Mer

  Seksårskløa: Obama og demokratene taper i november

  BarackObama-Chair-Oval
  Foto: Pete Souza, Det hvite hus.

  Obama er upopulær, er inne i sitt sjette år som president og står overfor sitt andre og siste mellomvalg. Demokratene kommer til å gå på tap i begge kamrene i Kongressen, og denne gangen står attpåtil flertallet i Senatet på spill.

  3. november 2010, pressekonferanse i Det hvite hus. “Jeg tror dette er noe alle presidenter trenger å oppleve,” sier Obama, dagen etter at demokratene har gått på det største tapet av seter i Kongressen siden 1948. Demokratene taper 63 seter og mister flertallet i Representantenes hus, det verste mellomvalgsresultatet siden 1938. Nancy Pelosi må gi klubba til John Boehner og motstanden mot Obamas nye helsereform trekkes fram som hovedårsaken. “Men jeg anbefaler ikke alle kommende presidenter å gjennomgå en ‘filleristing’ lik den jeg opplevde i går kveld,” fortsetter Obama.

  Tre og et halvt år senere peker pila nok engang nedover for presidentens parti, et halvt år før høstens mellomvalg. 435 seter i Huset og 36 seter i Senatet står på valg. En nærmere analyse viser imidlertid at det kun er reell kamp om omtrent 74 av disse i Huset, og 16 av disse i Senatet. Obama og demokratene står ikke overfor en ny “filleristing”, men et tap av Senatet kan svi minst like mye. Republikanerne vil i så fall kontrollere begge kamrene av Kongressen i Obamas to siste år med makten.

  En gjennomgang av mellomvalgene tilbake til 1938 viser at presidentens parti har gått på nederlag i begge kamrene av Kongressen i 14 av 19 tilfeller. Det samme har skjedd i 6 av 7 tilfeller for presidenter i sin andre presidentperiode, slik Obama nå er. Det skjer også i år. Obama følger dermed i fotsporene til Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower, Lyndon B. Johnson, Ronald Reagan og George W. Bush.

  Fenomenet omtales som seksårskløa — “the six year itch”. Det skyldes regjeringsslittasje etter at et parti har styrt store deler av showet i seks år, og ikke nødvendigvis at opposisjonen tilbyr bedre løsninger.

  Innlegget fortsetter under tabellen

  Mellomvalg til Kongressen, 1938-2010

  mellomvalg-1938-2010

  Republikanernes gode kort skyldes delvis misnøye med Obamas helsereform, samt hvilke senatsseter som er på valg i år.

  De 34 delstatene med senatsvalg i år er langt mer fordelaktige for republikanerne enn demokratene. Mens Obama vant presidentvalget i 2012 med omlag fire prosentpoeng nasjonalt, vant Mitt Romney disse delstatene med omtrent to prosentpoeng i snitt. Romney vant samtidig 13 av 14 delstater som har republikanske senatorer som stiller til gjenvalg i høst. Marginen var tosifret i 12 av dem. Demokratene må på sin side forsvare 7 senatsseter i delstater som ble vunnet av Romney i 2012.

  Våre egne stalltips av høstens mellomvalg peker i retning av at republikanerne vinner 3 seter i Representantenes hus, og 6 seter i Senatet. Det vil isåfall gi republikanerne kontroll over Senatet med hårfin margin. Tallknusere og valganalytikere som Nate Silver (FiveThirtyEight.com) og Larry J. Sabato (Sabato’s Crystal Ball) peker i samme retning.

  Demokratene pøser nå penger inn i det som allerede ligger an til å bli historiens dyreste mellomvalg for å unngå at det skjer.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også