp arbeidet med å presse leder av det depublikansk-ledede Huset John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) til å godta innvandringsreformen som ble vedtatt av Senatet i fjor. Boehners talsmann Michael Steel svarte følgende på vegne av Boehner, noe som er å anse som en reprise av gårsdagens uttalelser fra Boehner-leiren: ”We have a broken immigration system, but it is impossible to make progress until the American people — and their elected representatives — have faith that the President himself will actually enforce the law as written.”

  Et tverrpolitisk forsøk på å vedta den omstridte oljerørledningen Keystone XL i Senatet feilet mandag. Vedtaket for å godkjenne Keystone XL var en del av et større energiforslag, og flere demokrater uttrykte misnøye med at republikanerne presset inn en Keystone XL godkjennelse i lovforslaget. Lovforslaget fikk dermed ikke de nødvendige 60 stemmene i Senatet, noe som gjør det mindre sannsynlig at det vil komme noen løsning på dette før novembers mellomvalg.

  Michael Drewniak, hovedtalsmannen til New Jersey-guvernør Chris Christie (R), nektet tirsdag for at han hadde noe å gjøre med stengingen av George Washington broen i september i fjor. I vitnesbyrdet for en etterforskningskomité sa Drewniak at han ikke hadde noe kjennskap til denne ”rare, unødvendige og idiotiske episoden”. Komitén skal også etterforske om Christie visste om hendelsen, noe han har nektet for på det sterkeste siden avsløringene i fjor.

  Følg oss på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Aller først: Her kan du lese resultatene fra nattens valg i Nebraska og West Virginia.

  Kjapp oppsummering: Tidligere universitetspresident Ben Sasse (R) vant den republikanske senatsnominasjonen i Nebraska, og er dermed på det nærmeste klar for seks år i Washington. I Nebraskas republikanske guvernørprimærvalg har Jon Bruning erkjent nederlaget og gratulert forretningsmann Pete Ricketts med seieren. I det andre kongressdistriktet i West Virginia, som blir åpent til høsten, vant tidligere Maryland-politiker Alex Mooney den republikanske nominasjonen, og er knapp favoritt mot demokraten Nick Casey.

  Alaska: Senator Mark Begich (D-Alaska) leder med 5-8% på sine to sterkeste republikanske utfordrere. Tidligere justisminister og direktør for delstatens naturressursråd, Dan Sullivan, leder nå det republikanske primærvalget 40-26 over viseguvernør Mead Treadwell. Den kontroversielle advokaten Joe Miller, som tok nominasjonen i 2010, er helt nede på 14%.

  Samme måling gir Alaska-guvernør Sean Parnell (R) 37%, mot 27% for demokraten Byron Mallott og 17% for uavhengige Bill Walker.

  Arkansas: Kongressmann Tom Cotton (R), som har sett senator Mark Pryor (D-Arkansas) gå forbi seg på målingene den siste måneden, er ute med en intern måling som gir ham en 42-40 ledelse.

  Florida: En måling for en forretningsgruppe gir demokratenes guvernørkandidat Charlie Crist en syltynn 44-43 ledelse på Florida-guvernør Rick Scott (R).

  Den uavhengige kandidaten Ed Jany, som hadde demokratenes støtte i vippedistriktet FL-13, trekker seg fra valget. Jany var allerede i trøbbel etter at lokalpressen anklaget ham for å ha gitt villedende opplysninger om sin utdannelse. Dermed går den nyvalgte kongressmannen David Jolly (R-Florida, 13. distrikt) fra svakt til trygt republikansk, siden demokratene ikke stiller noen kandidater.

  Georgia: Tre målinger av det republikanske senatsprimærvalget kom ut tirsdag, den første fra St Leo University. David Perdue har 26%, Jack Kingston har 16%, Karen Handel har 15%, Paul Broun har 13% og Phil Gingrey 8%. Den andre er fra SurveyUSA og gir Perdue 27%, Kingston 19%, Handel 16% og Broun og Gingrey 10% hver. Den tredje er en intern måling for Handel og viser Perdue i tet med 22%, Handel med 20%, Kingston med 18%, Broun med 11% og Gingrey med 7%.

  SurveyUSA har også målt guvernørvalget i Georgia og finner guvernør Nathan Deal (R) med en klar ledelse i det republikanske primærvalget, samt en moderat 43-37 ledelse på demokrat Jason Carter. St Leo University har også målt, og finner Deal i tet med 38-35 over Carter.

  Hawaii: Senator Brian Schatz (D-Hawaii) har en 49-34 ledelse på kongresskvinne Colleen Hanabusa i det demokratiske primærvalget, ifølge PPP, som har målt for en demokratisk gruppe som støtter Schatz.

  Idaho: Fiskalkonservative Club for Growth stoppet for noen uker siden pengestøtten til advokat Bryan Smith, som utfordrer kongressmann Mike Simpson i det republikanske primærvalget. Det tyder på at Simpson har vist seg for sterk på interne målinger.

  Iowa: Delstatssenator Joni Ernst får støtte fra både Handelskammeret og NRA i det republikanske primærvalget.

  Maryland: En intern måling for Marylands republikanske guvernørkandidat Larry Hogan gir viseguvernør Anthony Brown (D) en 42-35 ledelse over Hogan. I det demokratiske primærvalget leder Brown med 34%, mot 20% for justisministerDoug Gansler.

  Michigan: Kongressmann John Conyers (D-Michigan, 13. distrikt) fikk for mange underskrifter erklært ugyldige, og er dermed ikke på stemmeseddelen til primærvalget i Michigan 5. august. Conyers kampanje sier i en pressemelding at de vil ta saken inn for domstolene.

  North Carolina: Den nyeste målingen fra PPP viser senator Kay Hagan (D-North Carolina) med en knapp 38-36 ledelse på delstatsrepresentant Thom Tillis (R). Imidlertid tar libertarianer Sean Haugh hele 11%, noe som er ganske urealistisk for en tredjekandidat. Blant Haughs velgere går 47% til Tillis og bare 27% til Hagan.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Senator Marco Rubio (R-Florida) har gitt sterke indikasjoner på at han ønsker å stille som presidentkandidat den siste tiden. Tirsdag antydet Rubio at han vil kunne stille selv om tidligere Florida-guvernør og Rubio-mentor Jeb Bush (R) stiller. ”Når man overveier å stille til president i USA, gjør man det basert på de kriterier man har dannet for seg selv. Jeg tror ikke det er slike beslutninger man gjør med en annens avgjørelse i tankene,” sa Rubio til National Press Club i Washington, D.C.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «GOP trio faces questions: Too much like Obama?» av Manu Jaju (Politico): «Ask virtually any Republican politician about Barack Obama, and you’ll hear a common critique: He was too green for the presidency and lacked critical executive experience. “He never even ran a lemonade stand,” South Carolina Sen. Lindsey Graham often says.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også