Mer

  Primærvalg i Nebraska og West Virginia

  I rekken av primærvalg i mai og juni har vi i dag kommet til Nebraska og West Virginia, to ganske små stater. Linker til valgsidene til Associated Press ligger nedenfor.

  Nebraska

  NE-Mike-Johanns
  En periode var nok: Mike Johanns

  Av kanskje størst interesse er den republikanske senatsnominasjonen i Nebraska, der Mike Johanns (R) går av etter en periode. Her kjemper tidligere finansminister Shane Osborn, bankier Sid Dinsdale, forretningsmann Clifton Johnson, universitetspresident Ben Sasse og advokat Bart McLeay om nominasjonen til et trygt sete.

  Her ser det i utgangspunktet ut til å bli meget jevnt løp mellom Osborne og Sasse, som har bedrevet en stadig bitrere valgkamp. Imidlertid er det tegn som tyder på at Osborne daler, mens Dinsdale har begynt å klatre. En repetisjon av 2012 kan således ikke utelukkes; der slåss justisminister Jon Bruning og finansminister Don Stenberg så skittent om nominasjonen at den i stedet gikk til delstatssenator Deb Fischer.

  For demokratene stiller advokat Dave Domina og veteran Larry Marvin; førstnevnte er klar favoritt.

  I NE-1 får Jeff Fortenberry (R) ubetydelig intern konkurranse fra veteran Dennis Parker og musiker Jessica Turek.

  I NE-2 får Lee Terry (R) ubetydelig intern konkurranse av forretningsmann Dan Frei. For demokratene stiller tidligere delstatssenator Brad Ashford og landskapsarkitekt Mark Aupperle.

  I NE-3 får Adrian Smith (R) ubetydelig intern konkurranse fra veteran Tom Brewer.

  I tillegg til de føderale valgene er det også et spennende republikansk primærvalg til guvernør. Justisminister Jonning, delstatssenatorene Tom Carlson og Beau McCoy, delstatsrevisor Mike Foley, advokat Brian Slone og forretningsmann Pete Ricketts stiller for republikanerne til et trygt republikansk verv.

  Her er det ganske åpent, men jeg holder en liten knapp på Bruning og Ricketts, med Foley som outsider. Bruning har fått støtte fra sittende guvernør Dave Heineman, mens Rickett støttes av bla. Sarah Palin og Texas-senator Ted Cruz.

  Finansminister Don Stenberg (R) stiller til gjenvalg, og finanskonsulent Christopher Costello stiller mot ham internt. Stenberg skal være trygg.

  Delstatsrevisor Foley stiller til guvernør, og revisor Larry Anderson og delstatssenator Charlie Janssen stiller for republikanerne.

  Til sist har vi justisministerjobben, som blir ledig fordi Jon Bruning stiller til guvernør. Den republikanske delstatssenatoren Pete Pirsch møter tre advokater i primærvalget; Brian Buescher, Mike Hilgers og Doug Peterson. For demokratene stiller advokatene Allan Eurek og Janet Stewart.

  West Virginia

  wv2-shelley-moore-capito
  Trolig ny senator: Shelley Moore Capito

  I West Virginia er det også et senatsvalg, som er interessant om ikke annet fordi det trolig skifter parti. Jay Rockefeller (D) tar ikke gjenvalg og demokratene stiller med administrasjonsminister Natalie Tennant, som får ubetydelig intern konkurranse fra psykolog David Wamsley og Dennis Melton.

  Republikanerne stiller med kongresskvinne Shelley Moore Capito. Også hun får helt ubetydelig konkurranse internt, fra takstmann Matthew Dodril og Larry Butcher.

  I WV-2 er det åpent sete, siden Capito stiller til Senatet. For republikanerne stiller advokat Robert Fluharty; bankmann og tidligere delstatssenator Steve Harrison; tidligere handelskommissær Charlotte Lane; tidligere delstatspartileder og delstatssenator i Maryland, Alex Mooney; ingeniør Jim Moss; farmasøyt Ken Reed og konsulent Ron Walters. Her er det umulig å si noe om hvem som vinner, men de tre som har brukt noe særlig penger, er Mooney, Lane og Reed.

  På demokratisk side stiller advokat og tidligere delstatspartileder Nick Casey, som er klar favoritt, og delstatsrepresentant Meshea Poore.

  Endelig, i WV-3 får Nick Rahall (D) en intern utfordring fra veteran Richard Ojeda.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også