Mer

  Morgenkaffen mandag 12. mai: Likekjønnet ekteskap i Arkansas og 2016-snakk fra klimaskeptikeren Rubio

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «If you look at the diplomacy that was pursued in her time in the State Department, it has failed everywhere in the world. I’m sure she’s going to go around bragging about her time in the State Department. She’s also going to have to be held accountable for its failures, whether it’s the failed reset with Russia, or the failure in Benghazi that actually cost lives.»

  Senator Marco Rubio (R-Florida) om tidligere utenriksminister Hillary Clinton i en Q&A med ABCs «This Week» på søndag.

  #AMPOL-NYTT

  Både demokrater og republikanere er enige om å gjøre Affordable Care Act («Obamacare») til den sentrale saken i mellomvalget. Washington Post skriver at foreløpig sier 80% av registrerte republikanere at Obamacare påvirker hvem de stemmer på, mens bare halvparten av demokratene har latt seg engasjere. Nå skal liberale lobbygrupper og super PACs få basen til å støtte reformen helhjertet, for så å nå de uavhengige velgerne. Blant annet vil man kjøre hardt mot de delstatene der man har nektet å innføre utvidelsen av Medicare.

  Denne helgen tillot Arkansas likekjønnet ekteskap, mot velgernes vilje. Arkansas blir dermed den første staten i «bibel-beltet» som innfører det. Samtidig uttalte forsvarsminister Chuck Hagel på ABCs «This Week» at også transpersoner bør kunne tjenestegjøre i militæret.

  Denne uka kan Senatet stemme for et skattelette til bedrifter på 156 milliarder dollar over de neste ti årene. Det spesielle er at Obamas budsjettsjef har gått hardt ut mot at forslaget og har anbefalt et veto. Hans argument er at kuttet er vel og bra, men at det ikke er noen plan for å tjene inn skattekuttet fra andre steder. Takket være full splitt i Det demokratiske partiet kan Senatet komme til å stemme forslaget igjennom med 2/3 flertall, noe som umuliggjør et veto fra presidenten.

  Representantene Eric Cantor (R-Virginia, 7. distrikt) og Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), sammen med syv andre kongressmenn, var med presidenten på hans rundtur i Asia nylig. I et intervju med The Hill kritiserer Cantor Obamas «pivot to Asia» konsept, og mener det gir feil signal til allierte og utfordrere i andre regioner, som Russland. Det er allikevel ikke noen substansiell forskjell mellom administrasjonen og det republikanske lederskapet. De støtter for eksempel helhjertet utvidet handelssamarbeid og økt militært nærvær i Filippinene. De prioriterer faktisk militært nærvær høyere, og vil i Ryans budsjett sørge for at USA beholder 11 carrier-grupper selv med redusert forsvarsbudsjett, slik at man kan holde et kontinuerlig nærvær i regionen (Pentagons forslag er å gå ned til 10). Så spørs det hvor mye vekt Putin egentlig legger i et begrep som «pivot,» eller om det er like effektfullt som Obamas «reset» i begynnelsen av presidentskapet. Også Kina fortsetter å provosere med utplasseringen av en oljerigg i omstridt farvann, på tross av amerikansk «pivoting.»

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Quinnipiac finner dødt løp mellom Connecticut-guvernør Dan Malloy (D) og hans utfordrer fra 2010, tidligere ambassadør Tom Foley (R). Sistnevnte har også en solid ledelse i det republikanske primærvalget, så her ser det ut til å gå mot omkamp.

  En måling for lokalavisen Atlanta Journal-Constitution gir Georgia-guvernør Nathan Deal (R) en knapp 46-43 ledelse over delstatssenator Jason Carter (D).

  Samme måling fra Georgia gir den demokratiske senatskandidaten Michelle Nunn en 1-15% ledelse på de mange republikanske kandidatene. Den siste målingen av det republikanske primærvalget viser for øvrig forretningsmann David Perdue i tet, med 26%, Karen Handel med 18% og Jack Kingston med 17%.

  En måling av guvernørracet i Maine av PPP for demokratene viser kongressmann Mike Michaud i tet med 43% mot 39% for guvernør Paul LePage (R) og 15% for uavhengige Eliot Cutler.

  Magellan har målt det republikanske guvernørprimærvalget i Nebraska og finner forretningsmannen Peter Ricketts i tet med 25%, med justisminister Jon Bruning helt i rygg med 24%. Deretter kommer delstatsrevisor Mike Foley med 18% og delstatssenator Beau McCoy med 16%.

  Magellan har også målt den republikanske senatsnominasjonen i Nebraska, og finner universitetspresident Ben Sasse med 38%, bankier Sid Dinsdale med 24% og tidligere finansminister Shane Osborn med 20%.

  Den første målingen tatt opp etter at delstatsrepresentant Thom Tillis vant den republikanske senatsnominasjonen i North Carolina gir ham en syltynn 45-44 ledelse over senator Kay Hagan (D).

  2016-NYTT

  Senator Marco Rubio (R-Florida) ble intervjuet av ABC News’ «This Week» i Manchester, New Hampshire i går. Rubio sa at han er klar til å bli president, kritiserte Hillary og tok avstand fra teorien om at klimaendringer er menneskeskapte. Lover som reduserer CO2 utslipp kan ikke gjøre annet enn å skade økonomien, mener Rubio, som tar 2016-avgjørelsen i løpet av året. Dersom han stiller som presidentkandidat i 2016, stiller han ikke til gjenvalg som senator samme år, slik han formulerte seg i går.

  De av dere som har vært redde for at Hillary Clintons kommende bok Hard Choices utelukkende skal handle om utenrikspolitiske analyser kan nå puste lettet ut. Politico melder at hennes datters kommende barn har fått Hillary til å tenke på sin egen mor, morsrollen og viktigheten av å ha hatt uavhengige kvinner i sitt liv. Dette må selvfølgelig skrives om, og kan tyde på at boka nok handler mer om presidentkandidat Hillary enn hennes tid som utenriksminister.

  Visepresident Joe Biden talte på en lukket, demokratisk fundraiser i South Carolina i helgen. I følge deltakere leverte han en «Elizabeth Warren-aktig tale», og leverte blant annet et lite spark i retning the Clintons (via CNN): «Biden did not mention his own White House ambitions. But several Democrats at the event were struck by one remark he made about Bill Clinton’s presidency: Three sources there told CNN that Biden said the fraying of middle-class economic security did not begin during President George W. Bush’s terms, but earlier, in the ‘later years of the Clinton administration.'»

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The Great Society at Fifty», av Nicholas Eberstadt (The Weekly Standard): Et konservativt blikk på LBJs krig mot fattigdom, og dens ettermæle. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også