Mer

  Morgenkaffen onsdag 7. mai: Valgoppdateringer, Lewinsky tar bladet fra munnen og Obama snakker klima

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Whether it means increased flooding, greater vulnerability to drought, more severe wildfires — all these things are having an impact on Americans as we speak.»

  President Barack Obama om Obama-administrasjonens klimarapport, som ble offentliggjort tirsdag.

  #AMPOL-NYTT

  Obama-administrasjonen lanserte tirsdag en oppdatert rapport over hvordan klimaforandringene påvirker hvert hjørne av landet. Rapporten erklærte at øyeblikkelige tiltak er nødvendig, melder Reuters. «Climate change, once considered an issue for a distant future, has moved firmly into the present», melder Obama-administrasjonen. Enkelte miljø- og offentlig helse-grupper anser rapporten som en mulig «game changer» i å bygge støtte rundt klimatiltak, siden rapporten gjør utfallene mindre abstrakte for amerikanere flest gjennom å gi detaljerte beskrivelser av klimaendringenes effekt for enkeltregioner i USA.

  Monica Lewinsky forteller sin egen historie om hennes affære med tidligere president Bill Clinton i denne månedens Vanity Fair. «It’s time to burn the beret and bury the blue dress […] I, myself, deeply regret what happened between me and President Clinton. Let me say it again: I. Myself. Deeply. Regret. What. Happened.» Hun avviser at Bill og Hillary forsøkte å bestikke henne, mot at hun avsto far å uttale seg offentlig. Hun vil «ta narrativet tilbake», som hun sier videre.

  På bare en uke har en rekke nasjonale meningsmålinger vist at amerikanere fortsatt ikke er imponert over president Obamas helselovgivning, på tross av at 8 millioner mennesker har tegnet helseforsikring gjennom «Obamacare», melder Washington Post. En ny topp i antall negative respondenter er resultatet: 55 prosent er mot loven i Pew Research Center/USA Today sin måling. Det samme viser Kaiser Family Foundation, Washington Post-ABC og NBS News/Wall Street Journal sine målinger. På tross av at «Obamacare» nådde både 7 og 8 millioner registreringer, med masse positiv nyhetsomtale, får den altså likevel ikke bedre oppslutning i befolkningen.

  Amerikanerne er ikke bare lei av helsereformen. Skal vi tro Pew Research sine meningsmålinger er amerikanere klare til å gå i en ny retning etter Barack Obama. Med en margin på 2-1, sier respondetnene at de ønsker en president som fører en annen politikk enn president Obama. «The public’s desire for a change from the president’s policies is almost as widespread as it was during Bush’s second term», sier en analytiker om funnene i undersøkelsen. 30 prosent ønsker en president med lignende standpunkt som Obama i 2016, mens bare 5 prosent er ubestemt i dette spørsmålet.

  Komiteen som skal gå Benghazi-angrepet fra 2012 i sømmene, vil bestå av 7 republikanere og 5 demokrater, skriver The Hill. Dette er et tilbakeslag for demokratene, som med Husets minoritetsleder i spissen, Nancy Pelosi (D-California), ønsket partilikhet i komiteen. Hvordan presidentens parti nå vil håndtere Benghazi-panelet er enda i det blå, siden enkelte demokrater ønsker å boikotte det.

  USA har sendt personell i form av av soldater og politi til Nigeria, for å assistere i søket etter 276 kidnappede skolejenter. De skal være kidnappet av den radikale islamistiske gruppen, Boko Haram, melder The Hill. «We’ve already sent in a team to Nigeria — they’ve accepted our help through a combination of military, law enforcement and other agencies who are going in, trying to identify where in fact these girls might be and provide them help,» sa Obama tirsdag.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Nominasjonene ble avgjort i Indiana og Ohio i natt, samt i de fleste av valgene i North Carolina. En kjapp oppsummering: Ingen overraskelser i Indiana eller Ohio, men kongressmann David Joyce i Ohios 14. distrikt tok bare 55% mot en intern motstander uten penger, så han kan være sårbar i 2016.

