Mer

  Verdens Mektigste By: La oss be

  WASHINGTON, D.C. — Verdens Mektigste By vil la amerikanske politikere slutte å late som de ikke er kristne. Amen!

  VerdensMektigsteByPå papiret er USA er ikke et kristent land — i hvert fall ifølge grunnloven. Religionsfrihet står først i det første grunnlovstillegget, før tale- og pressefrihet:

  “Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof.”

  Med andre ord: Du kan tro på hva du vil, eller ikke tro. Uansett hva du gjør, kommer ikke staten til å blande seg inn.

  På mandag blandet Høyesterett seg inn. Retten stemte 5-4, konservative medlemmer mot liberale, for å gi tommelen opp til politisk bønn. Saken kom til retten fra byen Greece i New York, som i flere år hadde invitert lokale prester til å velsigne bystyremøter. Først da noen klagde, inviterte de noen ikke-kristne.

  Rettskjennelsen fikk ros fra folk som Al Bedrosian, en lokalpolitiker i Roanoke County, Virginia. Der har lokalstyret de siste to årene sagt en generell bønn før møter, men Bedrosian er nå ivrig etter å slutte å respektere andre religioner.

  “Religionsfrihet betyr ikke at alle religioner må bli hørt,” sa Bedrosian, som ikke har planer om å invitere ikke-kristne til å lede bønnen.

  Det blir ikke teokratisk revolusjon i USA av den grunn, men det er nok et tegn på at landet begynner å bli mer komfortabelt med å blande det religiøse og det offentlige. I 2011, for eksempel, stemte Representatenes hus for å stadfeste “In God We Trust” som USAs offisielle motto. Kun ni medlemmer stemte imot.

  Det er også klart at Bedrosian tilhører ytre fløy. Nesten 8 av 10 amerikanere er kristne. De sverger troskap til USA “under God,” synger “God Bless America” på baseballkamper, og handler med pengesedler med påskriften “In God We Trust.”

  For et land som gradvis blir mindre kristent og mer mangfoldig, er mandagens avgjørelse et steg i feil retning. Men for dagens USA er litt bønn før kommunestyremøtet sikkert helt OK.

  Verdens Mektigste By tar 17. mai-ferie neste helg. Gratulerer med dagen!

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også