Mer

  Morgenkaffen fredag 9. mai: Benghazi-fundraising og 2016-spekulasjoner

  God morgen! Det er fredag, og Mor­gen­kaffen er servert. «Fun Fact Fredag» byr i dag på en Watergate-spesial! Artighetene publiseres som vanlig rundt lunsjtider.

  «My main message to all of you is feel a sense of urgency about this election. This is my last campaign, and I’m going to put everything I’ve got into it, but I need you to feel that this is just as important, because we can’t afford to wait until 2016.»

  President Barack Obama benyttet nok en gang «dette er min siste valgkamp»-kortet i en tale til noen av demokratenes største donorer på en fundraiser i Los Angeles.

  #AMPOL-NYTT

  Representantenes hus foretok i går den siste og endelige avstemningen som formelt oppretter komiteen som skal etterforske terrorangrepet i Benghazi, Libya den 11. september 2012. Partiene stemte slik lederskapet ønsket, og komiteen ble dermed opprettet med 232 stemmer for, og 186 stemmer i mot. Stemmegivningen innebærer at det er duket for Benghazi-sirkus i Kongressen i sommer i det republikanerne atter en gang retter søkelyset mot (Hillary Clinton og) Det hvite hus’ rolle i det hele.

  Komiteen får allerede mye kritikk ettersom andre republikanske grupper har bedt om donasjoner med bakgrunn i terrorangrepet. Komiteens formann, Trey Gowdy (R-South Carolina, 4. distrikt), har selv vært klar på at partifellene må avstå fra å drive fundraising med utgangspunkt i Benghazi. Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) har enda ikke satt seg imot innsamlingen offentlig. I sin ukentlige pressekonferanse i går ble Boehner ved tre anledninger spurt om hans posisjon i saken, spørsmål han skal ha unngått å svare. «Our focus is on getting the answers to those families who lost their loved ones, period,” var svaret Boehner kom med hver gang emnet ble brakt opp.

  Etterretningskomiteen i Representantenes hus vedtok torsdag «USA Freedom Act», som søker å stanse NSA sin massive overvåkning av telefontrafikk. Forslaget ble enstemmig vedtatt og vil åpne opp for fullstendig vurdering av forlsaget i Huset. Godkjenningen kom dagen etter et lignende forslag ble vedtatt i Husets juridiske komité. «Enhancing privacy and civil liberties while protecting the operational capability of a critical counterterrorism tool, not pride of authorship, has always been our first and last priority,» sa formann av etterettningskomiteen, Mike Rogers (R- Michigan, 8. distrikt), etter vedtaket.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  En ny måling fra senatsracet i Louisiana viser at senator Mary Landrieu (D-Louisiana) blir stadig mer upopulær. Hun tar nå bare 36% av stemmene i første valgrunde, mot 35% for den ledende republikaneren, kongressmann Bill Cassidy.

  Den mektige fagforeningen for lærere i New York gir sin støtte til kongressmann Charles Rangels (D-New York, 13. distrikt) hovedutfordrer til den demokratiske nominasjonen, delstatssenator Adriano Espaillat. De andre store fagforeningene har alle støttet Rangel, så dette er en viktig seier for Espaillat.

  En måling fra guvernørracet i Oregon viser guvernør John Kitzhaber (D) med en 48-36 ledelse på delstatsrepresentant Dennis Richardson (R).

  Ting tyder på at kongressmann Ralph Hall (R-Texas, 4. distrikt) begynner å bli nervøs foran 2. runde av det republikanske primærvalget i Texas om knappe tre uker. Han går hardt ut mot sin utfordrer, tidligere statsadvokat John Ratcliffe, med påstander om at sistnevnte er Obamacare-tilhenger; en alvorlig anklage i de rurale strøk av Texas.

  En måling tatt opp for en fagforening gir kongressmann Nick Rahall (D-West Virginia, 3. distrikt) en 48-39 ledelse på delstatssenator Evan Jenkins (R).

  2016-NYTT

  Indiana-guvernør Mike Pence (R) — tidligere talk show-vert og kongressmann — vurderer å stille som presidentkandidat i 2016. Den sosialkonservative favoritten — jf. Values Voter Summit 2010 for spesielt interesserte — vurderte det samme i 2012, men valgte heller å stille som guvernør i hjemstaten. Washington Post har mer om mannen som tidligere har beskrevet seg slik: «First a Christian, then a conservative, then a Republican.»

  Senator Marco Rubio (R-Florida) er på vei tilbake til New Hampshire. Alex Conant, som er talsmann for Rubio, uttaler følgende om saken: «Over the last few months, Senator Rubio’s made about 20 trips around the country talking about his agenda to restore the American Dream, and he was glad to accept an invitation from Republicans in New Hampshire…[New Hampshire] is an obvious place to talk about his conservative reform agenda, in part because we know messages delivered in New Hampshire tend to get a national audience.»

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Is Obama’s presidency adrift?», av Niall Stanage (The Hill): «The White House cannot dismiss the critiques because they go hand-in-hand with some of the lowest approval ratings of President Obama’s tenure. The Real Clear Politics polling average has President Obama at 44.4 percent approval and 51.6 percent disapproval.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også