Mer

  Morgenkaffen tirsdag 13. mai: Clay Aikens utfordrer er død og det er primærvalgdag i to delstater

  God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Listen, I’m going to be 65-years-old in November. I never thought I’d live to be 60. So I’m living on borrowed time

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), sitert Politico, er sikker på at han fortsetter som speaker etter mellomvalget, men han tviler på at han sitter en hel periode.

  #AMPOL-NYTT

  Forretningsmann og tidligere handelsminister Keith Crisco, som lå rett bak tidligere Idol-deltaker Clay Aiken i opptellingen etter det demokratiske primærvalget i North Carolinas 2. distrikt, døde brått mandag. Aiken har en knapp ledelse etter stemmegivningen, men videre opptelling blir nå trolig avviklet.

  Demoratene og republikanerne har brukt den siste uken til å krangle om hvilket parti som er ansvarlig for å politisere terrorangrepet i Benghazi. Selv om Representantenes hus forrige uke gikk inn for et tverrpolitisk panel (der syv demokrater stemte med hele den republikanske flertallsfløyen), har demokratene ikke bestemt seg for om de vil delta. I følge minoritetsleder i Huset, Nancy Pelosi (D-California, 8. distrikt), er hennes parti splittet mellom de som vil boikotte og de som vil ha minst ett demokratisk medlem i komiteen – for å monitorere hva republikanerne gjør. Speaker John Boehner, svarte med å si at en boikott fra demokratene ikke vil hindre republikanerne fra å gjøre sitt arbeid; det vil bare medføre at de må ha en høyere standard på sitt etterforskningsarbeid.

  Speaker John Boehner sa mandag at de fleste republikanere ønsker å gi det amerikanske innvandringssystemet en overhaling, men at tilliten til president Barack Obama er for lav. De stoler ikke på at han vil gjennomføre og stå for loven slik den blir vedtatt. «We’re at a point where my colleagues don’t trust that the president will implement the law the way we would see it passed. So I put the ball back in the president’s court. He’s going to have to do something to demonstrate his trustworthiness», sa Boehner på et lunsjmøte til et handelskammer i San Antonio, Texas.

  Republikanske senatskandidater sliter med å finne det riktige minstelønnsbudskapet, skriver The Hill. Rundt om i landet har de fleste kandidatene enten motsatt seg en lønnsøkning eller unngått spørsmålet. Førstnevnte løsning plasserer republikanerne på feil side av meningsmålingene, siden majoriteten av velgerne ønsker en minimumslønn. Målingene er riktignok nasjonale, og opinionen varierer fra delstat til delstat. Minstelønnssaken viser uansett splittelsen innad i partiet, hvor for eksempel de tidligere presidentkandidatene Mitt Romney og Rick Santorum har gått offentlig ut og støttet en økning.

  Følg oss på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Sjekk oversikten for nattens primærvalg i Nebraska og West Virginia her.

  Marist har målt senatsracet i Arkansas og finner senator Mark Pryor (D-Arkansas) med en overraskende stor 51-40 ledelse over kongressmann Tom Cotton (R).

  På den annen side har den republikanske guvernørkandidaten i Arkansas Asa Hutchinson en 49-42 ledelse over demokrat Mike Ross.

  PPP har målt senatsracet i Colorado for en demokratisk organisasjon og finner senator Mark Udall (D-Colorado) med en 47-43 ledelse på kongressmann Cory Gardner (R).

  Florida-guvernør Rick Scott (R) leder 42-38 på tidligere Florida-guvernør Charlie Crist (D) ifølge en republikansk måling. Ta det med en klype salt.

  Marist har også målt senatsracet i Georgia, og finner at demokratenes kandidat, Michelle Nunn, ligger omtrent jevnt med de fem republikanske kandidatene. Stillingen dem imellom er David Perdue 23%, Jack Kingston 18%, Karen Handel14% og Phil Gingrey og Paul Broun med 11% hver.

  Georgia-guvernør Nathan Deal (R) leder 50-40 over demokrat Jason Carter.

  Til sist har Marist målt Kentucky, og finner senator Mitch McConnell (R-Kentucky) med en syltynn 46-45 ledelse på administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes (D).

  En måling fra Dartmouth University gir senator Jeanne Shaheen (D-New Hampshire) 39% mot 36% for tidligere Massachusetts-senator Scott Brown (R).

  Rasmussen finner Ohio-guvernør John Kasich (R) med en 45-38 ledelse på demokrat Ed FitzGerald.

  Følg valgbloggen vår på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  I det tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) begynner å nærme seg en 2016-kampanje, er et av de store spørsmålene hvordan det vil påvirke hans familie. Washington Post skriver om hans mexikanske kone Columba – et av hans sterkeste kort for å treffe bredt i befolkningen – som forakter den offentlige arenaen sterkt. Dette kommer fra venner, tidligere stabmedlemmer og donorer som står familien nært. «Columba is not in any way power-ambitious. She is a very private person», uttaler en av dem. 61-årige Jeb har innrømt at han ønsker å stille, men har gjentatte ganger sagt at det må være en optimistisk og håpefull kampanje. Og, ikke minst: Familien må være med på laget.

  Guvernørkampanjen i Nebraska har vist seg å bli et trekkplaster for mulige 2016-kandidater på republikansk side, skriver National Journal. Grunnen er guvernørkandidat Pete Ricketts, hvis far er en av de største republikanske donorene i landet. Joe Ricketts har fått Wisconsin-guvernør Scott Walker (R), Indiana-guvernør Mike Pence (R), visperesidentkandidat fra 2012 Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) og senator Ted Cruz (R-Texas) til å stille seg bak sønnen. Walker, Pence, Ryan og Cruz anses alle som potensielle presidentkandidater i 2016.

  Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) gjentok søndag at hun ikke kommer til å stille som presidentkandidat i 2016, og at hun heller vil snakke om sin nye bok. På spørsmål om hun da ville stille seg bak Hillary Clintons kandidatur, svarte hun følgende: «We’re not there. This is about the issues on the table right now.»

  Følg 2016-bloggen vår på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Primærvalg i Nebraska og West Virginia», av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk.no): «I rekken av primærvalg i mai og juni har vi i dag kommet til Nebraskaog West Virginia, to ganske små stater.» LINK

  «Democrats have a Koch problem», av Lisa Boothe (Politico Magazine): «Vulnerable Democrats across the country have made the brothers a central talking point on the campaign trail. Reid has even taken to the Senate floor to attack the Kochs, calling them ‘power-drunk billionaires’ and ‘un-American’ and accusing them of ‘trying to buy America.’ So far, Reid has mentioned the Kochs at least 100 times on the Senate floor.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Christoffer Gundersen
  Christoffer Gundersen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2014.

  Les også