  I North Carolina nominerte republikanerne delstatsrepresentant Thom Tillis til sin senatskandidat, kongressmann Walter Jones i det 3. distriktet overlevde en primærvalgsutfordring, tidligere fylkeskommissær Richard Rouser tok nominasjonen i det 7. distriktet, og endelig gikk fylkesanklager Phil Berger og baptistpredikant Mark Walker videre til 2. runde i det 6. distriktet.

  På demokratisk side er det fortsatt for jevnt til å erklære en vinner mellom sanger og kjendis Clay Aiken og tidligere handelsminister Keith Crisco i det 2. distriktet, mens delstatsrepresentant Alma Adams tok nominasjonen i det 12. distriktet allerede i første runde. Hun er dermed i praksis klar for to år i Washington.

  Harper er ute med en ny måling av det republikanske senatsprimærvalget i Iowa, som viser delstatssenator Jodi Ernst med 33% mot 22% til forretningsmann Mark Jacobs.

  Kentuckys justisminister Jack Conway (D) vil stille til guvernørvalget i Kentucky i 2015 og har alt valgt seg delstatsrepresentant Sannie Overly som sin viseguvernør-kandidat.

  En måling fra Maine gir demokraten Mike Michaud 37% mot 36% for Maine-guvernør Paul LePage (R). Uavhengige Eliot Cutler har 18%.

  En ny måling fra det republikanske senatsprimærvalget i Oregon gir kirurg Monica Wehby en 43-22 ledelse på delstatsrepresentant Jason Conger.

  2016-NYTT

  Meningsmålinger viser at folkets syn på tidligere Florida-guvernør Jeb Bush fortsatt er preget av brorens tid i Det hvite hus. Wall Street Journal skriver at de upopulære krigene i Afghanistan og Irak fortastt forbindes med Bush-navnet. Da storebror Bush ble president i 2001, anså amerikanere i større grad seg selv som demokrater, med fire prosents margin ned til republikanerne. Denne marginen har økt til åtte prosent i 2014. Målingene viser også at innstillingen til Jeb er positiv blant republikanere, men at gjennomsnittet i befolkningen i stor grad er negativ – med ti prosentpoengs margin. Jeb har forlengst merket at han ikke har den samme godviljen innad i partiet som sin bror hadde foran 2000-valget.

  Tidligere senator Rick Santorum (R-Pennsylvania) gikk i går til angrep på senator Rand Paul (R-Kentucky), en mann som i likhet med Santorum vurderer et presidentkandidatur i 2016. Huffington Post skriver om Santorums opptreden på CNNs «Crossfire», hvor han ble spurt om han ville stemme på Paul i 2016. «Well, first off, I don’t think that will happen because a Republican Party is not a Libertarian Party. It is a conservative party and it will nominate a conservative, not a libertarian», svarte den sosialkonservative Santorum. Han fulgte opp med å si at Paul ikke er en ledertype.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Seksårskløa: Obama og demokratene taper i november», av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «En gjennomgang av mellomvalgene tilbake til 1938 viser at presidentens parti har gått på nederlag i begge kamrene av Kongressen i 14 av 19 tilfeller. Det samme har skjedd i 6 av 7 tilfeller for presidenter i sin andre presidentperiode, slik Obama nå er. Det skjer også i år. … Fenomenet omtales som seksårskløa — ‘the six year itch’.» LINK

  «10 Maps That Explain the 2014 Midterms», av Kyle Kondik (Politico Magazine): «This year’s Senate class, filled with Democratic incumbents in hostile territory, would be difficult to defend any year—it’s especially so when there’s an unpopular Democratic president in the White House. But the next Senate map, coming in 2016, is filled with Democratic targets and Republican vulnerabilities. Simply switch them—leaving all else the same—and the 2014 midterm takes on a completely different character» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Christoffer Gundersen
  Christoffer Gundersen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2014.

  Les også